ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ –ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Πέντε τα κρούσματα ελονοσίας στην Κρήτη

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2016 1:00

HΡΑΚΛΕΙΟ

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κρήτη, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας που έχουν παρατηρηθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα, τα οποία ήδη παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για αλλοδαπούς που μένουν στην Ιεράπετρα και που εμφάνισαν τα συμπτώματα της νόσου, πριν λίγες εβδομάδες. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, και οι 5 αλλοδαποί έχουν ήδη λάβει φαρμακευτική αγωγή και δεν τίθεται κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Η νόσος μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού και αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο προϊστάμενος της δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καμπάνης, οι ψεκασμοί που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο νησί είναι αποτελεσματικοί και μάλιστα θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους

Ο κος Καμπάνης παράλληλα, επισημαίνει ότι στην Κρήτη λειτουργούν Κέντρα Εντομολογικής Επιτήρησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε 10 μέρες συγκεκριμένες περιοχές του μπαίνουν στο στόχαστρο ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα με τα κουνούπια, αλλά και τις νόσους που ενδεχομένως μεταδίδουν.

Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως περιοχές με αυξημένη υγρασία, ή περιοχές όπου μένουν αλλοδαποί. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, οι έλεγχοι γίνονται κάθε 15 ημέρες και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά.

ΚΟΝΤΡΑ ΙΣΑ –ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα τα έκτακτα μέτρα που πήρε λόγω των μεταναστευτικών ροών για την πρόληψη της ελονοσίας.

Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, τόσο από το υπουργείο Υγείας που με προχθεσινή ανακοίνωσή του όπου έκανε λόγο για λαϊκισμό, όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ που σε ξεχωριστή ανακοίνωση προσθέτει ότι, τα τέσσερα κρούσματα ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αποποίηση ευθυνών και θέτει μια σειρά ερωτημάτων.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ ζητά από τους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη καθώς και από το γενικό γραμματέα Δημόσιας υγείας Ιωάννη Μπασκόζο να δώσουν στη δημοσιότητα τη χαρτογράφηση των ψεκασμών που έγιναν στη χώρα και να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τους ψεκασμούς και πότε τους ξεκίνησαν. Σε ποιες περιοχές οι ψεκασμοί ξεκίνησαν εγκαίρως και έγιναν οι προνυμφοκτονίες και που υπήρξε καθυστέρηση με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα τους

Έγινε έλεγχος στις ανάδοχες εταιρίες για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να είναι οι ψεκασμοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί;

Πόσοι μετανάστες έχουν έλθει από χώρες που ενδημεί η ασθένεια, σε πόσους έγιναν εξετάσεις και σε πόσους δόθηκε η απαραίτητη αγωγή προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση των ανωφελών κωνώπων των περιοχών διαμονής τους;

Ποιες οδηγίες έχουν δοθεί σε όσους απασχολούν εργατικό δυναμικό από τις χώρες που ενδημεί η νόσος και τι πρόνοια έχει ληφθεί ώστε να είναι κάτοχοι Κάρτας Υγείας. Τί κυρώσεις προβλέπονται για εργοδότες που αφήνουν ακάλυπτους υγειονομικά τους μετανάστες;

Ποιοι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και έχουν κληθεί να διαπιστώσουν τα μέτρα που έλαβε η χώρα προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στο εξωτερικό;

ΚΕΕΛΠΝΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ στο Πρακτορείο FM 104,9. Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά» τόνισε πώς κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφεται ένας μικρός αριθμός -περίπου 50- κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς, όπως υπογράμμισε, δύο από τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική). «Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες ή έρχονται από εκεί και είναι δυνατόν να νοσούν και να χρειάζονται προστασία», προσέθεσε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας. «Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι και η απαγόρευση να γίνεται αδιακρίτως αιμοδοσία σε αυτές τις περιοχές, χωρίς δηλαδή να έχει ελεγχθεί προηγουμένως το αίμα, χωρίς να ελεγχθεί ο αιμοδότης και για αυτό το νόσημα», τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Διευκρίνισε επίσης ότι στους δήμους όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση η οποία διαρκεί, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων), δύο χρόνια.

«Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχουμε οκτώ δήμους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία -όπου ο έλεγχος των αιμοδοτών προβλέπει και τον έλεγχο πιθανής ύπαρξης ελονοσίας- και σε αυτούς τους οκτώ προστέθηκαν άλλοι τέσσερις φέτος.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε τις χρονιές 2011 και 2012, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στον αριθμό των κουνουπιών. Πρόσθεσε ακόμη, ότι εκτός από τα κουνούπια, εξίσου «υπεύθυνες» για τη μετάδοση της νόσου είναι και οι σκνίπες.

«Πρέπει γενικώς να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να προφυλασσόμαστε όχι μόνο από την ελονοσία αλλά και από τη λεϊσμανίαση και τον ιό Ζίκα», είπε.

Στη λήψη προληπτικών μέτρων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κουνουπιέρας, η χρήση ειδικών αντικουνουπικών σκευασμάτων και οι έγκαιροι ψεκασμοί, ενώ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η ελονοσία είναι μια νόσος που θεραπεύεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass