Η Λάρισα έχει τη δυναμική να είναι το κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού

*Αναφέρει στην «Ε» η χορογράφος και ψύχη της Ομάδας Off Art Ρούλα Καραφέρη *«Είκοσι χρόνια δημιουργίας στην πόλη» τονίζει για την ομάδα *Τι λέει για τους Λαρισαίους και τη σχέση τους με τον χορό, αλλά και για το Φεστιβάλ «Open Nights» και το φετινό θέμα του

Δημοσίευση: 14 Απρ 2024 13:00

«Η Λάρισα έχει τη δυναμική να είναι κεντρικό σημείο του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας.

...Όμως Πολιτισμός δεν είναι οι ακριβές επενδύσεις σε στατικά έργα, αλλά η ζωντανή κίνηση δράσεων και οι ενεργοί σύγχρονοι δημιουργοί τέχνης, που έχουν βάση την πόλη. Η παρουσία τους είναι κυρίως σημαντική για τις νέες γενιές πολιτών που καλλιεργούνται και ενεργοποιούνται ώστε να διατηρήσουν ή και να διεκδικήσουν την ποιότητα ζωής που αξίζουν» τονίζει σήμερα στην «Ε» η Λαρισαία χορεύτρια, χορογράφος και ψυχή της ομάδας Οff Art Ρούλα Καραφέρη, μιλώντας για την ομάδα, αλλά και για το φετινό φεστιβάλ Open Nights. Η κ. Καραφέρη στη συνέντευξή της αναφέρεται στα εργαστήρια χορού που πραγματοποιεί στον Μύλο του Παππά, γιατί μετά από χρόνια στην Ευρώπη πήρε την απόφαση να γυρίσει στη Λάρισα, το φετινό θέμα του Φεστιβάλ «Open Nights» που είναι η Γη και γιατί επιλέχθηκε το θέμα αυτό, αλλά και για τη σύγχρονη τέχνη και αν μπορεί να βρει τη θέση της στη Λάρισα. Μιλώντας δε για τη σχέση των Λαρισαίων με τον χορό, θα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Γενικά φοβάμαι ότι όταν τελειώσουν οι γάμοι και τα βαφτίσια στο σόι, χορεύουν πιο σπάνια. Και όσο μεγαλώνουν, ακόμα λιγότερο. Ο χορός, όμως, είναι μεγάλο κομμάτι της παράδοσης, διότι πάντα υπηρετούσε ανάγκες».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

• Κυρία Καραφέρη, ποια είναι η ομάδα Off Art και με τι ασχολείται;
- Η ομάδα Off Art-Σκηνικές Παρουσίες ιδρύθηκε το 2003 στη Λάρισα. Ξεκίνησε ως δημιουργικό «όχημα» τριών ανθρώπων για να κάνει τις ιδέες μας πραγματικότητα. Τα τελευταία 20 χρόνια παρουσίας της στον σύγχρονο πολιτισμό, η ομάδα έχει απασχολήσει έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών καλλιτεχνών και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές με τις παραγωγές της. Έως σήμερα έχουμε οραματιστεί και δημιουργήσει μια μακριά σειρά από παραστάσεις και δράσεις πολιτισμού, αλλά και μια σειρά φεστιβάλ: «Ο Μύλος χορεύει», το «ΕΥ» για την υγεία και την ποιότητα ζωής και βεβαίως, το δια-καλλιτεχνικό και δι-επιστημονικό Φεστιβάλ «Open Nighs» που έχει γίνει θεσμός πια στην πόλη. Βασικός συνεργάτης μας είναι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Έχουμε, επίσης, την υποστήριξη, μεταξύ άλλων και του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ), και τα τελευταία χρόνια και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

• Κάνετε εργαστήρια χορού στη Λάρισα, ποια είναι η σχέση των Λαρισαίων με τον χορό;
- Από το 2014, και πάντα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, έχουμε δημιουργική μας βάση τον Μύλο του Παππά, αυτόν τον πυρήνα πολιτισμού στους καταπληκτικούς χώρους του βιομηχανικού κτιρίου του Μύλου.
Εκεί γίνονται και τα εβδομαδιαία εργαστήριά μας, με αντικείμενα τον σύγχρονο δημιουργικό χορό, την ενδυνάμωση και συντήρηση ενός υγιούς και ενεργού σώματος, τη σύνθεση και την έκφραση με εργαλείο το σώμα. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η έρευνα πάνω στη σχέση της κίνηση με το μυαλό, το συναίσθημα και την ψυχή. Τα εργαστήρια χορού απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες. Η κίνηση στο πλαίσιο μιας τέχνης και όχι στο στενό πλαίσιο ενός γυμναστηρίου, πολλαπλασιάζει τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Το ανθρώπινο σώμα δεν σταματά να εξελίσσεται. Μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση, να αναπληρώσει δύναμη και ευελιξία όσο ζει. Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες νευρωνικές συνδέσεις, ώστε να διορθώσουμε λανθασμένες συνήθειες που μας εξαντλούν και μας παραμορφώνουν σωματικά και ψυχικά.
Αν χορεύουν οι Λαρισαίοι; Γενικά φοβάμαι ότι όταν τελειώσουν οι γάμοι και τα βαφτίσια στο σόι, χορεύουν πιο σπάνια. Και όσο μεγαλώνουν, ακόμα λιγότερο. Ο χορός, όμως, είναι μεγάλο κομμάτι της παράδοσης, διότι πάντα υπηρετούσε ανάγκες.

• Με σπουδές σε Ολλανδία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέστρεψες στη Λάρισα. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε πίσω;
- Πίσω στην Ελλάδα με οδήγησε η ανάγκη να μιλήσω και πάλι τη γλώσσα και να γνωρίσω ουσιαστικά τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Στη Λάρισα με κράτησε, όμως, η τέχνη μου και αυτό που έγινα τα σχεδόν 15 χρόνια που έλειψα. Πάντως, η παρουσίαση της δουλειάς μού άνοιξε τις πόρτες όλων των φορέων πολιτισμού της πόλης και τα τελευταία 6 χρόνια τού Υπουργείου Πολιτισμού. Η υποστήριξη και οι επιχορηγήσεις, βέβαια, δεν είναι χάρη που σου γίνεται, ούτε δώρο! Σε όλο τον κόσμο, ο οποιοσδήποτε φορέας που σε χρηματοδοτεί, κρατικός ή ιδιωτικός, προβάλλεται μέσα από τη δουλειά σου. Στην Ελλάδα, ως γνωστό, η επιβίωση έχει γίνει σκληρή. Ο Πολιτισμός, όμως, είναι δημόσιο αγαθό. Οι φόροι που πληρώνουμε απευθύνονται και στον σύγχρονο Πολιτισμό.

• Πείτε μας για το Φεστιβάλ Open Nights. Φέτος έχει ως θέμα τη Γη...
- Ένα από τα ισχυρότερα πολιτιστικά έργα που έχει δημιουργήσει η ομάδα μας, είναι και το Φεστιβάλ Open Nights. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ είναι ότι συμπεριλαμβάνει πέρα από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία και τις κοινωνικές επιστήμες. Αυτή η επιτυχής μίξη τεχνών και επιστημών, αλλά και τα θέματα που επιλέγει, κάνει το φεστιβάλ μοναδικό στην Ευρώπη και έτσι για το 2024-25 έχουμε τιμηθεί με μια σημαντική ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας. Το θέμα της 9ης διοργάνωσης αφορά στην ανάγκη να μιλήσουμε για τη Γη και την υποβάθμισή της. Η αντίληψη που θεωρεί τον άνθρωπο κυρίαρχο της φύσης, έχει ως συνέπειες την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη γέννηση σημαντικών σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Χρειάζεται να γίνει μια μετάβαση από τον τωρινό τρόπο ζωής σε πιο βιώσιμα μοντέλα, που όμως απαιτεί ριζική αλλαγή στις ατομικές και κοινωνικές αξίες. Το φεστιβάλ υποστηρίζει ενεργά ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε αυτήν τη μετάβαση, διότι έχει την ικανότητα να διαμορφώνει αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

• Η σύγχρονη τέχνη μπορεί να βρει στη Λάρισα τη θέση της;
- Η Λάρισα έχει τη δυναμική να είναι κεντρικό σημείο του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας. Έχει ένα καταπληκτικό Διαχρονικό Μουσείο, μια Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο υψηλού επιπέδου, ένα πλούσιο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και ένα βιομηχανικό κτίριο, τον Μύλο του Παππά, που εκεί υπάρχει το σύγχρονο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και βεβαίως το Θεσσαλικό Θέατρο και η δημοτική σχολή μπαλέτου. Είναι πλούτος. Μέσα από τη σκληρή δουλειά σοβαρών επαγγελματιών, έχουμε καταφέρει να μας θαυμάζουν και μπορώ να πω, να μας ζηλεύουν σε άλλες πόλεις, μη εξαιρουμένης της πρωτεύουσας.
Όμως, Πολιτισμός δεν είναι οι ακριβές επενδύσεις σε στατικά έργα, αλλά η ζωντανή κίνηση δράσεων και οι ενεργοί σύγχρονοι δημιουργοί τέχνης, που έχουν βάση την πόλη. Η παρουσία τους είναι κυρίως σημαντική για τις νέες γενιές πολιτών που καλλιεργούνται και ενεργοποιούνται, ώστε να διατηρήσουν ή και να διεκδικήσουν την ποιότητα ζωής που αξίζουνε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass