1938:

Οταν στον Πηνειό έπαιζαν βόλεϊ

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2020 21:03
ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (Δεκαετία 1930-1949) (Από τη συλλογή του Αντ. Γαλερίδη) ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (Δεκαετία 1930-1949) (Από τη συλλογή του Αντ. Γαλερίδη)

Πριν από 82 χρόνια - το μακρινό 1938 - πραγματοποιήθηκε στο σχολικό γυμναστήριο αγώνας βόλεϊ μεταξύ των ομάδων του Γυμνασίου Αρρένων της Λάρισας και της ομάδας της αγγλικής τεχνικής εταιρείας «Μπουτ» (Boot), όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της

εποχής της 18ης Μαΐου 1938.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Γυμνάσιο Αρρένων: Μπότσης, Παπαδόγιας, Ασημακόπουλος, Κουτσοκώστας, Βασιλείου, Πέτσας.
Boot: Χατζηαποστόλου, Χρυσός, Μπέκας, Τζίτζος, Ρεμπάκης, Γκέλας.
Η εταιρεία Boot ολοκλήρωσε -τη δεκαετία του 1930- τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό. Τα εγκαίνια έναρξης των έργων έγιναν στις 24-8-1931. Πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της δεύτερης (εξωτερικής) κοίτης του Πηνειού και τα προστατευτικά αναχώματα κατά το μήκος της.
Με τον τρόπο αυτό, η Λάρισα θωρακίστηκε απέναντι στις πλημμύρες του Πηνειού, που αρκετές ήταν καταστροφικές για συνοικίες της Λάρισας, επέφεραν όχι μόνο υλικές ζημιές, αλλά και πνιγμούς. Συνοικίες όπως οι Αμπελόκηποι (Ταμπάκικα), Ιπποκράτης (Πέρα Μαχαλάς), Σουφλάρια, Αλκαζάρ κ.ά. ένιωσαν αρκετές φορές τα αποτελέσματα της υπερχείλισης του Πηνειού. Για εκείνη την περίοδο π.χ.:
- Νοέμβριος 1929: Τα νερά έφτασαν μέχρι την οδό Αγιάς.
- Ιούνιος 1930: Καταστροφικές βροχές προκάλεσαν τον φόβο των Λαρισαίων που έκαναν παρακλητική δέηση «προς κατάπαυσιν των συνεχών, καταστροφικών βροχών και της παρατεινόμενης θεομηνίας».
• Δεκέμβριος 1931: Πλημμύρα προξένησε μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Τα νερά του Πηνειού έφτασαν μέχρι τον Αγιο Νικόλαο και την οδό Παπαναστασίου!
Ο Πηνειός - ή «Σαλαμπριάς» κατά την Άννα Κομνηνή - έχει μήκος 216 km, πηγάζει από την Πίνδο, διασχίζει τη Θεσσαλική πεδιάδα και μετά την κοιλάδα των Τεμπών, φθάνει και εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο Δέλτα του Πηνειού (Στόμιο).
Έτσι ο Πηνειός - κατά τη μυθολογία μας παραποτάμιος θεός, γιος του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος - εκτός από πηγή ζωής για τη Λάρισα, δημιουργούσε και προβλήματα στις παραπήνειες συνοικίες της.
ΣΠ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass