ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τοποθετούνται 29 απινιδωτές σε γήπεδα και δημοτικά κτίρια

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 22:25
Φωτογραφία αρχείου από τους απινιδωτές που έχει προμηθευτεί το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας Φωτογραφία αρχείου από τους απινιδωτές που έχει προμηθευτεί το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας

Ένας Λαρισαίος με στεφανιαία νόσο έχει κάθε λόγο να αισθάνεται λίγο πιο ασφαλής όταν παρακολουθεί ένα αθλητικό γεγονός στην πόλη ή όταν βρίσκεται για μια άλλη πολιτιστική εκδήλωση σε ένα από τα δημοτικά κτίρια που διαθέτει ο Δήμος Λαρισαίων.

Το ίδιο ισχύει και για όσους αθλούνται στα γήπεδα του Δήμου αλλά και για ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ. Αυτό διότι στα αθλητικά και μη δημόσια κτίρια της πόλης θα τοποθετηθούν φορητοί απινιδωτές για την αντιμετώπιση ενός αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου και παράλληλα θα υπάρχουν εκπαιδευμένοι πολίτες για τη χρήση τους.

Η πρωτοβουλία τοποθέτησης φορητών απινιδωτών σε κομβικά σημεία στη Λάρισα ανήκει στον Δήμο Λαρισαίων καθώς όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια 29 απινιδωτών συνολικού προϋπολογισμού 39.150 ευρώ. Τα μηχανήματα όμως από μόνα τους είναι άχρηστα εάν δεν υπάρχει κάποιος για να τα χειριστεί, γι’ αυτό τον λόγο ο προμηθευτής οφείλει κατά την παράδοση των απινιδωτών να προβεί σε επίδειξη λειτουργίας στα άτομα εκείνα που θα ορισθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν απινιδωτές είναι: γήπεδο Μητσιμπόνα, γήπεδο Κουκουλίτσιου – Μουσιάρη, γήπεδο Νεάπολης, γήπεδο Νέας Πολιτείας, γήπεδο Αβέρωφ, γήπεδο Θεσσαλικό, γήπεδο Βιολογικό, γήπεδο Τερψιθέας, γήπεδο Φαλάνης, γήπεδο Γιάννουλης, γήπεδο Ανθούπολης, νέο Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας, δημοτική πισίνα, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, δημαρχιακό μέγαρο, Μύλος Παππά, Δημοτικό Ωδείο, δημοτική Πινακοθήκη, δημοτικό Αμαξοστάσιο, δημοτικό φυτώριο, δημοτικό κτίριο στην οδό Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων (Διεύθυνση Καθαριότητας, Δημοτικής αστυνομίας κ.α.), πνευματικό κέντρο Σωτήρη Ζιαζιά, κλειστό δημοτικό Γυμναστήριο Ηρώων Πολυτεχνείου, Α. ΚΑΠΗ, Β. ΚΑΠΗ, Γ. ΚΑΠΗ, Θέατρο ΟΥΗΛ και δύο φορητοί απινιδωτές θα τοποθετηθούν στο πολυιατρείο (Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου).

Οι απινιδωτές θα παραδοθούν εφάπαξ, στους παραπάνω χώρους, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη «ο προμηθευτής οφείλει μαζί με την παράδοση του είδους να προβεί σε επίδειξη λειτουργίας στα άτομα εκείνα που θα ορισθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο δημοτικό κατάστημα του Δήμου Λαρισαίων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου στις 9 το πρωί. Στις τεχνικές προδιαγραφές προβλέπεται από την προκήρυξη να είναι κατάλληλος για παιδιά και ενήλικες, να είναι φορητός, να λειτουργεί καθοδηγώντας τον χειριστή μέσω οπτικών ενδείξεων και ηχητικών μηνυμάτων υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα. Να έχει δυνατότητα φωνητικής καθοδήγησης για τη διενέργεια ΚΑΡΠΑ.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν χιλιάδες αιφνίδιοι καρδιολογικοί θάνατοι. Ως αιφνίδιος θάνατος χαρακτηρίζεται αυτός που συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός χώρου νοσοκομείου. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. Η μάχη για τη ζωή κερδίζεται ή χάνεται στα 3 - 5 πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή –όσο διάστημα δηλαδή αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο–, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και απινίδωση. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση απινιδωτών σε κεντρικούς δημόσιους χώρους μια πολύ καλή πρωτοβουλία χωρίς βέβαια να αποκλείουν το θέμα της πρόληψης.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass