Παρ’ ολίγον να πεθάνει από τσίμπημα αγριόσφηκας

50χρονος ιερέας στην Αμαλιάδα

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2022 9:25

Ένα σοβαρό περιστατικό εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αμαλιάδα με 50χρονο ιερέα ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΚΥ σε προθανάτια κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο ιερέας, με καταγωγή από την περιοχή της Βουλιαγμένης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΥ Σιμόπουλου, αφού δέχθηκε τσίμπημα από σκούρκο. Το ιατρικό προσωπικό που εφημέρευε έδωσε μεγάλη μάχη για να τον κρατήσει στη ζωή και αφού σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της υγείας του, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου και νοσηλεύεται.


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ
Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο ή υπερβολικό τα τσιμπήματα εντόμων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την περίοδο του καλοκαιριού. Το ποσοστό αναφυλακτικών αντιδράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 1%, αρκετά υψηλό στους μελισσοκόμους και στις οικογένειές τους. Το καλοκαίρι τα πράγματα επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό.
Λόγω των κλιματολογικών συνθήκων και του γεγονότος ότι τα υμενόπτερα αναπαράγονται την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουμε αφενός αυξημένη συχνότητα τσιμπημάτων και αφετέρου είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στα τσιμπήματα.
Η οικογένεια των υμενοπτέρων στην Ευρώπη περιλαμβάνει τις μέλισσες και τις σφήκες. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια περιλαμβάνει την κοινή μέλισσα, την μελιτοφόρο που το σώμα της ζει σε κυψέλες και την μέλισσα «βόμβο» (bumble bee) που είναι μοναχική και αναγνωρίζεται από τον χαρακτηριστικό βόμβο που παράγει. Ο κανόνας είναι ότι η μέλισσα χάνει το κεντρί της κατά το τσίμπημα με συνέπεια τον θάνατό της. Από την άλλη, η οικογένεια των σφηκών περιλαμβάνει την κοινή σφήκα (common wasp) που κάνει τη φωλιά της σε σκεπές, χαλάσματα δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και την μεγάλη σφήκα (hornet) την επονομαζόμενη σερσέγκι ή μπάμπουρα.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες ώστε οι ανέμελες διακοπές να μη γίνουν εφιάλτης;
Τα υμενόπτερα (σφήκα, μέλισσα, σερσέγκι) όταν ενοχληθούν ή είναι κουρασμένα γίνονται πολύ επιθετικά όταν απειλούνται ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.
Ελκύονται από τις έντονες μυρωδιές (κολόνιες, αντηλιακά, spray, αποσμητικά).
Ελκύονται από έντονες μυρωδιές τροφών.
Ελκύονται ιδιαίτερα από πολύχρωμα καλοκαιρινά ρούχα.
Ιδιαίτερα επιθετικές είναι οι σφήκες και τα σερσέγκια ενώ οι μέλισσες συνήθως δεν είναι επιθετικές.
Μην επιχειρήσετε να σκοτώσετε ένα έντομο εάν έχει μπει στο αυτοκίνητο σας την ώρα που οδηγείτε γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι προτιμότερο να σταματήσετε το αυτοκίνητό σας και μετά να το απομακρύνετε για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα από τσίμπημα του εντόμου.
Μην πανικοβάλλεστε μετά από τσίμπημα υμενόπτερου. Το πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε μια φυσιολογική τοπική αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος όπως πρήξιμο, ερεθισμό ή κνησμό, διάρκειας 3 με 12 ωρών.
Αν τα συμπτώματα εκτός από το τσίμπημα αφορούν και αλλά όργανα (αναφυλαξία) με γενικευμένο κνησμό, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία, βράχνιασμα φωνής θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο υγειονομικό κέντρο.
Άτομα με ιστορικό αλλεργίας όπως αλλεργικό άσθμα, κνίδωση, τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνους που δεν πάσχουν από αυτά.
Άτομα που εμφάνισαν συστηματική αναφυλαξία από τσίμπημα υμενόπτερου είναι απαραίτητο να φέρουν πάντοτε μαζί τους τα κατάλληλα φάρμακα και προπαντός αδρεναλίνη.
Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο ατομικό ιατρικό ιστορικό, στις συνθήκες που συνέβη το περιστατικό και στην ταυτοποίηση του ένοχου εντόμου. Ο προσδιορισμός του υμενόπτερου γίνεται κυρίως με δερματικές δοκιμασίες και με εξετάσεις αίματος (RAST).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass