Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:30
Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «συνεχίζουμε για 22η μέρα την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε τοπικό επίπεδο συμμετέχουμε στον αγώνα με καθημερινές στάσεις εργασίας.
Ο ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα με περισσότερες από 60 Μονάδες, μηδένισε τη λίστα αναμονής σε όλες σχεδόν τις πόλεις (εκτός Αθηνών) και παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερα από 8.500 άτομα καθημερινά σε μια εποχή που η χρήση των ναρκωτικών και το AIDS είναι σε απόλυτη έξαρση. Επίσης είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι ως «Οργανισμός» αξιολογήθηκε πρώτος στην πανευρωπαϊκή αξιολόγηση της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας σε τοξικοεξαρτημένους (EQUATOR 2012) ξεπερνώντας ακόμα και τον αντίστοιχο Οργανισμό της Γερμανίας.
Κι όλα αυτά, ενώ η οικονομική κατάσταση του ΟΚΑΝΑ είναι τραγική. Ο προϋπολογισμός για το 2013 είναι 18 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού (ενιαίο μισθολόγιο). Αυτό στοιχειοθετεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που κάθε εξαρτημένος κοστίζει στον ΟΚΑΝΑ 8 ευρώ ημερησίως, την ίδια στιγμή στις φυλακές κοστίζει 25 ευρώ ενώ στην «πιάτσα» φτάνει τα 100 ευρώ περίπου.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους, που μεσοσταθμικά φτάνουν το 50%, ενώ οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ πληρώνονται ως ανειδίκευτοι ιατροί. Επιπλέον πάνω από τα «κεφάλια» των εργαζομένων υπάρχει η απειλή εισαγγελικής έρευνας για επιστροφή αμοιβών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες», διότι, κάποιοι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου θέλησαν ν’ ακυρώσουν ακόμη και αναδρομικά το δικαίωμα των εργαζομένων ν’ αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις τους. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, παραμονεύουν στη γωνία μεγάλες ιδιωτικές «εταιρίες» και «πολυκλινικές» οι οποίες τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας την ιδιωτικοποίηση της εξάρτησης γιατί « η υπόθεση έχει πολύ χρήμα».
Μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων στις οποίες έχουμε γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, παίρνοντας μόνο «φθηνές» κι «ανέξοδες» υποσχέσεις, δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε. Θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για εργασιακή αξιοπρέπεια και να διεκδικούμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την υψηλή ποιότητα των δημόσιων και δωρεάν προγραμμάτων θεραπείας του ΟΚΑΝΑ, να παλεύουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους, καθώς και για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass