«Ψηφιακό άλμα» με το νέο δίκτυο οπτικών ινών στη Λάρισα

ΔΩΡΕΑΝ WI-FI ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΚΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ WIND

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2019 22:08

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (με δωρεάν Wi-Fi) θα έχουν οι κάτοικοι της Λάρισας σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης, στην Κεντρική πλατεία, στο Πάρκο Αλκαζάρ καθώς και στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου με πρωτοβουλία της εταιρείας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας WIND Ελλάς, που επένδυσε στη Λάρισα, εγκαθιστώντας δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς.

Η ελεύθερη πρόσβαση μέσω δικτύων νέας γενιάς αποτελεί ανταποδοτικό όφελος της WIND προς τους δημότες με αφορμή και τη συνεργασία της εταιρείας με τον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο εγκατάστασης του δικτύου οπτικών ινών της WIND.

Στα οφέλη για δημότες και επαγγελματίες από το νέο δίκτυο οπτικών ινών αναφέρθηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και στελέχη της WIND. Ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης της Λάρισας, στον σχεδιασμό για την «έξυπνη πόλη» και το δίκτυο νέας γενιάς οπτικών ινών, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι ιδιαίτερα για την Ελλάδα αλλά και την πόλη μας να συμμετέχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέσα από την εξαιρετική συνεργασία μας με τη WIND καταφέραμε τον απόλυτο συντονισμό της ανάπλασης της πόλης και της κατασκευής του δικτύου οπτικών ινών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η πόλη μας είναι πια «έξυπνη» και πολίτες και επιχειρήσεις απολαμβάνουν μια ξεχωριστή εμπειρία συνδεσιμότητας».

Για να προσθέσει πως στο πλαίσιο της συνεργασίας με ανταποδοτικά οφέλη η WIND εγκατέστησε δωρεάν Wi-Fi σε 3 κεντρικά σημεία της Λάρισας, στην Κεντρική πλατεία, στο πάρκο Αλκαζάρ, και στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης τόνισε ότι «η συνεργασία μεταξύ Δήμου και WIND ήταν εξαιρετική, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος». Ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, Γιώργος Τσαπρούνης χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο το έργο της Λάρισας» κάνοντας επίσης λόγο για «ψηφιακό άλμα». Για να τονίσει πως «η Λάρισα ανήκει στις πρώτες πόλεις της χώρας όπου κάτοικοι και επιχειρήσεις θα έχουν δίκτυο με ταχύτητες από 100 έως 200 Mbps».

Ο γενικός διευθυντής Δικτύου της WIND Νίκος Πανόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της WIND είναι ένα πολύ μεγάλο κατασκευαστικό και επενδυτικό έργο με πανελλαδική εμβέλεια. Έχουμε εγκαταστήσει ήδη 275.000 γραμμές οπτικών ινών σε όλη τη χώρα και σήμερα εγκαινιάζουμε την πόλη της Λάρισας, ολοκληρώνοντας μια επένδυση που τοπικά ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της πόλης μπορούν να αξιοποιήσουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι οπτικές ίνες: Υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4KTV &VR και πραγματικά φτάνουν στα όρια της φυσικής».

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο της WIND για τις οπτικές ίνες ο κ. Πανόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της WIND Ελλάς για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη».

«Οι υποδομές νέας γενιάς θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή, ύψους 500 εκατ. ευρώ».

Όπως διευκρινίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με την ολοκλήρωση του δικτύου οπτικών ινών της WIND στη Λάρισα, παραδόθηκαν 35.000 νέες εγκατεστημένες γραμμές, «έτοιμες να προσφέρουν στους χρήστες την εμπειρία της σύνδεσης στο διαδίκτυο με υπέρ - υψηλές ταχύτητες.

«Υπέρ – υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps» ενώ οι κάτοικοι της Λάρισας «θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 200 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με τις μέχρι τώρα ταχύτητες που δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL)».

ΠΛΑΤΕΙΑ – ΠΑΡΚΑ

Σε ό,τι αφορά στο δωρεάν Wi-Fi, διευκρινίσθηκε πως «προκειμένου όλοι οι πολίτες να γνωρίσουν και να απολαύσουν τις δυνατότητες του νέου δικτύου οπτικών ινών, η WIND σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων εγκατέστησε δωρεάν Wi-Fi σε 3 κεντρικά σημεία της πόλης, Κεντρική πλατεία, πάρκο Αλκαζάρ, πάρκο του Αγίου Αντωνίου.

Συγκεκριμένα κάθε WiFi hot spot τροφοδοτείται απευθείας με οπτική ίνα ταχύτητας 200 Mbps μέσω του δικτύου FttH GPON της WIND Ελλάς. Το δίκτυο Wi-Fi διαχειρίζεται και εποπτεύεται με κεντρικό διαχειριστικό σύστημα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία του καθώς και η ασφαλής χρήση του με πολιτικές ασφαλείας.

Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, το δίκτυο εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 500 πολίτες προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση με ταχύτητες έως 200 Mbps καλύπτοντας πλήρως τις προαναφερόμενες θέσεις. Το δίκτυο αυτό είναι επεκτάσιμο καθώς μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως υπηρεσίες IoT για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου, επιτήρηση δικτύου ύδρευσης, δημοτικού φωτισμού κ.ά.».

Με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει τέλος πως στα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και σε άλλες οδούς θα τοποθετηθεί νωρίτερα το νέο δίκτυο οπτικών ινών.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass