ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μπίζνες με διαστημικά ορυχεία

Δημοσίευση: 18 Νοε 2015 1:20

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, σύντομα θα είναι νόμος του αμερικανικού κράτους: το Κογκρέσο ενέκρινε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο Space Act για την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει σε ιδιωτικές εταιρείας δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που εξορύσσονται από αστεροειδείς.

«Το νομοσχέδιο αυτό ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να εκτοξεύει πυραύλους, να αναλαμβάνει ρίσκα και να κυνηγά τα αστέρια» δήλωσε ο τεξανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λάμαρ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης στο Κογκρέσο.

Το Space Act απαλλάσσει τη βιομηχανία από άκαμπτους κρατικούς ελέγχους και ουσιαστικά λέει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα είναι ιδιοκτήτες των φυσικών πόρων που εξορύσσουν.

Όμως η πρόβλεψη αυτή ίσως αμφισβητηθεί από νομική άποψη, επισημαίνει η Washington Post. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος νόμος έρχεται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία υπεγράφη το 1967 και απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και τις εδαφικές διεκδικήσεις χωρών σε ουράνια σώματα. Προβλέπει ακόμα ότι η διαστημική εξερεύνηση πρέπει να προσφέρει οφέλη για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Άλλοι, όμως, θεωρούν ότι η Συνθήκη απλώς εμποδίζει κράτη από το να διεκδικήσουν κυριαρχικά δικαιώματα στο Διάστημα, και δεν καλύπτει την εμπορική αξιοποίηση διαστημικών πόρων.

Το ζήτημα «θα γίνει αναπόφευκτα αντικείμενο διεθνούς συζήτησης» εκτιμά ο Χένρι Χέρτζφελντ, καθηγητής Διαστημικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσινγκτον», ο οποίος εκτιμά ότι το Space Act δεν έρχεται σε σύγκρουση με διεθνείς συνθήκες.

Το νομοσχέδιο δέχεται εξάλλου επικρίσεις και για το γεγονός ότι απαλλάσσει τις εταιρείες διαστημικών μεταφορών από νομικές ευθύνες σε περίπτωση δυστυχήματος. Ορισμένοι γερουσιαστές θεωρούν παράλογο το να μην επιβάλλονται κανόνες ασφάλειας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεδομένου μάλιστα ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για αποστολές αστροναυτών της NASA με εμπορικά διαστημικά σκάφη.

To νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα. Εκκρεμεί τώρα η υπογραφή του από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενδέχεται να ζητήσει τροποποιήσεις αλλά δεν αναμένεται να ασκήσει βέτο.

Δύο αμερικανικές εταιρείες, η Planetary Resources και η Deep Space Industries, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για ορυχεία σε αστεροειδής. Ο επιστημονικός διευθυντής της Deep Space Industries Τζον Λιούις εκτιμούσε σε βιβλίο του το 1996 ότι ο ορυκτός πλούτος που περιμένει στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, έχει αξία «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κάθε άνθρωπο που ζει σήμερα στη Γη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass