Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2023 15:00
Συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας σε φορείς και ομάδες πολιτών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με παρουσίες στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στη Del monde foods, στο Εργαστήρι Εθελοντών του Εργαστήριου Ζωής, στο Δ.Ι.Ε.Κ. Νοσηλευτικής ΠΠΓΝΛ, στον ΔΔΗΕ Λάρισας, στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε εργοταξίου Αμπελιάς Φαρσάλων. Συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας σε φορείς και ομάδες πολιτών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με παρουσίες στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στη Del monde foods, στο Εργαστήρι Εθελοντών του Εργαστήριου Ζωής, στο Δ.Ι.Ε.Κ. Νοσηλευτικής ΠΠΓΝΛ, στον ΔΔΗΕ Λάρισας, στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε εργοταξίου Αμπελιάς Φαρσάλων.

Στρεπτόκοκκος και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο ΠΓΝΛ

Αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο

της ομάδας Α (iGAS) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά καταγράφουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο). Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Κατά την ίδια περίοδο, συνεχίζει, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αντίστοιχα στοιχεία αναφέρουν και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων CDC των ΗΠΑ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ συνεχίζεται να καταγράφεται υψηλός αριθμός περιστατικών iGAS στα παιδιά, παρόλο που οι λοιμώξεις από αναπνευστικούς ιούς έχουν γενικά μειωθεί. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε ενήλικες, κυρίως σε ηλικιωμένους 65 ετών και άνω. «Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19», σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.
* * *
Ξεκινά μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η διαδικασία πιστοποίησης της λειτουργίας της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας της -η Μονάδα, ως γνωστόν, παραμένει κλειστή από τη λήξη της πανδημίας, καθώς δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Με πρόσφατη απόφασή της η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όρισε τριμελή επιτροπή για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, τεχνικών και οικονομικών προσφορών της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παροχή «Υπηρεσιών Πιστοποίησης», διαδικασία που θα καταλήξει στην εταιρεία που θα προετοιμάσει τη Μονάδα και θα πιστοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας της. Διαδικασία χρονοβόρα, αφού η τελευταία δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από την αδράνεια, όπως σχολίαζε παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
* * *
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής διευθυντών τομέων στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα εκλέχθηκαν με θητεία από 01-09-2023 έως 31-08-2025 οι:
1. Στον Τομέα Βασικών και Εφαρμοσμένων Βιοϊατρικών Επιστημών ο καθηγητής Ιατρικής Βιοχημείας Παναγιώτης Λιάκος.
2. Στον Κλινικοεργαστηριακό Τομέα ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου.
3. Στον Τομέα Μητέρας - Παιδιού ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αλέξανδρος Δαπόντε.
4. Στον Τομέα Μορφολογίας ο αναπληρωτής καθηγητής Εμβρυολογίας Γεώργιος - Σπυρίδων Ανυφαντής.
5. Στον Τομέα Νευρολογίας και Αισθητηρίων Οργάνων ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Ιωάννης Χατζηιωάννου.
6. Στον Τομέα Παθολογίας ο καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας Γεώργιος Βασιλόπουλος.
7. Στον Τομέα Χειρουργικής ο καθηγητής Γενικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Τεπετές.
* * *
Η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής διοργανώνει τo 18o Πανελλήνιo Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής υπό τον τίτλο: «Η Παθολογική Ανατομική στα Ίχνη του Θεραπευτή Κένταυρου Χείρωνα», που θα πραγματοποιηθεί από αύριο μέχρι τις 24 Ιουνίου 2023, στο Ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, στoν Βόλο. Το φετινό Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Νίκης Ι. Αγνάντη, μιας από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Παθολογικής Ανατομικής, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Για τέσσερις ημέρες, προσκεκλημένοι, διακεκριμένοι Παθολογοανατόμοι από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούν στην περιοχή όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, ζούσε ο Κένταυρος Χείρωνας, αυτός, που με τις γνώσεις του στη Βοτανολογία, θεράπευε απλούς ανθρώπους και ημίθεους. Μέσα από ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια ενδιαφερόντων περιστατικών, οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών.
To Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης της συνεχώς εξελισσόμενης υπόστασης της Παθολογικής Ανατομικής και του καταλυτικού ρόλου της στις θεραπευτικές αποφάσεις και στην Ιατρική Ακριβείας. Σκοπός της ΕΕΠΑ, είναι η διασφάλιση συνεχούς, υψηλού ποιοτικού επιπέδου, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των Παθολογοανατόμων για όλα τα νεότερα, που αφορούν κάθε ειδικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, η κοινότητα των Παθολογοανατόμων μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών, προσφέροντας στους ασθενείς, ότι απαιτείται για την καταλληλότερη προσέγγιση της σωστής διάγνωσης, αλλά και της ενδεδειγμένης (κατά το δυνατόν εξατομικευμένης) θεραπείας τους.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass