Θέμα διαφάνειας σε διαγωνισμούς φαρμάκων εγείρει ο Χρ. Κέλλας

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2015 12:29

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα την ματαίωση διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων, που διασφάλιζαν τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο σύστημα υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας.

«Επί δυόμιση χρόνια καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες για να μειωθεί δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία. Δυστυχώς η νέα Κυβέρνηση, αντί να ολοκληρώσει τάχιστα τους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί από το 2014 ώστε τα νοσοκομεία να καλύπτουν πλήρως και αξιόπιστα τις ανάγκες τους σε φάρμακα, ματαιώνει χωρίς κανέναν λόγο αυτούς τους διαγωνισμούς.

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι η ματαίωση των διαγωνισμών δεν φέρει την υπογραφή της Προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Έτσι οραματίζονται την κάθαρση; Αυτήν είναι η αξιοκρατία που ονειρεύονται; Δυστυχώς οι φόβοι μας για την πλέον παλαιοκομματική νοοτροπία, επιβεβαιώνονται πλήρως», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προκήρυξε το 2014 τέσσερις ηλεκτρονικούς ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς – Συμφωνίες Πλαίσιο για την προμήθεια 108 δραστικών ουσιών φαρμάκου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας για ένα έτος.

Οι διαγωνισμοί αυτοί έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί καθώς έχουν προκηρυχτεί από το 2014 προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να καλύπτουν πλήρως και αξιόπιστα τις ανάγκες τους για φάρμακα και ταυτόχρονα να περιορίσουν σημαντικά τη φαρμακευτική τους δαπάνη.

Αντί για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαγωνισμών όπως και το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει, η νέα διοίκηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας με την από 24.7.2015 ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε την ματαίωση και των τεσσάρων ανωτέρω ηλεκτρονικών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, χωρίς να αναφέρει τον λόγο της ματαίωσης.

Οι διαγωνισμοί αυτοί που με ευθύνη του ο Υπουργός Υγείας ματαίωσε, προκηρύχτηκαν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα από το ελληνικό δημόσιο, με στόχο οι υγειονομικές μονάδες να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό επισφραγίστηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Μέσα από αυτή την ενέργεια ο Υπουργός Υγείας βάζει ταφόπλακα στις προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών της διακυβέρνησης Σαμαρά για τον πλήρη εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Προσπάθειες που είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί μείωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε ποσοστό άνω του 65% μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχων προηγούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Τελικά, ποιον ή ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη, παντελώς αναιτιολόγητη, έωλη και νομικά αβάσιμη απόφαση της ΕΠΥ;

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί η εν λόγω απόφαση της ΕΠΥ δεν φέρει την υπογραφή της Προέδρου της;
  2. Για ποιον λόγο ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί, καθώς ήταν οι μόνοι που διασφάλιζαν μέσω της διαδικασίας της συμφωνία πλαισίου, να μην υπάρχει ένας και μόνος μειοδότης στην προμήθεια φαρμάκου;
  3. Πως θα γίνονται οι προμήθειες φαρμάκου στο μέλλον στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί σχετικοί διαγωνισμοί και όλες οι σχετικές προμήθειες πραγματοποιούνται με απευθείας αναθέσεις;
  4. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας σε φάρμακα όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμβάσεις;
  5. Πόσο είναι αυτή την στιγμή η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και πόσο αναμένεται να φτάσει το τέλος του έτους;
  6. Πως λειτουργεί σήμερα το σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης φαρμάκου στα δημόσια νοσοκομεία και ποια είναι τα δεδομένα που παράγει ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass