ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Εικαστικός «περίπατος» στη Λάρισα

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2008 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
Μια εικαστική «βόλτα» στο κέντρο της πόλης προσφέρει στους Λαρισαίους η Δημοτική Πινακοθήκη μεταφέροντας έργα ζωγραφικής των παιδιών του Ελεύθερου Εργαστηρίου της εκτός των τειχών της.
Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με στόχο την εξωτερίκευση των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έργα ζωγραφικής των μαθητών του, θα κοσμούν πέντε κεντρικά σημεία της Λάρισας. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία, κάνοντας τη βόλτα τους να θαυμάσουν τη δουλειά των παιδιών στους χώρους του Δημοτικού Ωδείου, του «Χατζηγιάννειου», του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών και της Γκαλερί Μαργώνη.
«ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Οι «Διαδρομές», όπως είναι ο τίτλος των παράλληλων εκθέσεων, έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Μ. Ξηρομερίτη, το άνοιγμα της Πινακοθήκης στους κατοίκους της πόλης. «Από την Πινακοθήκη πρέπει όλοι να περιμένουμε θαύματα. Με αυτό το σκεπτικό βγάζουμε τη δουλειά των παιδιών προς τα έξω, θέλοντας να περάσουμε την ανάγκη επαφής με την Τέχνη, πρώτα απ΄ όλα στους νέους και φυσικά σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο κ. Ξηρομερίτης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πείραμα με «πρωταγωνίστρια» την Πινακοθήκη για το πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος σε μία έκθεση εκτός του χώρου της που είναι δοκιμασμένος.
Σε αυτή την προσπάθειά τους, τα μέλη της διοίκησης και της καλλιτεχνικής επιτροπής συνεργάζονται με δημόσιους οργανισμούς, όπως το ΔΩΛ και ο ΠΟΔΛ, αλλά και με ιδιωτικούς, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο και η γκαλερί Μαργώνη.
«Δεν είμαστε ανταγωνιστές με κανέναν, όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι», επισημαίνει ο πρόεδρος: «Από τη θέση που κατέχει η Πινακοθήκη στο χώρο των εικαστικών της πόλης, επιθυμεί να συνεργαστεί με όλους και με ενωμένες τις δυνάμεις μας να δημιουργήσουμε ένα θεσμό που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
«Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»
«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η Πινακοθήκη είναι ένα ζωντανός οργανισμός που δεν θέλει να ζει κλεισμένος στο καβούκι του, αλλά έχει τη διάθεση να προτείνει και να ενεργεί», εξηγεί το μέλος του ΔΣ κ. Λάζαρος Μαράβας, συνεχίζοντας: «Εξάλλου, η Τέχνη είναι καθημερινά ανάμεσά μας, καθώς η δημιουργία κρύβεται πίσω απ΄ όλα τα πράγματα. Μέσα από αυτή την έκθεση των παιδιών του Εργαστηρίου, πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη. Αυτός ο «περίπατος» που προσφέρει η Πινακοθήκη θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τη δουλειά των μαθητών μας και να καταλάβουν ότι η Πινακοθήκη δεν είναι απλά ένα κτίριο, αλλά έχει ζωή και ενεργητικότητα».
Τα σημεία έκθεσης είναι επιλεγμένα έτσι, ώστε να μπορεί ο καθένας να τα προσεγγίσει εύκολα, χωρίς να αισθάνεται αμήχανα ή στενόχωρα, υπογραμμίζει ο κ. Μαράβας, ενώ σημειώνει ότι στο εξωτερικό αυτού του είδους οι εκθέσεις είναι συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν γίνει και στην Αθήνα με επιτυχία.
«22 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Αυτή η έκθεση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, καθώς είναι ένα είδους αναγνώριση για την προσπάθειά τους, τονίζει ο καθηγητής του Εργαστηρίου κ. Αντ. Καρακωνσταντάκης.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του Εργαστηρίου ο κ. Καρακωνσταντάκης, υπογραμμίζει τα εξής: «Το Ελεύθερο Εργαστήρι στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του, πιστό στους ιδρυτικούς τους σκοπούς, που συνεχίζει απαραίτητα να ακολουθεί στην 22χρονη πορεία του, μεταδίδει εικαστική παιδεία, διευρύνει ορίζοντες, δημιουργεί πολιτιστικό υπόβαθρο, πολλαπλασιάζει οπτικές γωνίες, διεγείρει τις ικανότητες των μαθητών, παροτρύνει στον αυτοσχεδιασμό και εν τέλει διδάσκει τέχνες και πολιτισμό.
Παράλληλα, οργανώνει εκδηλώσεις αυτόνομα (φθινοπωρινές πινελιές, χριστουγεννιάτικες γιορτές, εικαστικός καρνάβαλος) και παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας (Απόκριες, γιορτές Πηνειού), ώστε όλοι οι συμπολίτες να γίνουν κοινωνοί του σημαντικού έργου που συντελείται στα εργαστήρια της πινακοθήκης μας, που σημειωτέον είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα και συνεχίζουν με επιτυχία το όραμα της αείμνηστης Ειρήνης Κατσίγρα».
Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 25 Σεπτεμβρίου, με πιθανότητα παράτασης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass