ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χρειαζόμαστε περισσότερους παθολογοανατόμους

Δημοσίευση: 07 Νοε 2023 10:45

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής στις 8 Νοεμβρίου 2023, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής έρχεται, για μία ακόμα φορά, να μας συστηθεί και να μας ενημερώσει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των Παθολογοανατόμων στην Ιατρική και στην περίθαλψη των ασθενών. Τι κάνει ο παθολογοανατόμος για τον ασθενή: Κάθε μέρα, οι παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διάγνωση καλοήθων νόσων, όπως η γαστρίτιδα, τη διαχείριση σοβαρότερων χρόνιων ασθενειών, όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, έως τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Oποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά. Οι παθολογοανατόμοι θέτουν τη διάγνωση σε όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη μικρών δειγμάτων ιστών (βιοψίες) ή μεγάλων παρασκευασμάτων μετά από θεραπευτικό χειρουργείο (όπως αφαίρεση όγκων). Η ιστολογική έκθεση των παθολογοανατόμων δίνει την τελική διάγνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ασθενών από τους κλινικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Ο παθολογοανατόμος στη σύγχρονη Ιατρική: Παράλληλα με την κλασική Παθολογική Ανατομική, στη σημερινή εποχή ο παθολογοανατόμος έρχεται να συμπλεύσει με την υπόλοιπη ιατρική κοινότητα πάνω σε δύο μείζονες επιστημονικές επαναστάσεις: την επανάσταση της μοριακής βιολογίας και την ψηφιακή επανάσταση στην Παθολογική Ανατομική.
Ο παθολογοανατόμος διαχειρίζεται κατάλληλα το πολύτιμο και συχνά λιγοστό ιστολογικό υλικό κάθε ασθενούς. Είναι ο υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και ερμηνεία των κλασικών και μοριακών βιοδεικτών, που ανιχνεύονται σε δείγματα ιστών, στο πλαίσιο των ιστολογικών ευρημάτων που σφράγισαν τη διάγνωση. Με τον τρόπο αυτόν, δίνει κρίσιμες απαντήσεις για την επιλογή εξατομικευμένων θεραπειών, κυρίως
όταν πρόκειται για κακοήθη νεοπλάσματα, κατέχοντας με θεμελιώδη ρόλο στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ανάγκες των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στη σύγχρονη Ιατρική Εποχή:
Οι νέες επιστημονικές γνώσεις και οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις βάζουν διαρκώς προκλήσεις στους παθολογοανατόμους, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, ακολουθώντας απαιτητική διά βίου εκπαίδευση. Αυξανόμενου του αριθμού των ιστολογικών δειγμάτων, των ποιοτικών απαιτήσεων της διάγνωσης και των ειδικών εξετάσεων που διενεργούμε, οι ανάγκες σε παθολογοανατόμους αυξάνονται παγκόσμια. Ωστόσο, ο αριθμός των ειδικευμένων παθολογοανατόμων και των ειδικευομένων ιατρών ελαττώνεται. Με βάση τον μέσο όρο των παθολογοανατόμων / πληθυσμό παγκόσμια, η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 450 παθολογοανατόμους. Σήμερα, εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια λιγότεροι από 340. Τα στοιχεία αυτά καλούν για την προσοχή της Πολιτείας στην υποστελέχωση των εργαστηρίων μας, ιδίως στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να ανταποκριθούν στις παραπάνω επιστημονικές επαναστάσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες κλινικές ανάγκες. Χρειάζονται σύγχρονα μηχανήματα για την ανάπτυξη και εξέλιξη μονάδων Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, καθώς και τεχνολογικός εξοπλισμός για την προαγωγή της μηχανοργάνωσης, της ψηφιοποίησης και της ανάλυσης της εικόνας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Τα πεδία αυτά θα χρειαστεί, επίσης, να στελεχωθούν με κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό.
* * *
O επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εμμανουήλ Σαλούστρος συμμετέχει με Υπουργική Απόφαση στην Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες. Έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι η συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, με στόχο τη σύνταξη εισήγησης για την ανάπτυξη και την περιοδική επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, καθώς και η συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), για την έκδοση και την περιοδική επικαιροποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον Καρκίνο.
* * *
Η διευθύντρια Καρδιολογίας Τζούλια Μαρία Ντε Βίτα τοποθετήθηκε από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη, επιστημονικά υπεύθυνη στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου με τριετή θητεία. Η τοποθέτηση νέου επιστημονικά υπεύθυνου κρίθηκε αναγκαία μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της Κλινικής, Σωτήρη Γκαρμπούνη.
* * *
To αίτημα χιλιάδων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία για εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας της εν λόγω νόσου και στην Ελλάδα μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Όπως αναφέρει η βουλευτής με επίκαιρη ερώτησή της: «Με την υποβολή τους σε αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας θα τους δινόταν η δυνατότητα να παραμείνουν ελεύθεροι μεταγγίσεων, αφού, μετά τη χορήγηση της γονιδιακής θεραπείας, θα σταματήσουν ακόμη και τη διαδικασία της αποσιδήρωσης. Κάτι τέτοιο, σίγουρα, θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής τους και θα τους επέτρεπε, πλέον, να ζήσουν φυσιολογικά. Η εν λόγω εφαρμοζόμενη πανευρωπαϊκά με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα θεραπεία, αν και είναι πλέον επίσημα εγκεκριμένη από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και από τον ΕΟΦ, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται και βρίσκεται ακόμη υπό αξιολόγηση. Ως συνήθως, τα αργά αντανακλαστικά της Πολιτείας και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του συστήματος στερούν από μια κατηγορία χρονίως πασχόντων την πλήρη ίαση και το δικαίωμα στη φυσιολογική ζωή».
Η βουλευτής ζητά από τον Υπουργό εξηγήσεις για ποιους λόγους ενώ η γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά, όντας εγκεκριμένη από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και τον ΕΟΦ, δεν εφαρμόζεται στην πατρίδα μας, και αν θα εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας και στην Ελλάδα.

 

1STHLH.jpg

Πολλά και ενδιαφέροντα τέθηκαν στο τραπέζι στη συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Βασίλη Μπαλάνη και Ελευθέριο Θηραίο στην επίσκεψή τους στη Λάρισα. Σύντομα θα φανούν και τα αποτελέσματα της συνάντησης...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass