ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΑ…

Νομοθετικό κενό θίγει πανεπιστημιακούς γιατρούς

* Εμπλοκή και διιστάμενες απόψεις για το αν μπορούν και να χειρουργούν εκτός νοσοκομείου *Το δημοσίευμα της «Ε» αναδεικνύει πανελλήνιο ζήτημα που όμως όλως παραδόξως επικεντρώθηκε στη Λάρισα *Καθηγητές Νομικής, Πολυτεχνικής, Γεωπονικής μπορούν να ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα *Το ίδιο και καθηγητές Ιατρικής, που όμως μπορούν μόνο να εξετάζουν ασθενείς και όχι να τους θεραπεύουν

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 0:20
Πανεπιστημιακοί γιατροί του χειρουργικού τομέα αντιμετωπίζουν την ασάφεια του νόμου για το αν μπορούν να χειρουργούν και εκτός δημόσιου νοσοκομείου. Σε αντίθεση με συναδέλφους τους όπως και άλλων τομέων που μπορούν να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα Πανεπιστημιακοί γιατροί του χειρουργικού τομέα αντιμετωπίζουν την ασάφεια του νόμου για το αν μπορούν να χειρουργούν και εκτός δημόσιου νοσοκομείου. Σε αντίθεση με συναδέλφους τους όπως και άλλων τομέων που μπορούν να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα

 

 

Αδικία και εξόφθαλμη διάκριση εις βάρος των πανεπιστημιακών γιατρών και δη εκείνων του χειρουργικού τομέα αναδεικνύεται μετά το κυριακάτικο δημοσίευμα της «Ε», που στηρίχθηκε στη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με τη δυνατότητα που τους παρέχεται να εργάζονται νομίμως και σε ιδιωτικά κέντρα. Η ασάφεια και το νομοθετικό κενό που ανέκυψε στο πλαίσιο των νομοθετικών αλλαγών απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, θίγει όχι μόνο τους χειρουργούς αλλά και άλλες ειδικότητες πανεπιστημιακών επεμβατικής και διαγνωστικής ιατρικής αλλά και οδοντιατρικής καθώς και στρατιωτικών γιατρών αντιστοίχως, καθώς βρίσκονται απέναντι σε συνεχή πόλεμο και απειλές διώξεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι συνάδελφοί τους των μη επεμβατικών ειδικοτήτων, παθολογικών και εργαστηριακών , μπορούν να ιδιωτεύσουν ελεύθερα ενώ για τους πανεπιστημιακούς των ΑΕΙ όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων, ήτοι νομικούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους κ.λπ., δεν ισχύει κανένας περιορισμός στην άσκηση παράλληλα και ιδιωτικού επαγγέλματος. «Υπάρχει καταφανής στρέβλωση στον νόμο», σημειώνει γνωστός τοπικός παράγοντας του υγειονομικού χώρου. «Επομένως τι νόημα έχει η όποια γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου. Επί στρεβλού νόμου γνωμάτευση, στρεβλή θα προκύψει και αυτή».

ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ…

Στην έλλειψη αντικρίσματος της επίμαχης γνωμάτευσης αναφέρεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. «Αυτή δεν έχει νομική ισχύ», εξηγεί ο Ντ. Γιαννακόπουλος. «Πρόκειται για απάντηση σε ερώτημα που είχε απευθύνει ο υπουργός Παιδείας, αν δεν υπάρξει πράξη αποδοχής από τους υπουργούς δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί αφ΄ εαυτής οποιαδήποτε απαγόρευση».

Για αδικία εις βάρος των Ιατρικών Σχολών, έναντι όλων των υπολοίπων ΑΕΙ, κάνει λόγο ο Γιάννης Στεφανίδης αλλά και για αδικίες μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. «Το νομοθετικό κενό», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, «αφήνει έκθετους τους καθηγητές σε κάθε είδους αυθαιρεσία κρατική ή ιδιωτική, κυρίως κρατική».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το θέμα που ανέκυψε έχει φυσικά πανελλήνια διάσταση και δεν περιορίζεται στους πανεπιστημιακούς της Λάρισας ή στα τοπικά ιατρικά κέντρα. Ωστόσο αξιοπερίεργο θεωρείται το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία μάλιστα έχει εκδοθεί προ τριετίας, απεστάλη προσφάτως από υπηρεσία του υπουργείου Υγείας μόνο στη Λάρισα, τον Ιατρικό Σύλλογο, την Ιατρική Σχολή και την Υγειονομική Περιφέρεια. Και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εν αγνοία του υπουργού. Άλλωστε η γνωμοδότηση σχετίζεται με το υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται η Ιατρική Σχολή. Η πάγια αντιπαλότητα πανεπιστημιακών και ορισμένων ιδιωτών Λαρισαίων γιατρών, με διακύβευμα την «επαγγελματική ύλη», πιθανότατα προκαλεί και τις αναταράξεις που εμφανίζουν μόνο τοπικά χαρακτηριστικά.

«Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα το 2012», εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος. «Και επειδή άλλα έλεγε η μία υπηρεσία και άλλα η άλλη, καθώς αλληλοαναιρούνταν στις τοποθετήσεις που είχαμε ζητήσει, απευθυνθήκαμε στον τότε υπουργό Υγείας, τον κ. Λυκουρέντζο. Εκείνος παρέπεμψε το ζήτημα στον υπουργό Παιδείας, τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτή η γνωμοδότηση βγήκε το 2013, δεν είναι καινούργια, άγνωστο γιατί αναρτήθηκε τώρα. Ούτε όμως ο κ. Αρβανιτόπουλος την υιοθέτησε ούτε άλλος επόμενος υπουργός. Και χωρίς αποδοχή υπουργού, κανονιστική πράξη πρύτανη εν συνεχεία κλπ, δεν έχει νομική ισχύ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν επαφών ενδιαφερομένων καθηγητών Ιατρικής, προκύπτει ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τάσσεται υπέρ της άρσης της αδικίας και θα υπάρξει σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Ισονομία και αποσαφήνιση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων Ιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων, μελών ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών της Χώρας», διεκδικεί ο σύλλογος μελών ΔΕΠ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε αναλυτικό υπόμνημα που απέστειλε προ εβδομάδος, όταν και έφτασε στη Λάρισα η επίμαχη γνωμοδότηση, ενημερώνει την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια Παιδεία, Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μόνον τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, σε αντίθεση με όλα τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, λειτουργούν υπό καθεστώς δύο “εργοδοτών” και αντίστοιχων νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων, του υπουργείου Παιδείας και συγχρόνως του υπουργείου Υγείας. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια έχει προκύψει σειρά νομοθετικών αλλαγών, με κενά, ασάφειες και πολλές αντιφατικές ρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο που αφορά θέματα καθημερινής λειτουργίας και, εν προκειμένω, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μελών ΔΕΠ…

Οι νομοθετικές αλλαγές από το 2011 δημιούργησαν σε όλους τους πανεπιστημιακούς ιατρούς της χώρας που ήταν εγκατεστημένοι στις δομές του ΕΣΥ ή των πανεπιστημιακών νοσηλευτικών ιδρυμάτων τη στέρεη πεποίθηση ότι πλέον, απ’ τη στιγμή που τηρούνταν από μέρος τους οι προϋποθέσεις του νόμου (συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, στο οποίο ήταν εγκατεστημένοι, για δύο μέρες την εβδομάδα και σχετική, προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση του Κοσμήτορα της σχολής τους), θα μπορούσαν να απασχοληθούν ως ιατροί και ιδιωτικά, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς τις μέρες και ώρες που δεν είχαν απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο και δεν είχαν άλλες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο πανεπιστήμιο.

«ΠΟΛΕΜΟΣ»

Για τον λόγο αυτό, πολλοί απ’ αυτούς προχώρησαν σε ένα σύνολο ενεργειών, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση αίτησης προς τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκαν για χορήγηση πιστοποιητικού για άσκηση ιδιωτικού έργου και μετά η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών στις ΔΟΥ όπου υπάγονταν, και έτσι άνοιξαν ιδιωτικά ιατρεία ξεκινώντας περιστασιακά, σε ώρες και σε μέρες που δε συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου και δεν απασχολούνται στο Πανεπιστήμιο, να εξετάζουν ασθενείς ιδιωτικά, όσοι δε εξ αυτών έχουν χειρουργική ιδιότητα να ενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα. Να σημειωθεί ότι για την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών του λαμβάνει ο καθένας πανεπιστημιακός ιατρός από τους ασθενείς του και μόνον αμοιβή, υποχρεούμενος στην έκδοση των αντίστοιχων νόμιμων αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, εν συνεχεία δε αποδίδει απ’ αυτήν το αντίστοιχο ποσοστό (7%) στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του Πανεπιστημίου που ανήκει, όπως προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις και πληρώνει στο Δημόσιο τους αντίστοιχους φόρους εισοδήματος και επιτηδεύματος…

Τον τελευταίο καιρό μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας, και πιο συγκεκριμένα ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων, δεχόμαστε ανοικτό και συχνά συγκεκαλυμμένο “πόλεμο”, με τη συνέργεια συγκεκριμένης υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, από ομοιοεπαγγελματίες ιδιώτες ιατρούς και άλλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας εγκαλούμενοι και ενδεχομένως πειθαρχικά εξαιτίας κενών και ασαφειών που υπάρχουν, και του νομοθετικού κενού…

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ασάφεια και το κενό εντοπίζεται στο κατά πόσο η απελευθέρωση που υπήρξε με τις νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων ετών στο επάγγελμα των μελών ΔΕΠ και ιατρών αφορά μόνον στη δυνατότητα από μέρους μας να λειτουργούμε ιδιωτικό ιατρείο και όχι στη δυνατότητα εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων, διαγνωστικών και οποιονδήποτε άλλων ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή, οι χειρουργοί και οι εν γένει επεμβατικοί ιατροί μέλη ΔΕΠ που για την ολοκλήρωση των θεραπευτικών πράξεων προς τους ασθενείς που τους επέλεξαν αποκλείονται από τον νόμο και δεν μπορούν να ασκήσουν το μέρος αυτό του έργου τους που απαιτεί υποδομές, εγκαταστάσεις και τον ανάλογο ιατρικό εξοπλισμό για την πραγμάτωση της χειρουργικής επέμβασης ιδιωτικά, ενώ οι συνάδελφοι των μη επεμβατικών ειδικοτήτων (παθολογικών και εργαστηριακών ειδικοτήτων) μπορούν, κατά τα άλλα, να ιδιωτεύσουν ανεμπόδιστα. Να σημειωθεί επίσης ότι με το από δεκαετίες ισχύον νομοθετικό καθεστώς, για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ όλων των ειδικοτήτων (νομικούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους κ.λπ.) δεν ισχύει κανένας περιορισμός στην άσκηση ιδιωτικής απασχόλησης…».

Και το υπόμνημα καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο, την κατάφωρη σε βάρος μας διάκριση, όσο και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι χειρουργοί και επεμβατικοί γιατροί εργαστηριακοί μέλη ΔΕΠ δεχόμαστε συνεχή πόλεμο και απειλές διώξεων, ζητούμε να εξετάσετε το άνω ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του νομοθετικού κενού και παρακαλούμε όπως επέμβετε νομοθετικά για τη σχετική επίλυσή του».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass