ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Άγχος, η σύγχρονη μάστιγα των νέων

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2016 9:48

Το άγχος θα μπορούσε να θεωρηθεί η σύγχρονη νόσος. Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η ταχύτητα και η έλλειψη χρόνου, δημιουργούν πίεση και στρες σε νέους και έφηβους, αιτίες που γεννούν την κρίση άγχους ή αλλιώς κρίση πανικού.

" Αισθάνεσαι πως όλα γύρω σου μαυρίζουν, πως χάνεις τις αισθήσεις σου. Ενώ οι γιατροί σου λένε πως όλες οι εξετάσεις είναι καλές, εσύ νομίζεις ότι χάνεις κάθε επαφή με τους γύρω σου. Όλα είναι στη σκέψη και στο μυαλό", λέει ο Λαρισαίος φοιτητής Θανάσης Μπροκούμης, ο οποίος αυτό τον καιρό κάνει την πρακτική του στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Τα συμπτώματα αυτά, σε συνδυασμό με τη κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα αλλά και το αλκοόλ, ενισχύουν τα κρούσματα «κρίσης άγχους».

"Η ανεργία, το αβέβαιο μέλλον, η δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια, είναι οι κύριοι λόγοι ανησυχίας που διαποτίζουν τους νέους με άγχος και τους φέρνουν στα πρόθυρα μιας κρίσης πανικού", συμπληρώνει.

Η κακή ψυχολογία λειτουργεί, είναι η μητέρα που γεννά το ‘’ψαλίδι’’ στα όνειρά τους. Οι νέοι θεωρούν τον εαυτό τους, αδύναμο, κομπάρσο ακόμη και ένοχο μπροστά στις κοινωνικές καθημερινές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο να πιστέψουν πως δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους φίλους τους αλλά ούτε και την ίδια την οικογένειά τους. Η ψυχολογία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και όταν δεν είναι υπέρ τους, μετατρέπεται σε εφιάλτη που γεννά άγχος και οδηγεί σε κατάθλιψη.

"Δεν υπάρχει αύριο ή μεθαύριο " προσθέτει. "Η άμεση επαφή με τους γιατρούς σε μια τέτοια περίπτωση, αποτελεί και το κλειδί που ξεκλειδώνει το πρόβλημα. Υπάρχει μόνο το τώρα και αυτό γιατί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα".

‘Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι γιατροί "το άγχος, μπορεί να μιμηθεί οποιαδήποτε σοβαρή νόσο". Ο δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων υποστηρίζει πως "οι κρίσεις πανικού, χαρακτηρίζονται από επεισόδια έντονου άγχους. Ένα άτομο, που θα πάθει κρίση πανικού στη ζωή του (και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στο 5% του πληθυσμού) τις περισσότερες φορές δεν θα αντιμετωπίσει ξανά αυτό το πρόβλημα. Σε μερικούς όμως ανθρώπους, η δυσάρεστη αυτή εμπειρία μπορεί να επανέλθει αρκετά συχνά. Οι κρίσεις αυτές, μπορεί να συνοδεύεται από ταχυπαλμία, ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας, τρόμο, ρίγη, ναυτία και από οξύ φόβο ότι το άτομο θα πεθάνει από κάποιο εγκεφαλικό η καρδιολογικό επεισόδιο".

"Το άγχος γεννιέται καθημερινά. Όταν οι προσπάθειες τα όνειρα, αλλά και το ταλέντο των νέων ξεθωριάζει αυτό δημιουργεί ανησυχίες. Ο 22χρονος Θανάσης, τονίζει ότι "όταν υπάρχει άγχος και στρες για την καθημερινότητά σου αλλά και για το μέλλον σου, για την επαγγελματική αποκατάσταση, αυτό δεν ξέρεις πώς θα επηρεάσει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το άγχος όπως μου είπαν και οι γιατροί, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή ασθένειας".

" Οι σύγχρονες έρευνες" προσθέτει ο δρ. Σιώμος " ενοχοποιούν ένα συνδυασμό παραγόντων, τόσο βιολογικών, όσο και ψυχολογικών που συνδυάζονται μαζί με την εκδήλωση της διαταραχής. Υπάρχει μια υπέρ δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος που εμφανίζουν οι πάσχοντες. Οι ψυχολογικοί παράγοντες αναφέρονται περισσότερο στο περιεχόμενο της σκέψης των πασχόντων και στο τρόπο που αυτό συμβάλλει στη γέννηση του προβλήματος καθώς και στο τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά αποφυγής που αναπτύσσουν οι πάσχοντες συμβάλλει στη διατήρηση του προβλήματος".

Ωστόσο, αξίζει και πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο, μπορεί να αντιμετωπιστεί διότι υπάρχει θεραπεία με επιστημονικά τεκμηριωμένο επιτυχημένο αποτέλεσμα και γιατί η πιθανότητα να περάσει η κρίση πανικού από μόνη της είναι πολύ μικρή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass