ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

«Όλες οι εθελοντικές διοικήσεις αξιολογούνται»

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 22:05
(από αριστερά) Γρ. Κακαμπούρας μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, Α. Παναγιωτακοπούλου μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Ελ. Τσινίδου γ.γ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Μ. Σταματή τομεάρχης Σαμαρειτών, Ηρ. Μαρκουίζος αρχηγός του Σώματος εθελοντών Σαμαρειτών Αθηνών, Ευθ. Μπαμίχας μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Β. Ξανθοπούλου ταμίας τοπικού τμήματος, Ιωάννης Βαλμάς αρχηγός Σαμαρείτων Πειραιά - εκπαιδευτής (από αριστερά) Γρ. Κακαμπούρας μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, Α. Παναγιωτακοπούλου μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Ελ. Τσινίδου γ.γ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Μ. Σταματή τομεάρχης Σαμαρειτών, Ηρ. Μαρκουίζος αρχηγός του Σώματος εθελοντών Σαμαρειτών Αθηνών, Ευθ. Μπαμίχας μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. Λάρισας, Β. Ξανθοπούλου ταμίας τοπικού τμήματος, Ιωάννης Βαλμάς αρχηγός Σαμαρείτων Πειραιά - εκπαιδευτής

Απαντήσεις και διευκρινίσεις στα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας επιχείρησαν να δώσουν μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τη Λάρισα αλλά και από άλλα τμήματα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν στους λόγους που προκάλεσαν την αναστάτωση στο τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών της Λάρισας, στην επιβολή ποινών και στη μη απολογία των τιμωρημένων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «σε όσους επιβλήθηκε ποινή είναι προσωρινή». Επίσης, έγινε λόγος για «επανεκκίνηση του Ερυθρού Σταυρού μέσω της νέας διοίκησης. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους με κίνητρα που δεν γνωρίζουμε. Η διοίκηση διέπεται από κανόνες. Η παύση που τους επιβλήθηκε είναι προσωρινή τόνισε η Μαρίνα Σταματή τομεάρχης Σαμαρειτών. Στο ερώτημα αν υπήρξε απολογία όσων τιμωρήθηκαν ο αρχηγός του Σώματος εθελοντών Σαμαρειτών Αθηνών Ηρακλής Μαρκουίζος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε απολογία. Η κατάσταση ήταν γνωστή σε όλο το σώμα λόγω της δημοσιοποίησής της. Μετά την επιβολή των ποινών επιχείρησε η διοίκηση να κάνει διάλογο κάτι το οποίο δεν στάθηκε δυνατό».

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη δράση της ΕΠΙ.ΖΩ τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών της Λάρισας εξακολουθεί να αυτοπαρουσιάζεται μέχρι σήμερα με ιδιότητες και αξιώματα του Ε.Ε.Σ., ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει πλέον κανέναν θεσμικό ρόλο σε αυτόν. Επίσης εδώ και χρόνια κάποιοι εξ αυτών εμφανίζονταν ως μέλη άλλης, δικής τους νεοσύστατης ομάδας, της ΕΠΙ.ΖΩ στην οποία δραστηριοποιούνταν σφετεριζόμενοι προφανώς την πολύτιμη γνώση που απέκτησαν στον Ερυθρό Σταυρό. Βάσει της υπ. Αρ. 14/99 εγκυκλίου του ΕΕΣ οι εθελοντές, που είναι αρχηγοί ή υπαρχηγοί δεν είναι δεοντολογικό να δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και σε παρεμφερείς οργανώσεις, διότι πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος και η επέμβασή τους σε περίπτωση κινητοποίησης επείγουσας ανάγκης» υπογράμμισε η Μαρίνα Σταματή τομεάρχης Σαμαρειτών. Σχετικά με τις καταγγελίες περί μη συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα στον τελικό κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο απαντούν ότι «καταγγέλλουν τη μη επαρκή κάλυψη των υγειονομικών υπηρεσιών στη Λάρισα, όταν αυτοί οι ίδιοι αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε αυτές, αιτιάζοντας απαράδεκτα πως δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη νέα εθελοντική διοίκηση και χωρίς να αντιλαμβάνονται πως με αυτόν τον τρόπο καταπατούν βάναυσα την αρχή του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού στις οποίες έδωσαν υπόσχεση και πως έτσι αναιρούνται εκκωφαντικά τα ηθικά κίνητρά τους».

Τα μέλη της διοίκησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υποστήριξαν ότι «όλες οι εθελοντικές διοικήσεις αξιολογούνται. Επιπροσθέτως σε εκείνους επιβλήθηκε ποινή γιατί παρέκαμψαν την ιεραρχία. Όλα τα θέματα, που μπορεί να ανακύψουν σε έναν μεγάλο Οργανισμό όπως ο Ε.Ε.Σ., αντιμετωπίζονται πάντοτε με σεβασμό στην ιεραρχία και συζητούνται κατά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των εθελοντών. Οι επικεφαλής του κάθε Σώματος είναι εξουσιοδοτημένοι, μεταξύ άλλων καθηκόντων, να μεταφέρουν τα ερωτήματα αλλά και τα αιτήματα των εθελοντών προς την ανώτερη Διοίκηση του Τομέα και όχι στα Δ.Σ. των τοπικών τμημάτων, τα οποία είναι αναρμόδια» δήλωσαν για να συμπληρώσουν ότι «οι συγκεκριμένοι εθελοντές χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως “κορυφαίοι εκπαιδευτές”, τη στιγμή που τα τελευταία τέσσερα χρόνια σκόπιμα δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία εκπαιδευτική δράση και με την προκλητική αδράνειά τους έχουν στερήσει από το ταμείο του Σώματος αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα με αήθεις δημοσιεύσεις κατασκευασμένων φωτογραφιών, τις οποίες διοχετεύουν στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λοιδορούν τη διοίκηση, τους εργαζόμενους καθώς και συναδέλφους τους εθελοντές, κατά παράβαση κάθε δεοντολογικής συμπεριφοράς και σεβασμού των κανόνων του Σώματος Σαμαρειτών».

Στο χρονικό των γεγονότων αναφέρθηκε η Ελισάβετ Τσινίδου γ.γ. του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, ενώ το μέλος τους τοπικού Δ.Σ. Ευθύμης Μπαμίχας κάλεσε τους εθελοντές Σαμαρείτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τον Ε.Ε.Σ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε εκτενής αναφορά για τη δράση του Ε.Ε.Σ. σημειώνοντας ότι «την επανεκκίνηση του αναγεννημένου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν αγκαλιάσει κρατικοί φορείς που εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες από τον Ε.Ε.Σ., μεγάλοι κλαδικοί σύλλογοι που αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο του συνεργάζονται στενά μαζί του, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που συσπειρώνεται δίπλα του για να αντιμετωπίσει τα δεινά της οικονομικής κρίσης.

Κατά την έξαρση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εργάστηκε ως επίσημος αρωγός της πολιτείας για την κάλυψη επειγουσών αναγκών προσφύγων και μεταναστών.

Πραγματοποιήθηκαν μαζικοί εμβολιασμοί προσφυγόπουλων, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση προσφύγων, έχουν ήδη διανεμηθεί περισσότερα από 1.450.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας με προϊόντα πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής και παρασχέθηκαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και Α' Βοηθειών, σε πάνω από 93.000 ωφελούμενους. Προσφέρθηκαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (ΚΡΙ) εξέτασε περισσότερα από 18.000 αιτήματα για επανένωση ανθρώπων που έχασαν κάθε επαφή με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ σε περισσότερους από 107.000 πρόσφυγες εξασφαλίστηκε πρόσβαση σε πληροφορίες ή διευκόλυνση της επικοινωνίας.

Στις 2.100 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που έλαβαν χρηματική ενίσχυση τον περασμένο χειμώνα».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass