ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΚΑΘΩΣ ΣΥΡΡΕΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ

Πεντάλεπτη εξομολόγηση με σειρά και τάξη

* Πολλοί Λαρισαίοι διαλέγουν ως πνευματικό τους τον εφημέριο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο παλιό Νεκροταφείο

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2016 0:27

 

Με σειρά και τάξη πραγματοποιείται η εξομολόγηση στην εκκλησία του παλιού Νεκροταφείου της Λάρισας. Έξω από το γραφείο του ιερέα στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, δεν έχει τοποθετηθεί βέβαια και μηχάνημα, όπως αυτό που βρίσκεται σε τράπεζες και υπηρεσίες και από το οποίο οι προσερχόμενοι λαμβάνουν χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας, ωστόσο η υπερκείμενη πινακίδα προτρέπει ευγενικά: ‘’Παρακαλώ πάρτε χαρτάκι με τη σειρά σας για εξομολόγηση’’, πληροφορώντας και για το καθημερινό ωράριο που βρίσκεται ο εφημέριος στον χώρο.

Και παρότι ο π. Τιμόθεος κάποιες μέρες εξομολογεί μέχρι και επί δωδεκάωρο, εντούτοις ο χρόνος δεν επαρκεί. Λόγω λοιπόν του μεγάλου αριθμού προσερχομένων για εξομολόγηση, υπάρχει αναρτημένη έξω από τον ναό πινακίδα που πληροφορεί ότι «Ο χρόνος για τον καθένα δεν θα ξεπερνά τα 5 λεπτά», με την προτροπή στους πιστούς «Να είστε καλά προετοιμασμένοι» και τη συμβουλή «γραμμένα σε χαρτάκι», εννοείται τα αμαρτήματα που θα αναφέρουν, ώστε να εξοικονομείται χρόνος.

Υπερβολή; Κι όμως, οι ουρές δεκάδων πιστών που σχηματίζονται έξω από την εκκλησία επιβεβαιώνουν ότι η δημιουργία λίστας προτεραιότητας εξυπηρετεί τον κόσμο. Ιδίως στην τρέχουσα χρονική περίοδο της Σαρακοστής, καθώς πολλοί συνηθίζουν να κοινωνούν το Πάσχα οπότε αυξάνεται και ο αριθμός των προσερχομένων για εξομολόγηση. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα βοηθήσει ώστε οι πιστοί να ξέρουν πότε θα έρθει η σειρά τους. Και φυσικά, επιπλέον, αποφεύγουν έτσι ‘’να κολαστούν’’ στη διάρκεια της αναμονής, είτε επειδή θα κλέψουν στην ουρά είτε επειδή θα μαλώσουν με κάποιον άλλο για την ορθή τήρηση της σειράς. Διότι πραγματικά υπάρχει σκέψη να τοποθετηθεί αυτόματο μηχάνημα που θα εκδίδει αριθμούς προτεραιότητας.

Υπερωρίες στο Εξομολογητήριο του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου συρρέει καθημερινά πλήθος πιστών. Και τούτο διότι έχουν επιλέξει ως πνευματικό τους τον εφημέριο π. Τιμόθεο Κοντογιάννη, έναν άνθρωπο με ιδιαίτερα χαρίσματα και αναγνωρισμένες ικανότητες.

Το μυστήριο της Μετανοίας ίδρυσε και παρέδωσε ο Χριστός στους Αποστόλους μετά την Ανάσταση, όταν τους είπε: «...Λάβετε Πνεύμα Αγιον αν τίνων άφήτε τας αμαρτίας, άφίενται αυτοίς, αν τίνων κρατήτε, κεκράτηνται». Οι Απόστολοι μετέφεραν το ιερό δικαίωμα της συγχώρεσης στους διαδόχους τους επισκόπους και μέσω εκείνων στους πρεσβυτέρους. Σε μερικούς εξ αυτών φαίνεται ότι η Θεία Χάρις λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και έτσι οι Χριστιανοί τους επιλέγουν όταν θέλουν να εξομολογηθούν για να τους συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1