Η «Θεσσαλή» με την παγκόσμια επιρροή μιλά στην «Ε»

* Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 14 ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΣ * ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΓΟΝΙΔΙΩΝ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2018 22:12
 Η διάκριση είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Έχουμε φοιτητές – αστέρια, λέει στην «Ε» Άρτεμις Χατζηγεωργίου Η διάκριση είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Έχουμε φοιτητές – αστέρια, λέει στην «Ε» Άρτεμις Χατζηγεωργίου

Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί από επτά Ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Χαροκόπειο, Θεσσαλίας, ΓΠΑ) περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.000 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.

Μέσα σε αυτή τη λίστα βρίσκεται και το όνομα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Αρτέμιδος Χατζηγεωργίου οι ερευνητικές εργασίες της οποίας όχι απλώς έχουν υψηλή απήχηση, αλλά κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών. Ο σχετικός κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνεται η κ. Άρτεμις Χατζηγεωργίου, με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. Από αυτούς οι 4.000 κατατάσσονται σε 21 συγκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.000 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2006-2016, οι οποίοι προκύπτουν από 140.990 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, περίπου 9.000.000 ερευνητές δραστηριοποιούνται παγκοσμίως.

«ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

 Η κ. Άρτεμις Χατζηγεωργίου μίλησε στην «Ε» για το τι σημαίνει αυτή η διάκριση τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για την ίδια. Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας φρόντισε να επαναλάβει πολλές φορές ότι όλα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο των Ελλήνων επιστημόνων γενικότερα που παρά τις αντίξοες συνθήκες, μένουν στον τόπο τους και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις. Η ίδια το ξέρει άλλωστε πολύ καλά, καθώς ανήκει στην κατηγορία εκείνων των επιστημόνων που βρίσκονταν ήδη στο εξωτερικό, στη Φιλαδέλφεια των Ην. Πολιτειών και μάλιστα σε πολύ καλή θέση και επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί Έλληνες Επιστήμονες στην Ελλάδα με έργο που επηρεάζει τα δρώμενα και ανακαλύψεις της διεθνείς κοινότητας. Η συγκεκριμένη μέτρηση για τον αντίκτυπο της δουλειάς ενός επιστήμονα είναι μεταξύ 4-5 σημαντικών τρόπων μετρήσεων. Βασικός γνώμονας σε όλες είναι πόσες φορές δημοσιευμένο άρθρο αναφέρεται σε άλλα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύονται, με άλλα λόγια πόσες φορές μια δουλειά χρησιμοποιήθηκε για μια καινούργια έρευνα, ή άντληση γνώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μετριούνται ανά επιστημονικές θεματικές, οι αναφορές σε άρθρα και σημειώνονται τα άρθρα που ανήκουν στο 1% με τις περισσότερες αναφορές. Τα ονόματα των κύριων ερευνητών αυτών των άρθρων κυκλοφόρησαν τώρα. Όσοι ανήκουμε σε αυτή την ομάδα το ξέραμε φυσικά και μερικούς μήνες πιο πριν, άλλα μιλώντας τουλάχιστον προσωπικά είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να βλέπω το ενδιαφέρον της κοινή γνώμης για την απήχηση του επιστημονικού έργου των ερευνητών και καθηγητών στην Ελλάδα. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και έχουμε και μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό – μερικές φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο εσωτερικό. Όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τους φοιτητές που κάνουν όλη τη δουλειά» τονίζει η κ. Χατζηγεωργίου.

* Ποιες είναι όμως οι ερευνητικές εργασίες-άρθρα της κ. Χατζηγεωργίου που της έφεραν αυτή τη διάκριση;

- «Όλες οι εργασίες μου που ανήκουν στην ομάδα των 1% Top cited articles είναι αποκλειστικά από την Ελλάδα με Έλληνες φοιτητές, με φοιτήτριες και φοιτητές-αστέρια. Η μεγαλύτερή μας δύναμη στην Ελλάδα είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δημιουργούμε βάσεις δεδομένων και εργαλεία πρόβλεψης λειτουργίας γονιδίων. Αν και η κατηγορία που αναδείχτηκα είναι η Μοριακή Βιολογία, είμαι Πληροφορικός, πιο συγκεκριμένα Βιοπληροφορικός στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν συχνά μηχανική μάθηση (τεχνητή νοημοσύνη) για να εξάγουμε γνώση από σωρεία βιολογικών και βιοϊατρικών δεδομένων (μεγάλα δεδομένα ), που μετά στοχευμένα χρησιμοποιούν μοριακοί βιολόγοι ή γιατροί για τη δική τους έρευνα ή ανακάλυψη όπως για παράδειγμα ο επόμενος καρκινικός δείκτης. Τίποτα δεν θα μπορούσα να κάνω χωρίς τη συνεχή υποστήριξη του τμήματός μου και το πολύ καλό κλίμα συναδελφικό που βρήκα, ιδιαίτερα σαν μητέρα ενός μικρού παιδιού. Το Πανεπιστήμιο ειδικά μέσα από την επιτροπή Ερευνών με έχει βοηθήσει απίστευτα στη γραφειοκρατία των ερευνητικών προγραμμάτων».

Η διάκρισή της είναι μια δικαίωση για την ίδια αλλά και την απόφασή της να επιστρέψει στην Ελλάδα, «Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει κάποιος από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα, πολύ πιο δύσκολο από το να φύγει και ακόμα πιο σπάνιο σε μεγάλη βαθμίδα και είναι τόσο θετικό που αυτό μπόρεσε να γίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά στο τμήμα μου. Η Ομάδα μου έχει 11 άρθρα χαρακτηρισμένα σαν highly cited στην πλατφόρμα web of science και σημαντικό ρόλο παίζει πόσο καινούργιο ή παλιό είναι το άρθρο. Όλες οι βάσεις δεδομένων μας και τα εργαλεία μας είναι προσβάσιμα για τους επιστήμονες όλου του κόσμου, μέσα από την πλατφόρμα microrna.gr.

Έχουμε περισσότερους από 100,000 μοναδικούς χρήστες απ’ όλο τον κόσμο με την πρωτιά από ΗΠΑ και Κίνα . Σε διάφορες ανεξάρτητες αξιολογήσεις από άλλους επιστήμονες έχουν χαρακτηριστεί σαν τα καλύτερα στο είδος τους.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός αλλά και εμείς κάθε 2-3 χρόνια βγάζουμε μια καλύτερη έκδοση για να παραμένουμε στην κορυφή του 1% παγκοσμίως».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η Άρτεμις Χατζηγεωργίου είναι από το 2012 καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2015 συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτου Παστέρ. Έχει κάνει βασικές σπουδές στην Πληροφορική και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Βιολογία. Από το 2001 μέχρι το 2007 κατείχε θέση επίκουρου καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στο Τμήμα Γενετικής. Από το 2007 μέχρι το 2012 ήταν ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι συστημική υπολογιστική βιολογία και γονιδιακή ανάλυση. Έχει λάβει το ευρέως αναγνωρισμένο βραβείο «Young Investigation Career Award» από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NSF) των ΗΠΑ και οι ερευνητικές της εργασίες έχουν δημοσιεύσει σε περιοδικά ευρύτατης αναγνωσιμότητας όπως Nature, Science, PNAS,Nature Communication. Οι εργασίες της έχουν περισσότερες από 16.000 αναφορές στο Google Scholar.

Τα εργαλεία ανάλυσης γονιδιακών δεδομένων πού έχουν υλοποιηθεί στο εργαστήριο μου είναι διαθέσιμα στον ιστιακό κόμβο http://microrna.gr. Τον κόμβο αυτό επισκέπτονται περισσότεροι από εκατό χιλιάδες χρήστες τον χρόνο.

Οι 14 διακριθέντες

πανεπιστημιακοί

Οι πανεπιστημιακοί των Ελληνικών Πανεπιστημίων που διακρίθηκαν είναι οι (αλφαβητικά):

- Ευάγγελος Γιακουμής-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- engineering.

- Ελένη Γιαμαρέλλου- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Νοσοκομείο Υγεία,- Pharmacology & Toxicology.

- Γεώργιος Δεδούσης- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Molecular Biology & Genetics.

- Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-clinical medicine.

-Γιώργος Καραγιαννίδης-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-computer science.

-Γιάννης Μανιός-Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Cross-Field.

-Σωτήρης Ντούγιας-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Mathematics.

-Γεώργιος-Ιωάννης Νύχας-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,-Agricultural Sciences.

-Δημήτριος Ρακόπουλος-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-engineering.

-Κωνσταντίνος Ρακόπουλος-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-engineering.

-Γεωργία Σαλάντη-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Cross-Field.

-Γεράσιμος Φιλιππάτος-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-clinical medicine.

-Άρτεμις Χατζηγεωργίου-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Biology & Biochemistry.

-Αντωνία Τριχοπούλου-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass