ΙΣΧΝΟΤΕΡΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Η μεγάλη αδικία για το Πανεπιστημιακό

* Το υπουργείο του φέρεται σαν σε αποπαίδι, πληρώνοντας στο νοσοκομείο της Λάρισας 1,3 εκατ. λιγότερα από της Πάτρας, 1 εκατ. λιγότερα από του Ηρακλείου αλλά και των Ιωαννίνων *Σχεδιασμός για μεθοδευμένη διεκδίκηση ώστε να αποκατασταθεί ισονομία και εύρυθμη λειτουργία

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2015 1:04

Μπορεί αν μην διαθέτει πηγάδι στο προαύλιό του όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον μέσα σ’ αυτό έχει «ουρήσει» το Πανεπιστημιακό. Μόνο με τη σχετική λαϊκή ρήση μπορεί να εξηγηθεί η αδικία που υφίσταται το νοσοκομείο σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα ανά τη χώρα στο θέμα των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις εφημερίες των γιατρών. Με το υπουργείο Υγείας να του συμπεριφέρεται διαχρονικά ως αποπαίδι, σε σύγκριση με άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Εμφανής είναι η διαφορά στους γενικότερους, τους συνολικούς ετήσιους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με έντονα αδικημένη τη Θεσσαλία, μετά τους περιορισμούς που είχαν επιτευχθεί από προηγούμενες διοικήσεις στο πλαίσιο του ράλι μείωσης των δαπανών και αύξησης της εκτίμησης των τότε υπουργών. Ωστόσο η αδικία στην κατανομή των πιστώσεων για τις εφημερίες είναι εξόφθαλμη. Συγκριτικά με άλλες πόλεις που διαθέτουν δύο νοσοκομεία, ένα πανεπιστημιακό κι ένα νομαρχιακό, η Λάρισα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης και με διαφορά, σχετικά με τα χρήματα που αποστέλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις των τακτικών εφημεριών του ιατρικού προσωπικού.

ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, στη Λάρισα, το μηνιαίο ποσό για τις εφημερίες ιατρών του Π.Γ.Ν.Λ. ανέρχεται σε 294.593 ευρώ, ενώ για το Γ.Ν.Λ. 199.369 ευρώ. Αντίστοιχα για την Πάτρα διατίθενται 400.833 ευρώ το μήνα για το Πανεπιστημιακό και 201.682 ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Στο Ηράκλειο 332.712 ευρώ για το Πανεπιστημιακό και 245.108 ευρώ για το Γενικό. Στα Γιάννενα αντιστοίχως 388 και 165.913 ευρώ. Ενώ για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης διατίθενται 286.692 ευρώ.

Από τα συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι σε επίπεδο πόλεων η Πάτρα χρηματοδοτείται για τις ιατρικές εφημερίες στα νοσοκομεία της με 108.553 ευρώ μηνιαίως ή 1.302.636 ευρώ σε ετήσια βάση, παραπάνω από το αντίστοιχο ποσό της Λάρισας. Στο Ηράκλειο διατίθενται επιπλέον 1.006.296 ευρώ κάθε χρόνο, στα Γιάννενα 664.860 ευρώ περισσότερα ετησίως, ενώ ακόμη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μιας μικρής σε σχέση με τη Λάρισα επαρχιακής πόλης εισπράττει μόλις 7.901 ευρώ το μήνα λιγότερο από το αντίστοιχο θεσσαλικό νοσοκομείο.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η αδικία διαγράφεται ακόμη πιο έντονη αν συνυπολογιστούν πληθυσμιακά, γεωγραφικά και άλλα αριθμητικά δεδομένα σύγκρισης των ανά τη χώρα νοσοκομείων. Ενώ αν συγκριθούν και τα υφιστάμενα στο σύστημα του υπουργείου στοιχεία σχετικά με την προσέλευση ασθενών, πληρότητα κλινών κ.λπ., προκύπτει ότι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, η λεγόμενη ναυαρχίδα του ΕΣΥ στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Ελλάδα γενικότερα, πλέει με «νοθευμένα καύσιμα». Καταφανώς αδικημένο από την κατανομή πόρων και άρα είναι παράξενο που αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ιατρών. Όσο για τους πολίτες που αναζητούν τις υπηρεσίες του, προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν το πόσο αυτές υποβαθμίζονται.

Το δέον γενέσθαι, ώστε να διορθωθεί η αδικία απασχολεί έντονα τον νέο διοικητή των νοσοκομείων της Λάρισας Κ. Καραμπάτσα από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του. Το θέμα έχει τεθεί μετ΄ επιτάσεως από τον σύλλογο των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ έχει συζητηθεί και σε συσκέψεις με τους καθηγητές-διευθυντές των κλινικών. Τα μέλη του Δ.Σ. των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων της Λάρισας είναι ενήμερα καθώς και ο διοικητής της ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου που δείχνει αποφασισμένος να συνδράμει καίρια στην επίλυση του προβλήματος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει διεκδίκηση με συντεταγμένες και μεθοδικές κινήσεις. Για την ανάδειξη, αλλά κυρίως την επίλυση του προβλήματος που αποτελεί μόνιμο «βραχνά» στη λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας. Ο Κ. Καραμπάτσας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει σε τεχνοκρατική ομάδα συνεργατών του, τη σύνταξη πλήρους φακέλου με όλα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που θα αναδεικνύουν ανάγλυφα το ζήτημα. Με στόχο να υποβληθεί στο υπουργείο όχι απλά μια γενικόλογη συμβατικού τύπου πρόταση για «αύξηση των κονδυλίων», αλλά μια τεκμηριωμένη διεκδίκηση. Η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης, περιφέρεια και δήμοι, των βουλευτών και των τοπικών φορέων σε θεσσαλικό επίπεδο, ώστε να οδηγηθεί ευκολότερα και συντομότερα στη δικαίωση.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass