Η Σπηλιά εκπέμπει «SOS» για την έλλειψη νερού

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2019 21:08 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Σεπ 2019 21:55
Στέρεψαν από νερό οι δεξαμενές στη Σπηλιά, αφού στο χωριό έχει να βρέξει από τις 13 Ιουλίου Στέρεψαν από νερό οι δεξαμενές στη Σπηλιά, αφού στο χωριό έχει να βρέξει από τις 13 Ιουλίου

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού, η Σπηλιά με υψόμετρο 850 μ. κινδυνεύει με λειψυδρία!

Η ανομβρία που κυριάρχησε το φετινό καλοκαίρι (στο χωριό έχει να βρέξει από τις 13 Ιουλίου) έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους κατοίκους του χωριού και κυρίως στους ντοματοπαραγωγούς. Η ντομάτα Σπηλιάς είναι γνωστή πανελληνίως, ενώ κάθε χρόνο οι ρίζες που φυτεύονται στο ορεινό χωριό του Κισσάβου αυξάνονται συνεχώς. Φέτος φυτεύθηκαν 220.000 ρίζες, ενώ με τη δυναμική αυτή καλλιέργεια ασχολούνται περίπου 35 οικογένειες. Φέτος όμως οι ντοματοπαραγωγοί της Σπηλιάς βρίσκονται σε απόγνωση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό έχει μειωθεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να υποχρεώνονται να μεταφέρουν νερό με λάστιχα από ορεινές πηγές του χωριού. Εξέλιξη κοστοβόρα, καθώς τα λάστιχα επεκτείνονται για χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσει το νερό στα χωράφια και προσωρινή, αφού εξαντλείται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας συζήτησε με τους κατοίκους της Σπηλιάς ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αναζητώντας μια μόνιμη και άμεση λύση, καθώς η καλλιέργεια και συγκομιδή της ντομάτας θα ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου (ξεκίνησε τον Μάιο). Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και συνάντηση των παραγωγών με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς Νίκο Σελήνη «το δίκτυο ύδρευσης του χωριού είναι παμπάλαιο (της δεκαετίας του ΄70). Με επιφανειακά νάιλον σχηματίζουμε μικρές πρόχειρες δεξαμενές νερού, οι οποίες συνήθως εμπλουτίζονται από τα βρόχινα νερά και με λάστιχα μεταφέρουμε νερό στα χωράφια. Τώρα που οι δεξαμενές αυτές στέρεψαν αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από κάποιες πηγές, οι οποίες όμως δεν είναι ανεξάντλητες. Η λύση που πρέπει να δοθεί, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Μακροπρόθεσμα η κατασκευή φράγματος στη θέση «Παλαιογέφυρο» και άμεσα η δημιουργία γεωτρήσεων. Για την πρώτη περίπτωση απαιτείται –από τον Δήμο Τεμπών- επικαιροποίηση της μελέτης που συντάχθηκε το 2005 και για τις γεωτρήσεις θα πρέπει να έρθουν γεωλόγοι, οι οποίοι θα μας υποδείξουν τα σημεία όπου μπορούν να χτυπηθούν γεωτρήσεις».

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν και ο αντιδήμαρχος Παναγ. Γκατζόγιας και το μέλος της Τ.Κ. Σπηλιάς Χρ. Δοξαράς, οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο υδάτινο πρόβλημα του χωριού, διότι με την πάροδο του χρόνου κινδυνεύουν να διψάσουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι (υδρευτικό πρόβλημα).

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αφού άκουσε με προσοχή τον προβληματισμό των κατοίκων της Σπηλιάς, δεσμεύθηκε να συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες. «Καλό θα είναι να έχει προηγηθεί και η συνάντηση της Περιφέρειας, καθώς ευελπιστούμε στην καίρια παρέμβαση του Κ. Αγοραστού. Ως δημοτική αρχή Τεμπών είναι δεδομένο ότι θα σταθούμε αρωγοί στο πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών, ενώ θα πιέσουμε και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να δούνε θετικά το ζήτημα. Αν πράγματι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας, δεν έχει παρά να το αποδείξει εμπράκτως, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα οι παραγωγοί της Σπηλιάς θα πρέπει να συζητήσουν την προοπτική δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών, προκειμένου να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, μέσω των οποίων θα διεκδικήσουν χρηματοδοτικά κονδύλια, τόσο για αρδευτικά έργα, όσο και για την αναβάθμιση της εμπορικής αξίας του προϊόντος τους».

Του Γιώργου Ρούστα

Φωτ.: Αλεξ. Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass