*ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ

Νέα έργα πολιτισμού 20 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 15:05

Οδικός χάρτης για -περισσότερα από 30- νέα έργα πολιτισμού καταρτίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν επίσης ένα κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού, επισημάνθηκε ότι ο προϋπολογισμός των νέων έργων ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπουργός και περιφερειάρχης συμφώνησαν στην ένταξη του συνόλου των ώριμων έργων στη Θεσσαλία. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την αυστηρή παρακολούθηση και τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων στα υπό εξέλιξη έργα, αλλά και τη δραστική επιτάχυνση του συνόλου των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου περισσότερα από 30 νέα έργα να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πολύωρης τεχνικής σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή του γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, των διευθυντών των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, των υπευθύνων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις και συμφωνήθηκαν τα εξής:
-Αμεσα εκδίδεται πρόσκληση για την ένταξη νέων έργων πολιτισμού, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Τον Δεκέμβριο του 2019 εκδίδεται η πρόσκληση των έργων πολιτισμού στα νησιά της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Β. Σποράδων.
-Τον Ιανουάριο του 2020 εκδίδεται η πρόσκληση για τα υπόλοιπα έργα με σαφή δέσμευση των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας να καταθέσουν τα τεχνικά δελτία τους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να μην πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, καλώντας τις Εφορείες και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν τις διαδικασίες ευθύνης τους και να δουλέψουν συντονισμένα και αποτελεσματικά. «Το ”όχι”, πρέπει να συνοδεύεται από διέξοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενους στους αρχαιολόγους. Και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στη Λάρισα είναι μια επίσκεψη ουσίας. Από κοινού χαράσσουμε τον οδικό χάρτη των έργων πολιτισμού στη Θεσσαλία και θέτουμε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεσή τους. Με την υπουργό έχουμε μια αποτελεσματική συνεργασία που έφερε στη Θεσσαλία το Βραβείο για τα Υποβρύχια Μουσεία, ένα έργο - σημαία που ανοίγει τον δρόμο για τον εναλλακτικό τουρισμό και διευρύνει την τουριστική περίοδο. Συνεργαζόμαστε στην ανάδειξη των 4 Αρχαίων Θεάτρων της Θεσσαλίας, στη Διαδρομή Τουρισμού- Πολιτισμού, στην ΟΧΕ Βορείων Σποράδων, στην ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων αλλά και σε όλα τα έργα οδικών υποδομών στα οποία εμπλέκεται και το Υπουργείο Πολιτισμού. Προχωράμε στοχευμένα για να φέρουμε προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό με σημαντικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί τον πολιτισμό από την κοινωνία. Τα Μνημεία» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη γιατί μόνο έτσι προστατεύονται». Και πρόσθεσε: «Η κ. Μενδώνη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για τον πολιτισμό στη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Είναι μια υπουργός με ουσία, αποτελεσματικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Μια υπουργός χρήσιμη για τη χώρα. Ευτυχώς που υπάρχει. Έχουμε συνεργαστεί άριστα και στο παρελθόν. Και σήμερα με την παρουσία της στη Λάρισα η κ. Μενδώνη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. «Μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα έργα εκτελούνται στους χρόνους που πρέπει και ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που ακολουθούνται. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι άριστος συνεργάτης μας και ό,τι συμφωνήσαμε στη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας μας έχει υλοποιηθεί. Είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της Περιφέρειας και την εξαιρετική συνεργασία μας. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

ΤΑ ΕΡΓΑ
-Στη Μαγνησία: Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών 2 εκατ. ευρώ, Συγκρότημα Βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου 500.000 ευρώ, Αγία Μαρίνα στον Κισσό 540.000 ευρώ, Άγιος Αθανάσιος στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας 180.000 ευρώ, Άγιος Λαυρέντιος 75.000 ευρώ, αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου 1,5 εκατ. ευρώ.
-Στις Σποράδες: Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και ανάδειξη κτιρίων οικισμού κάστρου 2,85 εκατ. ευρώ, Παναγία Εικονίστρια 500.000 ευρώ, Παναγία Κεχριάς 500.000 ευρώ, Πάνω Παναγίτσα Σκοπέλου 60.000 ευρώ, Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) 1 εκατ. ευρώ, δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων 360.000 ευρώ. Ακόμη παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι.
-Στη Λάρισα: Αποκατάσταση Αρχοντικού Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια 500.000 ευρώ, κάστρο Βελίκας 500.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι Ελασσόνας 900.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι Φαρσάλων 900.000 ευρώ, Πολιτιστική Διαδρομή Τεμπών 600.000 ευρώ, ψηφιακή διασύνδεση αρχαιολογικών χώρων με το Διαχρονικό Μουσείο 300.000 ευρώ, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας 3,4 εκατ. ευρώ.
-Στην Καρδίτσα: Ναός Απόλλωνα 1 εκατ. ευρώ, Αγ. Γεώργιος Μητρόπολης 900.000 ευρώ, Αγ. Τριάδα Οξυάς 500.000 ευρώ, ανάδειξη μαγούλας Αγ. Ιωάννη στον Πρόδρομο 950.000 ευρώ.
-Στα Τρίκαλα: Ασκληπιείο και Κάστρο πόλης Τρικάλων 1,85 εκατ. ευρώ, τύμβος Πετρόπορου στον αρχαιολογικό χώρο Πελιννάιου 1,7 εκατ. ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου στο Αχλαδοχώρι 80.000 ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς 120.000 ευρώ, Αγ. Δημήτριος Ψηλώματος 500.000 ευρώ, Αγ. Νικόλαος Κρήνης 85.000 ευρώ και παρεμβάσεις ώστε να γίνει λειτουργικό το σπήλαιο Θεόπετρας.
Επιπλέον δημοπρατείται άμεσα έργο πινακίδων σήμανσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

ΣΔΡΟΛΙΑ
Με ένα μπουκέτο προτάσεων, επισημάνσεων και προβλημάτων που ζητούν λύση παρευρέθηκε στη σύσκεψη με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ρούλα Σδρόλια. Οι προτάσεις που κατέθεσε η κ. Σδρόλια είχαν να κάνουν με την Αρχαιολογική Διαδρομή Λάρισας, τη Συντήρηση Αρχοντικού Αμπελακίων, την Αποκατάσταση Κάστρου Βελίκας, την Αποκατάσταση Τεκέ Χασάν Μπαμπά, την Αρχαιολογική Διαδρομή Ελασσόνας, την Αποκατάσταση Αρχοντικού Αλεξούλη, την Ανάδειξη Κάστρου Φαρσάλων, τη θρησκευτική κληρονομιά περιοχής Τεμπών και την ψηφιακή δράση διασύνδεσης χώρων και Διαχρονικού Μουσείου. Η κ. Μενδώνη αφού επισήμανε ότι το Υπουργείο θα βοηθήσει αμέριστα να ξεπεραστούν τα τυχόν προσκόμματα για τα έργα πολιτισμού αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, τόνισε ότι το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στο κοινωνικό σύνολο, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί με τη μεγαλύτερη ζέση η Εφορεία.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Ενστάσεις από τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά για την επίσκεψη της κ. Μενδώνη. Σε δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, μόλις σήμερα (σ.σ.: χθες) το πρωί, την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.
Βεβαίως, δεν έχουμε αντίρρηση στην ενημέρωση του κ. περιφερειάρχη από την κ. υπουργό. Εκφράζουμε όμως την απορία μας και γιατί όχι τη δυσαρέσκειά μας, για αυτή την αιφνιδιαστική και θα μπορούσε να πει κανείς «εν κρυπτώ» συνάντηση.
Είναι πρώτη φορά που η υπουργός επισκέπτεται τη Λάρισα, μια πόλη με πολύ μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα και νομίζουμε ότι θα έπρεπε σε αυτή την πρώτη επίσκεψή της να ενημερωθεί και να ενημερώσει τουλάχιστον τον δήμαρχο και γιατί όχι τους πολιτιστικούς φορείς της Λάρισας (Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Λαογραφικό Μουσείο, Θεσσαλικό Θέατρο κ.ά.).
Εγώ με την ιδιότητά μου ως βουλευτής του νομού μας και βεβαίως με την ιδιαίτερη σχέση μου με τον πολιτισμό, έχω ζητήσει εδώ και δύο μήνες περίπου μια συνάντηση με την υπουργό για να την ενημερώσω για τα πολιτιστικά θέματα της περιοχής μας και για να ενημερωθώ για τις προθέσεις της. Η κ. υπουργός δεν ανταποκρίθηκε έως τώρα στο αίτημά μου. Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ την επίσκεψη των υπουργών Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Κονιόρδου και της κ. Ζορμπά, με τις πλατιές συσκέψεις στις οποίες πήραν μέρος όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας. Φαίνεται ότι η αντίληψη περί αριστείας της ΝΔ, είναι πολύ επιλεκτική και περιορίζεται μόνο στον περιφερειάρχη. Ας μην ξεχνάει η κ. υπουργός η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι εκλεγμένη από τον λαό αλλά διορισμένη από τον πρωθυπουργό, ότι οι πόλεις και οι πολίτες τους έχουν την ιστορία τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1