Η διατροφή χωρίς γλουτένη, φάρμακο για κοιλιοκάκη

* Τονίστηκε σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το αυτοάνοσο νόσημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας * Πάσχει 1 στους 500 Θεσσαλούς, το 75% των Ελλήνων έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 14:10

Χρήσιμες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη, πόσο συχνή είναι (1 στους 500 Θεσσαλούς πάσχει), πότε και πώς εκδηλώνεται (οι περισσότεροι αργούν να την διαπιστώσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι σιωπηλά), πώς γίνεται η διάγνωση (με ενδοσκόπηση και ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις) και πώς αντιμετωπίζεται (η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος) δόθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από τον Σύλλογο «Δράση για την κοιλιοκάκη».

Στην ομιλά του ο ομότιμος καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Σπύρος Ποταμιάνος εξήγησε αρχικά πώς παρακολουθείται ιατρικά ο πάσχων από κοιλιοκάκη και δήλωσε ότι «χρειάζεται μία καλή συνεργασία όλων των ιατρικών ειδικοτήτων για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς. Αφού πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα χρειάζεται ο ρευματολόγος, σίγουρα ο παθολόγος και ο γενικός ιατρός, ο παθολογοανατόμος για τις εξετάσεις και φυσικά ο πλήρως ενημερωμένος διατροφολόγος.
Η συχνότητα εμφάνισης της κοιλιοκάκης στη Θεσσαλία είναι ένας στους 500. Η διάγνωση γίνεται μέσω ενδοσκόπησης και βιοψίας. Υπάρχει η σιωπηλή κοιλιοκάκη (χωρίς συμπτώματα) που ταλαιπωρεί τους περισσότερους, η δυνητική ή λανθάνουσα και η κλασική. Το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Είναι χρήσιμη η συστηματική παρακολούθηση και η δίαιτα εφ’ όρου ζωής». Κάλεσε τους πάσχοντες να λαμβάνουν ασφαλείς πληροφορίες από το ίντερνετ από συγκεκριμένες πηγές ενημέρωσης, όπως είναι ο Σύλλογος Πασχόντων ή το celiac.gr.
Η Σταυρούλα Καρύδα παιδίατρος, παιδογαστρεντερολόγος, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Γεννηματάς Θεσσαλονίκη στην ομιλία της επισήμανε πως «στη νόσο υπάρχει κληρονομικότητα» και αποκάλυψε πως το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Συνέστησε τη συχνή παρακολούθηση από γιατρό μέσω κλινικών, αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων. Όταν εμφανιστεί η νόσος ο γιατρός πρέπει να επανεκτιμήσει τον ασθενή μετά από 3-4 εβδομάδες, στη συνέχεια μετά από 6 μήνες και εν συνεχεία μία φορά τον χρόνο. Έχει αποδειχθεί ότι ένα 10 με 20% των ασθενών δεν ακολουθεί πιστά τη σωστή διατροφή. Μπορεί ένα τρόφιμο με γλουτένη στην αρχή να μην δημιουργεί κάποιες επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην πορεία όμως είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει διάφορα ζητήματα στον οργανισμό».
H διατροφολόγος Kυριακή Tσομπανίδου κάλεσε τους πάσχοντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προμήθεια τροφίμων από την ελεύθερη αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ετικέτες και στα συστατικά των τροφίμων. Καλό είναι ο πάσχων να μην καταναλώνει περισσότερα από 50 mg την ημέρα τρόφιμα με γλουτένη. Χαρακτήρισε ασφαλή για τον ασθενή τα παρακάτω προϊόντα: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά (πλην γιαουρτιών με επιδόρπιο), κρέας, αυγό, ψάρι, μέλι και ζάχαρη.
Τόνισε πως ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη μπορεί να επιμολυνθεί από άλλο τρόφιμα με γλουτένη, αν έρθει σε άμεση επαφή με τον πάγκο της κουζίνας, με μαχαίρι, εάν μαγειρευτούνε στην ίδια σχάρα. Ευτυχώς αρκετά σούπερ μάρκετ πλέον έχουν εμπλουτίσει τα ράφια τους με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη δεν είναι μικρόβιο, για να γίνει χρήση χλωρίνης. Η κουζίνα και τα μαγειρικά σκεύη μπορούν να καθαριστούνε με ένα καθαρό βετέξ, με νερό και σαπούνι. Καλό είναι όταν αγοράζουμε προϊόντα χωρίς γλουτένη να αναζητούμε το σύμβουλο με το διαγεγραμμένο στάχυ και να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων Νικολέτα Τζιωρτζιώτη κατέθεσε τη βιωματική της εμπειρία από την νόσο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή αναφορικά με την προμήθεια προϊόντων χωρίς γλουτένη, καθώς έπρεπε να απευθυνθεί μόνο σε φαρμακεία. Ευτυχώς χρόνο με τον χρόνο τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έγιναν διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ, στο διαδίκτυο και σε εξειδικευμένες εταιρίες. Σιγά σιγά προσαρμόζεσαι σε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής». Σημείωσε τη δυσκολία στην κοινωνικοποίηση των ασθενών καθώς δύσκολα μπορείς να βρεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη, π.χ. όταν ταξιδεύεις (σε ξενοδοχεία, αεροπλάνα) ή ακόμη και σε εστιατόρια.
Ωστόσο όπως διαπίστωσα υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους επαγγελματίες, εάν ο πάσχων τους ενημερώσει έγκαιρα». Κατέληξε λέγοντας πως μπορεί να είμαστε αλλεργικοί στη γλουτένη, αλλά όχι στις παρέες και στην κοινωνικοποίηση». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Τσέτσιλας, ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Άρης Καρτσαφλέκης, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Απόστολος Κομνός και πλήθος κόσμου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass