Αρδευτικά έργα 80 εκατ. στη Θεσσαλία

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2019 22:23

Ρεπ. Γιώργος Ρούστας
Φωτ. Βασ. Ντάμπλης
Η ανάδειξη των ποιοτικών θεσσαλικών ποικιλιών και προϊόντων οίνου κι όσα πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία για να στηριχθεί το κρασί στις διεθνείς αγορές, όπου οι προοπτικές του είναι ευοίωνες λόγω ξεχωριστών ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποτέλεσε

τον στόχο του 2ου Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου, που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Divani», ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Την έναρξή του κήρυξαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
ΕΡΓΑ 80 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για έργα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στη Θεσσαλία, (έργα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια), ενώ από το 2020 θα υπάρξουν πανελλαδικά έργα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα τόνισε πως «για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» και εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, όπως η κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε στο υδατικό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές περιοχές, όπου αγρότες έφτασαν να αντλούν νερό ακόμη και με γεωτρήσεις 500 μέτρων! «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, αλλά και αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ προγραμματίζει για την περιοχή της Θεσσαλίας επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2020 θα υπάρξουν συνολικά επενδύσεις προς τον αγροτικό τομέα 1,5 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός σχετικά με τα ύδατα που χάνονται είναι σημαντική και πάνω στο παράδειγμα αυτό δουλεύει και η Κυβέρνηση με το βρόχινο νερό που πρέπει να χρησιμοποιεί. Οι μελέτες γίνονται ήδη στο Υπουργείο και στη Θεσσαλία προγραμματίζονται έργα 80 εκατ. ευρώ που θα τα αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας» κατέληξε ο Τρικαλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια για την εξωστρέφεια των Θεσσαλών οινοποιών, ενώ απηύθυνε μήνυμα στους καταναλωτές να επιλέγουν τα θεσσαλικά κρασιά, τα οποία υπερέχουν σε γεύση και ποιότητα από κάθε άλλη περιοχή. «Είναι και οικονομικοί οι λόγοι που πρέπει να στηρίξουμε τα δικά μας κρασιά. Με κάθε κρασί που αγοράζουμε συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας θέσης εργασίας. Γιατί ο κλάδος του οίνου τροφοδοτεί μια μεγάλη αλυσίδα επαγγελμάτων, που στηρίζουν την τοπική οικονομία».
Ακολούθως ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα πολλά έργα της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία που έχει το κρασί και το αμπέλι για την Ελλάδα και στην ξεχωριστή οινική παράδοση που ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεσμεύθηκε η Πολιτεία να συμβάλει με θετικό τρόπο στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να στηρίξει κάθε προσπάθεια για εξωστρέφεια που αφορά στο ελληνικό κρασί.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με έναν αντιαναπτυξιακό φόρο που επέβαλε στο κρασί επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στον κλάδο. Απεναντίας η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει ώθηση στο επιχειρείν και θα στηρίξει τους οινοπαραγωγούς με κάθε τρόπο και με συγκεκριμένα μέτρα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και πρόσθεσε πως «ο Οινοποιητικός κλάδος στη χώρα μας αποτελεί ένα ακατέργαστο διαμάντι, με πολλές προοπτικές. Ο τόπος μας παρέχει πολλά θετικά πλεονεκτήματα στο κρασί, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες του προσδίδουν ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που κάνουν ιδιαίτερα περιζήτητα τα ελληνικά κρασιά, κυρίως στις διεθνείς αγορές».
Η Στέλλα Μπίζιου υποστήριξε πως «κάποιοι πολύ σημαντικοί φορείς, αποδεικνύουν πως συνεργαζόμενοι μπορούν να προωθήσουν σημαντικά προϊόντα και δράσεις. Το μότο του Κώστα Αγοραστού για «συνέργειες και συνεργασίες», κάτι που ο ίδιος έχει αποδείξει στην πράξη, σε συνδυασμό με τη διάθεση, την όρεξη και τη γνώση των ανθρώπων του Επιμελητηρίου αλλά και ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών της Θεσσαλίας αποδεικνύουν πως οι οργανωμένες συνεργατικές ενέργειες είναι αυτές που φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα».
Ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έλαβε ως υφυπουργός για την καταγραφή των γηγενών ποικιλιών αμπέλου και το ζήτημα της κλωνικής επιλογής, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το συνεχίσει η ΝΔ.
Ως αντιπολίτευση ό,τι καλό γίνεται για το κρασί και τον πρωτογενή τομέα, να είστε σίγουροι πως θα το στηρίξουμε».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων Παναγ. Νταής μίλησε για τη συνεργασία της δημοτικής αρχής με την HELEXPO στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων, ευχόμενος η πόλη να αποκτήσει σύντομα έναν πολυχώρο ανάπτυξης, που θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.
Ακολούθησαν ομιλίες από τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, ενώ ανοίγοντας το Φεστιβάλ ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Γρηγόρης Βλαχάκης τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη των θεσσαλικών ποικιλιών και προϊόντων οίνου. Απευθύνεται σε οινοπαραγωγούς, οινόφιλους, επιχειρηματίες εστίασης και επαγγελματίες του οινικού κλάδου». Εξήγγειλε δε την επόμενη εκδήλωση του Συνδέσμου, περί τα τέλη Νοεμβρίου με θέμα τη νέα επιχειρηματικότητα και τη νέα ΚΑΠ.
Να σημειωθεί πως συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Λένα Λιάγκουρα.
Στον χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως master classes, δοκιμές οινογνωσίας και παρουσιάσεις τοπικών οίνων, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.
ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Να σημειωθεί πως στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι παραγωγοί: ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΚΤΗΜΑ ΓΙΑΤΣΑ, ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΗΝΑΣ, ΡΑΨΑΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, dimpetris wines, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΔΑΒΑΝΟΥ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΡΑ, ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΙΚΡΟΟΙΝΟΠΟΙΙΑ, ΚΤΗΜΑ ΜΙΓΑ, ΚΤΗΜΑ ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗ, ΚΤΗΜΑ ΜΗΛΕΑ (ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, METEORO WINERY, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΛΙΛΗ, KATSAROS WINERY, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ, DOMAINE LIAKOU METEORA, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑρλεκΟίνων Χώρα, PATISTIS VINEYARD AND WINERY, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΛΑΤΑ, ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass