Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετακινήσεις καρκινοπαθών

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2013 17:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:26

Ερώτηση, σχετικά με τη μη αποζημίωση, από τον ΕΟΠΥΥ, εξόδων μετακίνησης σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

Όπως τονίζεται, «μετά από ερώτημα ασφαλισμένου στο ασφαλιστικό του ταμείο, σχετικά με την αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης για τη διενέργεια ακτινοθεραπείας σε νοσοκομείο ή κλινική μακριά από τον τόπο κατοικίας του ασθενή, η Δ/νση Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ ερμήνευσε με αυθαίρετο τρόπο την τροποποιημένη του "Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας" (Ε.Κ.Π.Υ.) και η σχετική απάντηση ήταν απορριπτική διότι "σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. η ακτινοθεραπεία δεν θεωρείται εξέταση, ούτε η διενέργεια της απαιτεί νοσηλεία ή βραχεία νοσηλεία".

Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις βασικές θεραπευτικές πράξεις αντιμετώπισης του καρκίνου και ακριβώς επειδή διενεργείται κυρίως σε Γενικά Περιφερειακά Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια των μεγάλων αστικών κέντρων, οι ασθενείς που διαμένουν σε ημιαστικές, αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές αναγκάζονται να υποβάλλονται σε συχνές μετακινήσεις προς το κέντρο ακτινοθεραπείας. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμη μακρύτερα, εκτός της περιφέρειας του τόπου μονίμου κατοικίας τους, επειδή όλα τα μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικό τμήμα».

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν «για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο αποζημίωσης εξόδων μετακίνησης των καρκινοπαθών και να αποζημιώνεται στο εξής η μετακίνηση για ακτινοθεραπεία, καθώς και την οικονομική κάλυψη του κόστους μετακίνησης τόσο των καρκινοπαθών που είτε δεν άρχισαν είτε διέκοψαν τη ακτινοθεραπεία τους λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους μετακίνησης, όσο και των καρκινοπαθών που υπέβαλλαν τα σχετικά δικαιολογητικά προς έγκριση και απορρίφθηκε αυθαίρετα το αίτημά τους».

«Η αυθαίρετη ερμηνεία του ΕΟΠΥΥ» καταλήγουν οι βουλευτές, «έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση υγείας χιλιάδων καρκινοπαθών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησής τους για τη διενέργεια της θεραπείας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους» καταλήγουν οι βουλευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass