Φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σαμαρίνα

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΑΜΑΡΙΝΗΣ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΟΥΜΚΑ Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από τριακόσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περιέχονται στο λεύκωμα Ενθύμιον Σαμαρίνης του Νίκου Σιούμκα, που θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας» του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. Στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας από 1 έως 6 Απριλίου και ώρες 6 μ.μ. – 9 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λεύκωμα είναι αφιερωμένο στον Στέλιο και τη Λίτσα Καντώνια, δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Λάρισας, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σαμαρίνα. Για το λεύκωμα θα μιλήσει ο ιστορικός ερευνητής, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστας Σπανός, ο ιστορικός Τέχνης Α.Π.Θ., δρ Νικόλαος Παπαγεωργίου, ενώ την ξενάγηση στην έκθεση θα αναλάβει η φιλόλογος Χρυσούλα Μανδραβέλη. Όπως αναφέρει η κ. Μανδραβέλη, «το σπάνιο υλικό που ο ακούραστος δημιουργός συγκέντρωσε με αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή με κίνητρο και αφετηρία την αγάπη του για τη φωτογραφία και τη λατρεία για τη Σαμαρίνα. Αλλά την πιο σημαντική προσφορά αποτελεί η έρευνα που έκανε, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί και συνοδεύονται από κειμενολεζάντες. Κάθε φωτογραφία και μια συναρπαστική ιστορία. Κάθε φωτογραφία ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων. Ανθρώπων απλών, καθημερινών, των προγόνων μας! Ανθρώπων που με τις «μικρές» ή «μεγάλες πράξεις» τους συνέβαλαν στην πρόοδο και εξέλιξή της αγαπημένης τους ιδιαίτερης πατρίδας και που, εν τέλει, έγραψαν την ιστορία της!». Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ευρυδίκη Μήλιου.

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2024 11:11

Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από τριακόσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περιέχονται στο λεύκωμα Ενθύμιον Σαμαρίνης του Νίκου Σιούμκα, που θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας» του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. Στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας από 1 έως 6 Απριλίου και ώρες 6 μ.μ. – 9 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λεύκωμα είναι αφιερωμένο στον Στέλιο και τη Λίτσα Καντώνια, δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Λάρισας, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σαμαρίνα.

Για το λεύκωμα θα μιλήσει ο ιστορικός ερευνητής, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστας Σπανός, ο ιστορικός Τέχνης Α.Π.Θ., δρ Νικόλαος Παπαγεωργίου, ενώ την ξενάγηση στην έκθεση θα αναλάβει η φιλόλογος Χρυσούλα Μανδραβέλη.
Όπως αναφέρει η κ. Μανδραβέλη, «το σπάνιο υλικό που ο ακούραστος δημιουργός συγκέντρωσε με αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή με κίνητρο και αφετηρία την αγάπη του για τη φωτογραφία και τη λατρεία για τη Σαμαρίνα. Αλλά την πιο σημαντική προσφορά αποτελεί η έρευνα που έκανε, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί και συνοδεύονται από κειμενολεζάντες. Κάθε φωτογραφία και μια συναρπαστική ιστορία. Κάθε φωτογραφία ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων. Ανθρώπων απλών, καθημερινών, των προγόνων μας! Ανθρώπων που με τις «μικρές» ή «μεγάλες πράξεις» τους συνέβαλαν στην πρόοδο και εξέλιξή της αγαπημένης τους ιδιαίτερης πατρίδας και που, εν τέλει, έγραψαν την ιστορία της!».
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ευρυδίκη Μήλιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass