ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Λιγότεροι πόροι στη «μάχη» κατά του ΕΙΤΖ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:37

 

ΑΘΗΝΑ

Οξύνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων για το AIDS, ενώ οι περιορισμένοι πόροι των νοσοκομείων δυσχεραίνουν τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Ωστόσο, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την παρατηρούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη για τη λοίμωξη αναλογεί μόλις στο 1% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, με αφορμή τη διοργάνωση του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS (27 - 29 Νοεμβρίου, Αθήνα), ο πρόεδρος Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, συντονιστής Διευθυντής στο Γ’ Παθολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α.«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» χαρακτήρισε θετική την φετινή παρατηρούμενη μείωση των νέων HIV λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και την απέδωσε στη μείωση του αριθμού των νέων χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών.

«Το AIDS είναι το νόσημα με την καλύτερη καταγραφή στην Ελλάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της ΕΕΜΑΑ από τις Μονάδες Λοιμώξεων, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να δηλωθούν 850 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών και στους προσωρινά φυλασσόμενους με προβλήματα στην επικοινωνία, ταυτοποίηση, την χορήγηση των φαρμάκων και την περαιτέρω παρακολούθησή τους» σημείωσε ο κ. Λαζανάς.

Ο Βασίλης Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» αναφερόμενος στις Μονάδες Λοιμώξεων που σχετίζονται με το AIDS υπογράμμισε την όξυνση του προβλήματος στελέχωσής τους «λόγω μη ανανέωσης του προσωπικού» αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που λόγω ανεπάρκειας πόρων δεν μπορούν να κάνουν βασικές εξετάσεις για το AIDS, όπως μέτρηση ιικού φορτίου, για να δούμε αν η αντιρετροϊκή αγωγή που χορηγείται είναι επαρκής ή χρειάζεται τροποποίηση. Και οι απαιτήσεις διαρκώς θα αυξάνονται, αν διευρυνθεί η ομάδα των ασθενών με την καθιέρωση και στην Ελλάδα της προφυλακτικής αγωγής» εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις σε υλικά, αλλά και αντιρετροϊκά φάρμακα σε αρκετά νοσοκομεία ο κ. Λαζανάς τις χαρακτήρισε αναμενόμενες κάθε τέλος του χρόνου, όπως την παρούσα περίοδο, και τις απέδωσε στους περιορισμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

«Είχαμε προτείνει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την κάλυψη του κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων από κονδύλια ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για το AIDS δεν είναι ακριβά. Αναλογούν μόλις στο 1% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή περίπου 75 εκατομμύρια από τα 750 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται για απολύτως ελεγχόμενη συνταγογράφηση, αποκλειστικά μέσω των νοσοκομείων, με τον γιατρό να είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων» τόνισε ο κ. Λαζανάς.

Το ετήσιο κόστος περίθαλψης για το AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΣΔΥ και του Γ.Ν.Α.«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», εκτιμάται στα 6.500 ευρώ ανά ασθενή, με τα αντιρετροϊκά φάρμακα να κοστίζουν από 700 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass