Μπαργιώτας: Στρεβλή λειτουργία του πειθαρχικού δικαίου των ιατρών του ΕΣΥ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2016 19:12

Με αφορμή τον άδικο χαμό μικρού κοριτσιού μετά από επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς τις διαχρονικές στρεβλώσεις στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου (διερεύνηση καταγγελιών ασθενών – πειθαρχικός έλεγχος ιατρών) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο τύπος βρίθει καθημερινά δημοσιευμάτων με κραυγαλέα περιστατικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παράλειψη επί σειρά ετών διερεύνησης καταγγελίας ασθενούς για κακή αντιμετώπιση από το ιατρικό προσωπικό και η διενέργεια ΕΔΕ μόνο µετά την εµπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη, η ανακολουθία μεταξύ πειθαρχικών αποφάσεων και δικαστικών αποφάσεων κατά τρόπο ώστε να κηρύσσονται ένοχοι ιατροί για ανθρωποκτονία από αµέλεια, αλλά ταυτόχρονα να αθωώνονται πειθαρχικά για την ίδια ιατρική πράξη, η δυσαναλογία μεταξύ πειθαρχικού παραπτώματος και επιβληθείσας ποινής, όταν για παράδειγμα επιβάλλεται η ελαφρότερη πειθαρχική ποινή της «έγγραφης επίπληξης» για περιστατικό βαριάς ιατρικής αμέλειας, η επάνοδος επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και γιατροί του ΕΣΥ, στο δημόσιο, σε εφαρμογή του ν. 4325/2015, οι πλημμέλειες στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις.

Η αβελτηρία στην άμεση διαλεύκανση εκκρεμών υποθέσεων πλήττει το σύστημα υγείας, διαιωνίζει το καθεστώς ατιμωρησίας και τελικά ενισχύει την καχυποψία των πολιτών-ασθενών για τη δυνατότητα των δηµόσιων φορέων να προασπίσουν τη νομιμότητα, απονέμοντας πειθαρχική δικαιοσύνη. Επιπλέον, οι συνήθεις απαλλαγές από κάθε πειθαρχική ευθύνη ευτελίζουν τη διαδικασία και αναπαράγουν µια λογική «συντεχνιακής αλληλοκάλυψης». Κατά την ψήφιση του ν. 4325/2015 το Ποτάμι είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί σύνθεσης και συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων, επικαλούμενο το αρνητικό προηγούμενο του ν. 4057/2012. Τώρα, λοιπόν, ρωτά εάν οι Υπουργοί εξετάζουν την περίπτωση θεσμικών αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο των ιατρών του ΕΣΥ προς αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που αναδεικνύονται καθημερινά στην πράξη;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass