ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αυξάνονται οι ανασφάλιστοι στον νομό Λάρισας

* Στο αντίποδα μειώθηκε στο μισό η δύναμη των κινητών μονάδων, λόγω έλλειψης οδηγών των αυτοκινήτων τους. …Στους δρόμους μόνο δύο από τις τέσσερις μονάδες

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2016 11:40

Της Λένας Κισσάβου

Κατακόρυφα αυξάνεται ετησίως ο αριθμός των ανασφάλιστων στον νομό Λάρισας, όπως αποδεικνύεται από την ανταπόκριση του κόσμου στις δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιούν οι κινητές μονάδες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Η ζήτηση σε κάθε πόλη και χωριό, παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η παραμονή των μονάδων σε μια περιοχή να παρατείνεται για να εξυπηρετήσει τον αριθμό των πολιτών που απευθύνονται σε αυτή.

Αν και ο θεσμός των δωρεάν εξετάσεων πρόληψης της υγείας, που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια η 5η ΥΠΕ, στόχο είχε να καλύψει τις ανάγκες κατοίκων απομακρυσμένων ορεινών περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, σήμερα η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανάγκες σε όλες τις περιοχές του νομού, καθώς οι πολίτες δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την υγεία τους.

Και ενώ ο θεσμός γίνεται ακόμη πιο πολύτιμος, στον αντίποδα αυτού, μειώνεται η δύναμή του. Από τις τέσσερις κινητές μονάδες πρόληψης της υγείας, που ανήκουν στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, σήμερα …στους δρόμους βρίσκονται οι δύο, λόγω έλλειψης προσωπικού και συγκεκριμένα έλλειψης οδηγών να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανταπόκρισης του κόσμου είναι αυτό της Νίκαιας, όπου η κινητή μονάδα είχε προγραμματίσει να παραμείνει ένα μήνα και ο χρόνος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετός να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν. Έτσι δόθηκε παράταση ακόμη μίας εβδομάδας για να καταφέρει να εξυπηρετήσει στο σύνολό τους 735 άτομα!

Η κ. Μαρία Μαυρουδή, επισκέπτρια Υγείας και συντονίστρια του προγράμματος των Κινητών Μονάδων, ανάφερε στην «Ε», ότι: «Ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη τις μονάδες, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν…». Η κ. Μαυρουδή η οποία έχει την πείρα 26 χρόνων, στην πρόληψη και έξι στις κινητές μονάδες, διαπιστώνει ότι «είναι αυξανόμενος ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στις κινητές μονάδες και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στη Νίκαια συγκεκριμένα, το 60% των 735 ατόμων, ήταν ανασφάλιστοι».

Αναλυτικά τα στοιχεία των εξετάσεων που έγιναν στη Νίκαια, είναι τα εξής:

-Εξετάσεις αίματος-Βιοχημικός έλεγχος: 210 άτομα (2.484 εξετάσεις)

-Οστεοπόρωση (έλεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες άνω των 60 ετών) : 200 άτομα

-Σπειρομέτρηση (για καπνιστές/ στριες άνω των 40 ετών): 105 άτομα

-Μαστογραφία (πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών): 220 γυναίκες.

Η κινητή μονάδα από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στη Χάλκη, ενώ από 7 Νοεμβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου στο Αρμένιο.

Όλες οι εξετάσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού.

Τέλος, η κ. Μαυρουδή, επισημαίνει ότι σημαντική είναι η στήριξη των δήμων, σε αυτή τη δράση, οι οποίοι προσφέρουν κάθε δυνατό μέσο για την υλοποίησή της, όπως παραχωρούν χώρους, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.

Να σημειωθεί ότι σε μια κινητή μονάδα, εξυπηρετούν τις ανάγκες, τα εξής άτομα: τεχνολόγος ακτινολόγος, μαία, επισκέπτριες υγείας, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων και μια γιατρός για τις μαστογραφίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass