Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2023 14:26
Με όχημα το ID Buzz Cargo της Volkswagen ενημέρωση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με «street talks» για τις αιτίες της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και τις παρεμβάσεις που προλαμβάνουν το φαινόμενο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για δύο ημέρες. Τη δράση πλαισίωσαν στελέχη της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) της πόλης, στελέχη του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Λάρισας, καθώς και στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας. Διανεμήθηκε πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό, ενώ αρκετοί περαστικοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στελέχη για θέματα που άπτονται της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και του εθισμού εν γένει. Με όχημα το ID Buzz Cargo της Volkswagen ενημέρωση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με «street talks» για τις αιτίες της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και τις παρεμβάσεις που προλαμβάνουν το φαινόμενο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για δύο ημέρες. Τη δράση πλαισίωσαν στελέχη της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) της πόλης, στελέχη του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Λάρισας, καθώς και στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας. Διανεμήθηκε πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό, ενώ αρκετοί περαστικοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στελέχη για θέματα που άπτονται της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και του εθισμού εν γένει.

Το ΕΣΥ και η παιδική ψυχική υγεία

Η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ αποτελεί στόχο της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας,

όπως προκύπτει και από τις προγραμματικές δηλώσεις της. Το είπε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι «αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας».
Αλλά η πράξη από τη θεωρία απέχει αρκετά. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη δέσμευση του υπουργού για την καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για τον ίδιο θεσμό δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα και ακολούθως επαναδεσμεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δυστυχώς όμως ο θεσμός δεν υλοποιήθηκε και ας υπήρχε επαρκές νομοθετικό πλαίσιο (έστω και διαφορετικό) από τις δύο κυβερνήσεις. Και ας αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών. Να θεωρηθεί επιτυχία αν επιτευχθεί με την τρίτη (και φαρμακερή) προσπάθεια; Αν ναι, τότε ο πήχης βρίσκεται πολύ χαμηλά…
* * *
Την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα παιδικής ψυχικής υγείας της Ελλάδας, στοιχειοθετούν οι πληροφορίες έκθεσης της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, του Child Mind Institute και ενός πανελλαδικού Δικτύου φορέων ψυχικής υγείας στον δημόσιο τομέα.
Η έκθεση σκιαγραφεί την κατάσταση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα εστιάζοντας σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, καθώς και σε εκπαιδεύσεις και εργαλεία ψυχοεκπαίδευσης για γονείς, φροντιστές, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας προσαρμοσμένα στο πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας.
Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες για την καταπολέμηση του υπάρχοντος και βαθιά ριζωμένου στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία.
Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η Πρωτοβουλία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να αντιμετωπίσει την κρίσιμη ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατάρτιση σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως και για μια ποικιλόμορφη, πλουραλιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την Έκθεση:
- Οι πιο συχνές καταστάσεις ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνουν τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερδραστηριότητας, το άγχος, τη διαταρακτική συμπεριφορά, την κατάθλιψη και τον εκφοβισμό.
- Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ομόφωνα πως στερούνται κατάρτισης και υποστήριξης που θα τους βοηθούσε να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται προβλήματα ψυχικής υγείας των μαθητών τους στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης.
- Οι γονείς συμφωνούν ότι το στίγμα αποτελεί εμπόδιο στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν αναγνωρίζουν τη δική τους στιγματιστική στάση σε θέματα ψυχικής υγείας.
- Η καθημερινή πρακτική του 22% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα, περιλαμβάνει την αξιολόγηση περιστατικών ύποπτων για παιδική κακοποίηση και παραμέληση.
Τα μέλη της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας τονίζουν ότι η ανάγκη για επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα και υποστήριξη της ψυχικής υγείας στη χώρα είναι προφανής, όχι όμως αδύνατον να καλυφθεί, και προσθέτουν: «Οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά εκφράζουν έντονο ενθουσιασμό στην προοπτική να αυξηθεί η πρόσβαση σε ποιοτικούς πόρους.
Επίσης, κατανοούν σε βάθος τα πολύπλοκα συστημικά εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αποστολής μας να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ψυχική υγεία στον δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα».
* * *
Δύο θέσεις στην 5η ΥΠΕ, εκ των οποίων μία θέση διευθυντή και μία θέση επιμελητή Β’ για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας περιλαμβάνονται στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη 83 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr ξεκίνησε χθες και λήγει στις 31/07/2023 ώρα 12.00 (μεσημέρι).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass