Οι τέσσερις προτεραιότητες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης σε σύσκεψη αγροτών χθες στη Λάρισα - Κ. Αγοραστός: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγροτικό τομέα με 239.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δις

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2023 13:44

Την απόφασή του να μην ανεχθεί «παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών» και στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ να υπάρξει διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα.
Ο υπουργός Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία: Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύθηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Δεύτερη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ είναι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, προσφέροντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στους παραγωγούς. Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να «σπάσει αυγά». Όπως είπε «Φθάσαμε στο σημείο μηδέν. Η παλιά νοοτροπία οδήγησε σε λάθος δρόμους. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έχει τη δική του ευθύνη. Παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών δεν θα επιτρέψω να γίνουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σε όλα διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο μερίδιο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, ενώ από τα έξι μεγάλα έργα που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, τα δύο εκτελούνται στη Θεσσαλία. «Δεν είμαστε εμείς κι εσείς. Είμαστε εμείς. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Επίσης ο υπουργός υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποζημίωση για έκτακτα φαινόμενα άλλαξε ο κανονισμός που αφορά στην Κρατική Αρωγή, με αποτέλεσμα πλέον οι πληγέντες να αποζημιώνονται μέσα σε λίγους μήνες και όχι σε τρία ή τέσσερα χρόνια.
Τέταρτη προτεραιότητα για τον ΥπΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για την είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε και πάλι τους αγρότες να αντιμετωπίζουν το Υπουργείο ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ως Υπουργείο Επιδοτήσεων. Είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για να ανοίξουν τμήματα αγροτών, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους παραγωγούς γιατί θα τους προσφέρει γνώση και ενημέρωση.
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς, είπε ότι σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.
Κώστας Αγοραστός
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς, αλλά και σε όλους όσους έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές του περονόσπορου και της ακαρπίας.
Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων νερού στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, τόνισε πως, ενόψει της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα για τα οικολογικά σχήματα. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ταχύτερης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και τήρησης του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών και ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό, επίλυσης του προβλήματος των εργατών γης και κτηνοτροφίας, εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ, ενώ κλείνοντας έδωσε βαρύτητα στο έργο του Αχελώου, λέγοντας πως «χωρίς αυτόν τα πράματα είναι δύσκολα. Είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ευρώπη».
Ο Κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι «στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα, καθώς είμαστε ένα με τους ανθρώπους της παραγωγής, γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγροτικό τομέα σήμερα με 239.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 δις €, προγράμματα και δράσεις όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Γεωργούς, ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας, προγράμματα Leader, πιστοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, πρόγραμμα περισυλλογής κενών συσκευασιών, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων, πρόγραμμα ΤΥΤΩ, Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, Φράγματα, Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες, υπόγειοι αγωγοί άρδευσης, αρδευτικά δίκτυα στη λίμνη Κάρλα, εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, αγροτικός εξηλεκτρισμός, αγροτική οδοποιία, έργα αναδασμού και αλιευτικά καταφύγια».
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ
Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μαγνησία. «Το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις οριοθετήσεις μετά την πύρινη συμφορά που έπλεξε τη Μαγνησία, θα τηρηθεί στο ακέραιο. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του ΕΛΓΑ στο πεδίο. Ένα μήνα αργότερα θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και πριν τις εορτές των Χριστουγέννων θα λάβουν αποζημιώσεις οι παραγωγοί» σημείωσε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων, αρκετές εκ των οποίων απαντήθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αντρ. Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δημ. Παπαγιαννίδη. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν και οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Κέλλας, Καπετάνος, Χαρακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass