ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΝΤΟΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΘΥΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ 1ου ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Μέτωπο για πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 6:10
Το πάνελ της ενότητας «Υγεία» του Συνεδρίου: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός,  ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κων. Μπαργιώτας  και ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας.  Τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Σωτ. Πολύζος. Το πάνελ της ενότητας «Υγεία» του Συνεδρίου: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κων. Μπαργιώτας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας. Τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Σωτ. Πολύζος.

Tο αίτημα των Θεσσαλών αλλά και η αποφασιστικότητα των τοπικών αρχών για τη λειτουργία ενός σύγχρονου πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης και περίθαλψης στους καρκινοπαθείς της περιφέρειας κυριάρχησαν στη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που διοργάνωσαν η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.


Το αίτημα διατύπωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μιλώντας στη δεύτερη ενότητα για θέματα Υγείας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να υλοποιήσει σχετική μελέτη για τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου εφόσον πάρει το «πράσινο φως» για τη σκοπιμότητα από το Υπουργείο Υγείας. Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη έγινε χωρίς περιστροφές αποδεκτή από το σύνολο των παρευρισκομένων με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να σπεύδει να ανακοινώσει τη συμβολή του Δήμου στην υλοποίηση του σχεδιασμού με την παραχώρηση 50 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεζούρλου, έκταση που είχε δοθεί παλιότερα στο ΥΒΕΤ και στη συνέχεια στο ΕΚΕΤΑ για να επιστρέψει στον Δήμο.
Ωστόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων ζήτησε την αποσύνδεση της λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου με την ακτινοθεραπεία Πρωτονίων, την ώρα που τόσο ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος όσο και ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας εξέφραζαν την πλήρη στήριξή τους στην προοπτική του Ογκολογικού Κέντρου όπως περιγράφηκε από τον κ. Κώστα Αγοραστό.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μάλιστα σε παρέμβασή του ζήτησε «να μην χαθεί ξανά η ευκαιρία σαν αυτή της δημιουργίας Κέντρου Αδρονικής Θεραπείας, που δυστυχώς φαίνεται η κυβέρνηση να ενταφίασε οριστικά…» με τον κυβερνητικό συνάδελφό του Νίκο Παπαδόπουλο να συμφωνεί με την προοπτική του Ογκολογικού Κέντρου όπως περιγράφεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Είχε προηγηθεί η «έκρηξη» του περιφερειάρχη που δηλώνοντας ετοιμότητα για την υλοποίηση του σχεδιασμού άφησε ερωτηματικά για τη στάση του Υπουργείου Υγείας για να συνεχίσει αργότερα: «Το Ογκολογικό Κέντρο δεν το θέλουν στην κυβέρνηση. Όσοι δεν το θέλουν θα είναι υπόλογοι στην κοινωνία γιατί η κοινωνία το θέλει. Εμείς όμως τους λέμε ξεκάθαρα ότι το Κέντρο θα γίνει!»
Παρουσιάζοντας την πρόταση της Περιφέρειας ο κ. Αγοραστός ανάφερε πως το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας θα προσφέρει εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογία αιχμής στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των καρκινοπαθών και των οικείων τους για να τονίσει: «Σχεδιάζουμε ένα φιλικό, ευχάριστο, άνετο και οικείο θεραπευτικό νοσοκομειακό περιβάλλον για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Και επενδύουμε στην έρευνα για την ανάπτυξη και λειτουργία Πρότυπου Κέντρου Ακτινοθεραπείας Πρωτονίων στη Θεσσαλία, μιας νέας μεθόδου με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε αρκετές μορφές καρκίνου». Το κέντρο, πρόσθεσε, θα αποτελέσει διεθνή πόλο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Πυρηνική Ιατρική Φυσική, με τη δημιουργία δεκάδων θέσεων υψηλού επιπέδου επιστημόνων, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την εθνική οικονομία, λόγω της μόχλευσης σημαντικών οικονομικών κεφαλαίων και της δημιουργίας παράπλευρων θέσεων απασχόλησης σε συνοδευτικούς κλάδους (όπως π.χ. ξενοδοχεία, εστίαση, πανεπιστήμια, κλπ). Ενώ παράλληλα, θα αποτελέσει και ένα κέντρο αριστείας της έρευνας και της γνώσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία νέων ιατρικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Αυτή τη μεγάλη ανάγκη θα καλύψει η δημιουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας, που θα αναδείξει την περιφέρεια σε πάροχο ολοκληρωμένων και σύγχρονων ιατρικών υπηρεσιών για τον καρκίνο αλλά και σε κέντρο έρευνας για την πρόληψη και θεραπεία του» κατέληξε.
Το Κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει ογκολογική νοσηλευτική μονάδα 40 κλινών, χειρουργική νοσηλευτική μονάδα 20 κλινών, μονάδα ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, τμήμα άσηπτων χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία, μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κλινών, τμήματα ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια. Το Κέντρο θα αποτελείται από 2 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ. Στη συζήτηση για το Ογκολογικό Κέντρο παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απουσία του ιδιωτικού τομέα από την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, δηλώνοντας παρών για συμμετοχή εάν ναυαγήσει η προσπάθεια ενός αμιγούς κρατικού κέντρου.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος δήλωσε τη στήριξη της Εκκλησίας στην υλοποίηση της πρότασης του περιφερειάρχη και αναφέρθηκε σε θέματα ανακουφιστικής συμπαράστασης των ασθενών τελευταίου σταδίου, αφήνοντας να εννοηθούν οι προθέσεις του για την προοπτική δημιουργίας ξενώνα της Μητρόπολης σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι η δράση αλλά να συμπληρώνει εκεί που κανένας άλλος δεν μπορεί να δράσει. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στον πρόεδρο του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα προνοιακό ίδρυμα, θεωρώντας ότι η περιοχή εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του –αναγκαιότητα, δυνατότητα, ποιότητα και βιωσιμότητα.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει στη διαμόρφωση στέγης κατάκοιτων στο Αρμένιο, η πορεία της οποίας θα αποτελέσει βάση προβληματισμού για τη λειτουργία αντίστοιχης στέγης στη Λάρισα.

Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Κώστας Μπαργιώτας μιλώντας για την υγεία ως μοχλό ανάπτυξης στη Θεσσαλία υποστήριξε ότι η Λάρισα έγινε κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών καθώς παράλληλα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας. «Η Λάρισα» είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα είναι μία ιατρούπολη με προφανή οφέλη για τους ασθενείς που μπορούν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Λιγότερο εμφανές είναι το γεγονός πως σήμερα, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης έμμεσα ή άμεσα οφείλεται στην παρουσία και την ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη σε ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας και αντιπροσωπεύει, με οικονομικούς όρους έναν ετήσιο κύκλο εργασιών που ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν. Παράλληλα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, μονάδες πολύ μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα, σημαντικές κλινικές και ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν αναπτυχθεί στη Λάρισα». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η Λάρισα είναι σήμερα με διαφορά ο τρίτος σημαντικότερος πόλος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα, συγκεντρώνει δε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να αναπτύσσεται για να συμπληρώσει: «Όμως, χρειάζεται συντονισμός και στρατηγικός σχεδιασμός. Τόσο από τη μεριά της πολιτείας όσο και από τις τοπικές αρχές. Χρειάζεται να γίνει συνείδηση όλων πως η υγεία αποτελεί κρίσιμο πυλώνα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και να αντιμετωπιστεί σαν τέτοιος». Παράλληλα, τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της ενίσχυσης της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης και πρότεινε την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με την ταύτιση των υγειονομικών περιφερειών με τις διοικητικές περιφέρειες και την αποκέντρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τις απόψεις του στη συνδρομή της ιατρικής εκπαίδευσης και του ιατρικού τουρισμού στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας μιλώντας μεταξύ άλλων για συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ιατρικού Τμήματος με τον ιδιωτικό τομέα με δημιουργία κοινού επιχειρηματικού πλάνου, αλλά και την ανάπτυξη ειδικών μονάδων που μπορούν να προσελκύσουν ευρωπαϊκές διακρατικές συμφωνίες ή με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για αγορά ιατρικών υπηρεσιών. Στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβησαν καταθέτοντας απόψεις και προβληματισμούς ο πρώην διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας και του Βόλου Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος του ΣΟΦΛΑ Πέτρος Καφανέλης, η καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής Ευτυχία Καψαλάκη κ.ά.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass