ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Στο Παστέρ ή επί πληρωμή και φέτος ο μοριακός έλεγχος του ιού γρίπης

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:06

 

Άλλη μία παρενέργεια της έλλειψης διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προέκυψε με την ανατολή του 2016 κι ενώ αναμένεται η έξαρση της εποχικής γρίπης.

Ο λόγος για την αδυναμία εκταμίευσης ποσού μόλις 5.000 ευρώ για τον εφοδιασμό του εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΠΓΝΛ με αντιδραστήρια μοριακής ανίχνευσης της γρίπης, μέσω των οποίων θα καλύπτονταν οι ανάγκες ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ!

Το εργαστήριο μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης, το 2009, εξοπλίστηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή μοριακών μεθόδων στο πλαίσιο της διάγνωσης του πανδημικού στελέχους Η1Ν1ν.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια όμως, λόγω δυσκολίας προμήθειας των αντιδραστηρίων η μοριακή εξέταση των κλινικών δειγμάτων για ανίχνευση των ιών της γρίπης Α και Β όσο και η τυποποίηση των διαφόρων υποτύπων της γρίπης Α δεν ήταν δυνατό να εκτελεστεί.

Έτσι, περιστατικά που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ και στα οποία υπήρχε ανάγκη διερεύνησης λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης στέλνονταν με ειδική αποστολή από το Πανεπιστημιακό στο Ινστιτούτο Παστέρ χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Για τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν υπήρχε η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης της εξέτασης με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με δική τους επιβάρυνση.

Με δεδομένη την ύπαρξη του εξοπλισμού στο εργαστήριο μικροβιολογίας και την τεχνογνωσία αναφορικά με τον μοριακό έλεγχο της γρίπης, η προηγούμενη διοίκηση είχε περάσει από το διοικητικό συμβούλιο την εκταμίευση τω απαραίτητων 5.000 ευρώ, αλλά με την παύση του Κώστα Καραμπάτσα από τη θέση του διοικητή, η διαδικασία δεν προχώρησε, τα αντιδραστήρια δεν παραγγέλθηκαν και έτσι, για 4η συνεχή χρονιά, τα δείγματα της γρίπης – μόνο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ - θα στέλνονται στο Παστέρ, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα πρέπει να επιβαρυνθούν και πάλι το κόστος του μοριακού ελέγχου!

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύντρια του εργαστηρίου μικροβιολογίας και κλινικής χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Έφη Πετεινάκη, το εργαστήριο αντιμετωπίζει και πρόβλημα έλλειψης προσωπικού – πάγιο άλλωστε ζήτημα που καθιστά πολύ δύσκολη την ομαλή λειτουργία κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος – καθώς ένας βιοχημικός αποσπάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass