Διατροφικές συνήθειες στην τρίτη ηλικία

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2013 15:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:31
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων προκύπτουν από την έρευνα ΑΤΤΙΚΗ, μια διαχρονική μελέτη παρακολούθησης δείγματος του αστικού πληθυσμού στη χώρα μας που διεξάγεται από το 2007 μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την τρίτη ηλικία η έρευνα συνδέει τις διατροφικές συνήθειες ατόμων άνω των 65 με την κλινική εικόνα τους, προκειμένου να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την επίδραση της τροφής σε συνηθισμένα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων και κυρίως στα καρδιαγγειακά.

 Ένας βασικός παράγοντας για την υγεία των ηλικιωμένων είναι το βάρος και οι διαστάσεις, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη προβλημάτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά σαφή. Μια διατροφή από πλευράς ηλικιωμένων ισορροπημένη μεν στο σύνολο της, αλλά πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες, στην οποία περιλαμβάνεται το κοκκίνο κρέας, ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σωματικού βάρους και πιθανόν να επιτείνει τη μεγέθυνση της περιφέρειας που θεωρείται ως ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για διαταραχές διαβήτη και φυσικά για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια διατροφή που περιέχει ως επι το πλείστον γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, κόκκινο κρασί, ισορροπημένη και αυτή από άποψη πληρότητας τροφών αλλά πλουσιότερη αναλογική σε υδατάνθρακες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή φαίνεται να ευνοεί χαμηλά επίπεδα βάρους.

Μια διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο συνδέεται επίσης με χαμηλό βάρος το οποίο είναι καλό, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να οδηγεί σε αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση του.

Τα πορίσματα της μελέτης φαίνεται να συγκλίνουν στην ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής ως το πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο, καθώς η βάσης της θεμελιώνεται στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρασί και φυσικά το ελαιόλαδο».

 Παρʼ ότι φαίνεται περίεργο, οι Έλληνες ηλικιωμένοι δε φαίνεται να τηρούν τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής. Ειδικότερα καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες από ψάρια, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, πουλερικά και κόκκινο κρασί ενώ καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες σε κόκκινο κρέας, όσπρια, πατάτες ενώ το ελαιόλαδο περιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των ατόμων τρίτης ηλικίας για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν, καταρρίπτοντας ορισμένους μύθους που συχνά κυριαρχούν, όπως παραδείγματος χάριν ότι τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν το βάρος. Είναι πραγματικά κρίμα σε μια χώρα της Μεσογείου να μην τηρείται το παραδοσιακό διατροφικό μοτίβο που όλες οι έρευνες παγκοσμίως καταδεικνύουν ως το ιδανικότερο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η τρίτη ηλικία μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, δικαιούται μια καλύτερη ποιότητα ζωής και έχει ακόμα δικαίωμα να ονειρεύεται. Αξίζει τον κόπο να τους προτείνουμε έναν τρόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass