Απειλή για έγκυες και νεογνά η κλιματική αλλαγή

* ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΛΕΤΕΣ * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2024 14:41

«Διακόσιες μελέτες κατέδειξαν άμεσες και επιβλαβείς συνέπειες της υψηλής θερμοκρασίας στην υγεία της εγκύου, του εμβρύου και του νεογνού, και αντίστοιχα εκατόν είκοσι μελέτες κατέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει σε παιδιά κάτω των 2 ετών η υπερβολική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες...» είναι μερικά από τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην έγκυο, στο έμβρυο και στο νεογνό», η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, στο κτίριο Κατσίγρα.

Ειδικοί επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η θερμοκρασία της γης αυξάνεται με πρωτοφανής ρυθμούς» και πως «η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή του 21ου αιώνα, που αντιμετωπίζει ο κόσμος». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Heat Indicators for Global Health Monitoring (HIGH) Horizons», στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια διεθνούς φήμης από την Ευρώπη και την Αφρική, και σκοπός του είναι η ποσοτικοποίηση και η παρακολούθηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της υψηλής θερμοκρασίας στην υγεία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα μελετήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία στην υγεία των εγκύων, των λεχωΐδων, των μητέρων, των εμβρύων, των νεογνών και των βρεφών.
Την παρουσίαση του προγράμματος «High Horizons» έκανε η αν. καθηγήτρια Βαρβάρα Μουχτούρη, ενώ ακολούθησαν οι εξής ομιλίες: «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην υγεία», από τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, «Βιολογικά μονοπάτια της επίδρασης της θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό», από την επίκ. καθηγήτρια, Φανή Καλαλά, «Αποτελέσματα μελετών για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία από το FAME Laboratory του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας», από τον καθηγητή, Ανδρέα Φλουρή, «Παρακολούθηση της εγκύου κατά τη διάρκεια της μελέτης μητέρας-παιδιού του προγράμματος HIGH Horizons», από την επίκ. καθηγήτρια, κ. Σκέντου, «Παρακολούθηση του νεογνού κατά τη διάρκεια της μελέτης μητέρας-παιδιού του προγράμματος HIGH Horizons» από την καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας του τομέα Υγείας Ευάγγελος Αποστόλου, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Θωμάς Ρετσιάνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κ.ά.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass