ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2016 20:49

 

Μία πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση διενεργήθηκε πρόσφατα στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Καθώς ασθενής με καρκίνο στον οισοφάγο υποβλήθηκε με επιτυχία σε επέμβαση που έγινε «με λαπαροκόπηση για τον κοιλιακό χώρο και με θωρακοσκόπηση για τον θωρακικό χώρο» όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Τζοβάρας.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επεμβάσεις που απαιτούσαν τομές, στην κοιλιά και στον θώρακα. Τομές που εκτός των άλλων, επέβαλαν τη μεταχειρουργική νοσηλεία του ασθενούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζοβάρας, επικεφαλής παράλληλα της ιατρικής ομάδας που διενήργησε την επέμβαση «πρόκειται για μία ιδιαίτερα βαριά επέμβαση δύο σταδίων για καρκίνο του κατώτερου τριτημορίου του οισοφάγου (επέμβαση Ivor Lewis) που παραδοσιακά απαιτεί τη διενέργεια λαπαροτομίας και θωρακοτομής δηλαδή τομής τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στον θώρακα.

Κατά την επέμβαση αφαιρείται το μεγαλύτερο τμήμα του οισοφάγου καθώς και τμήμα του ανώτερου στομάχου, ενώ ο στόμαχος που παραμένει κινητοποιείται και διαμορφώνεται ειδικά ώστε να αναστομωθεί με το κολόβωμα του οισοφάγου μέσα στο θώρακα.

Η πολύπλοκη αυτή επέμβαση λοιπόν διενεργήθηκε με λαπαροκόπηση για τον κοιλιακό χώρο και θωρακοσκόπηση για τον θωρακικό χώρο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό πιθανές σοβαρές επιπλοκές από δύο ιδιαίτερα μεγάλες και επώδυνες τομές, κυρίως αυτή της θωρακοτομής, αλλά και την παρατεταμένη παραμονή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο συγκεκριμένος ασθενής παρέμεινε προληπτικά λίγες ώρες στη ΜΕΘ και είχε μία ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

«Η επέμβαση αυτή» καταλήγει ο κ. Τζοβάρας «έγινε για πρώτη φορά στο χώρο μας, ενώ καταγράφεται μεταξύ των πρώτων που επιχειρήθηκαν σε πανελλήνια κλίμακα. Η Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ για μία ακόμη φορά αποδεικνύει με το πρωτοποριακό της έργο ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πανελληνίως, και όλα αυτά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση από την πλευρά της Πολιτείας της σύγχρονης τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την διενέργεια τέτοιου είδους προηγμένων επεμβατικών τεχνικών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass