ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Έξι στα δέκα παιδιά στη Λάρισα έχουν τερηδόνα

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2013 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:25
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στοματική υγεία μαθητών της Λάρισας, αφού σε ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επικεφαλής την οδοντίατρο κ. Μαρία Παπαγιάννη, διαφάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών δημοτικών σχολείων της πόλης, έχει προβλήματα με τα δόντια του που καθιστούν επιβεβλημένη την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης και προαγωγής στοματικής υγείας για το σχολικό έτος 2012-2013, εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας. Σκοπός του προγράμματος ήταν η καταγραφή και η επιδημιολογική κατάσταση της στοματικής υγείας και των αναγκών περίθαλψης των παιδιών.
Τα στοιχεία των ελέγχων έδειξαν ότι το 62% των παιδιών παρουσίαζε τερηδόνα, ενώ το 38% βρέθηκε ελεύθερο τερηδόνας. Προληπτικές εμφράξεις βρέθηκαν σε ποσοστό 8,3% των μαθητών. Το 2,1% αυτών παρουσίαζε κατάγματα κεντρικών τομέων κυρίως από ατυχήματα κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης ορθοδοντικά προβλήματα παρουσίαζε ένα ποσοστό 38%, ενώ υπό θεραπεία ήταν ήδη το 9% των παιδιών που εξετάστηκαν, ακόμη το 33% των παιδιών είχε ουλίτιδα.
Οι καταγραφές αυτές γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), σε ιδιωτικά και σε δημόσια σχολεία του νομού Λάρισας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει σύμφωνα με αυτούς τους ελέγχους είναι -σύμφωνα και με την οδοντίατρο της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μαρία Παπαγιάννη -ότι «η φτωχή στοματική υγεία έχει σημαντική επίδραση στην επίδοση του παιδιού στο σχολείο και στην επιτυχία του στην μετέπειτα ζωή. Μάλιστα παιδιά που έχουν φτωχή στοματική υγεία έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη δραστηριότητα, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις χαμένες σχολικές ώρες λόγω στοματικών ασθενειών, σε σχέση με παιδιά που έχουν καλή στοματική υγεία. Περισσότερες από 50.000.000 ώρες ετησίως χάνονται από το σχολείο λόγω στοματικών ασθενειών ανά τον κόσμο. Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά πιθανόν και οι πολιτισμικές διαφορές που χαρακτηρίζουν τους οικονομικούς μετανάστες και τους Ρομά, επηρεάζουν τη στοματική υγεία των παιδιών μιας και σύμφωνα με την έρευνα υστερούν σημαντικά σε όλες τις κλινικές παραμέτρους. Ειδικά στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκε μεγάλη εισροή οικονομικών μεταναστών, η οποία έχει επιφέρει αλλαγή στη σύνθεση του σχολικού πληθυσμού» καταλήγει η κ. Παπαγιάννη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ
Επίσης για 4η συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποίησε πρόγραμμα καταγραφής εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών της Γ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.
Tα στοιχεία για την καταγραφή προέρχονται από το Βιβλιάριο Υγείας του κάθε παιδιού.
Σκοπός και αυτού του προγράμματος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η χάραξη πιο αποτελεσματικών πολιτικών εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, το γενικό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού κρίνεται ικανοποιητικό.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν για τα εξής εμβόλια: ηπατίτιδα Α, μηνιγγιτιδόκοκκου C, πνευμονιόκοκκου, ανεμευλογιάς (λόγω της πρόσφατης ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών). Βρέθηκε ακόμη ότι η καταγωγή αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης.
Η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά μεταναστών( μεταξύ αυτών και των αθιγγάνων) υπολείπεται σε σχέση με τους μαθητές ελληνικής καταγωγής. Μετά την συλλογή και την επεξεργασία θα ακολουθήσει ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα κοινοποιηθούν σε ενδιαφερόμενους φορείς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass