Οδηγίες για λοιμώξεις από τον Κοξάκι

ΔΙΝΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2023 12:00

«Κατά καιρούς παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων του ιού Coxsackie σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάνοντας πολλούς γονείς να ανησυχήσουν, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας, σύμφωνα με αναφορές που λαμβάνουμε από τα παιδιατρικά ιατρεία.

Ως έξαρση ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσοτέρων κρουσμάτων μέσα σε 1 εβδομάδα στην ίδια δομή (Βρεφονηπιακός-Παιδικός Σταθμός, σχολείο)» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Ελεύθερων Παιδιάτρων Λάρισας, με την οποία δίνονται οδηγίες ως εξής:
Ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Χρειάζεται, όμως, παρακολούθηση και επικοινωνία με τον θεράποντα παιδίατρο για την αντιμετώπισή του.
Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητά του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα, η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.
Συνήθως εμφανίζεται με τα συμπτώματα: πυρετός, φαρυγγαλγία (πόνο στον λαιμό), βήχας, διάρροια, ρινική καταρροή, έλκη του στόματος, φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος), ανησυχία, κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί.
Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.ά.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.
Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Βοηθάει αρκετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής:
• Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
• Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.
• Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο.
• Προσέχουμε ιδιαίτερα και στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
• Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.
Τέλος, οι έγκυες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει νόσο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass