Ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές οι νευρολογικοί ασθενείς

ΤΟ «HOTBRAIN» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ»

Δημοσίευση: 07 Νοε 2023 10:50

Με εισηγήσεις που αφορούσαν τα νεότερα δεδομένα γύρω από νόσους, μεταξύ των οποίων το Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον, ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», στη Λάρισα, οι εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Ημέρες Νευρολογίας 2023», που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων, η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων Αλέξ. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Νευρολογίας και κοσμήτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιος Χατζηγεωργίου και ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ Ευθύμιος Δαρδιώτης, αναφερόμενοι στη φετινή διοργάνωση, τόνισαν ότι είχε τρεις βασικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση στην πρακτική εφαρμογή (αξιολόγηση των διαθέσιμων εργαλείων για την κινητική και γνωστική κατάσταση των ασθενών) και τα νεότερα δεδομένα.
Ξεχωριστή, ωστόσο, ενότητα αποτέλεσε η νέα επιστημονική πρόκληση, το «hotbrain». Όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές, «η Θεσσαλία, που επλήγη ιδιαίτερα, τόσο από τον Covid-19 όσο και από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσε το ερέθισμα για να ασχοληθούνε οι διοργανωτές «με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα νευρολογικά νοσήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα. Δύο παράγοντες που έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η μόλυνση του αέρα (Pollution). Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το Pollution και τις υπόλοιπες καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες) επιφέρουν επιδείνωση της πορείας πολλών νευρολογικών νοσημάτων.
Οι νευρολογικοί ασθενείς είναι ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές για λόγους που σχετίζονται με τη βιολογία των υποκείμενων νοσημάτων (θερμορύθμιση, γνωστική λειτουργία, σωματοαισθητικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα). Tο hotbrain είναι ένα νέο κεφάλαιο έρευνας για τις νευροεπιστήμες. Είναι γνωστή η επίπτωση της θερμοκρασίας στην πορεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, της επιληψίας και της ημικρανίας και μελετάται η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στη νόσο Alzheimer και τη νόσο Parkinson, καθώς και τα υπόλοιπα νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει τις αναγκαίες αλλαγές, προτού βρεθεί η ανθρωπότητα μπροστά σε καταστροφές». Ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Αλ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε στην «Ε» πως ο «θερμός εγκέφαλος», το «hotbrain», αποτελεί «το καινούργιο κεφάλαιο έρευνας – πρόκληση για τους νευροεπιστήμονες», καθώς η κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, προκαλεί και αύξηση της θερμοκρασίας με επιπτώσεις στα χρόνια νοσήματα με αύξηση της συχνότητας και της βαρύτητας». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που φέτος συνέπεσε και με τα 20χρονα της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ, από τους διοργανωτές τονίστηκε, τέλος, ότι η Νευρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας αποτελεί σήμερα μία από τις πρώτες κλινικές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ερευνητικό έργο με σχεδόν 600 δημοσιευμένες εργασίες, ενώ σε ό,τι αφορά το κλινικό έργο επισημάνθηκε ότι η Κλινική διαθέτει όλα τα ειδικά ιατρεία (επιληψίας, εγκεφαλικών κ.λπ.), εξυπηρετώντας ασθενείς, χωρίς αναμονή, από όλη την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας.       

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass