Ανησυχία για την τύχη του Αχελώου

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΚΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2019 22:32

Του Γιώργου Ρούστα
Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών ή υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, στην οποία θα ζητηθεί η ένταξη του φράγματος της Συκιάς

που συνδέεται άμεσα με τον Αχελώο, στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για το κλίμα (ΕΣΕΚ) ζητούν οι φορείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι συσκέφθηκαν χθες για το θέμα στο ΓΕΩΤΕΕ, μετά από πρωτοβουλία της διοικούσας Επιτροπής και του Γεωπονικού Συλλόγου.
Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης επικοινώνησε με τους βουλευτές Μ. Χαρακόπουλο, Χρ. Κέλλα και τους διαβεβαίωσε πως «είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο και πως σύντομα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θωμάς θα αναλάβει να συμπεριλάβει στο ΕΣΕΚ και το υδροηλεκτρικό της Συκιάς».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ
Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφεριάρχης Γ. Λαδόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Απ. Μπίλλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, του ΤΟΕΒ Πηνειού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος κι άλλοι του γεωτεχνικού χώρου, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν να αντιδράσουν σθεναρά και άμεσα, προκειμένου να διορθωθεί η αστοχία με την ένταξη του φράγματος της Συκιάς στο ΕΣΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για το κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το έργο του Αχελώου κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις καλένδες. Έντονα επικριτικοί προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπήρξαν στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης, οι οποίοι εξήγησαν γιατί οι ΑΠΕ δεν επιλύουν το πρόβλημα της σταθερής ενέργειας σε σχέση με το φράγμα της Συκιάς, που θα παρέχει πιο εύκολα και σίγουρα σταθερή ενέργεια, την οποία θα αποθηκεύει κιόλας όταν αυτό χρειάζεται. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι με τον Αχελώο. Αν δεν γίνει και τώρα με κυβέρνηση ΝΔ, δεν θα γίνει ποτέ». Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος δήλωσε προβληματισμένος για τις πραγματικές διαθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για τον Αχελώο, με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του, όντας ευρωβουλευτής.
ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  
Τη διαβεβαίωση ότι «ισχύει η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για τον Αχελώο και το φράγμα της Συκιάς» μετέφερε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ως ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε στη διευρυμένη σύσκεψη του ΓΕΩΤΕΕ, είχε εξουσιοδοτηθεί να επικοινωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να υπάρξει συνάντηση μαζί της, προκειμένου να διορθωθεί άμεσα το ΕΣΕΚ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν άλλαξε τίποτε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου του Αχελώου και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί ο ίδιος τα έργα στην περιοχή. Όπως είπε πρόκειται για διαβούλευση και όχι για τελεσίδικη ανακοίνωση και ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το φράγμα στη Συκιά».
Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη συνέχιση ή εγκατάλειψη ενός έργου που δυο γενιές τώρα προσπαθούν να υλοποιηθεί. Είναι αλήθεια πως ο Αχελώος έχει εδώ και χρόνια κακοφορμίσει. Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά ως αρδευτικό, που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, και αμέσως συνάντησε την αντίδραση των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ συκοφαντήθηκε ως φαραωνικό από οικολόγους και ‘‘οικολογούντες’’. Είναι πια ένα έργο με έντονη ιδεολογική φόρτιση, καθώς η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται ευθέως εναντίον του. Εκείνο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται είναι ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο -γιατί πλέον περί αυτού πρόκειται- είναι πρωτίστως έργο περιβαλλοντικό που θα αντιμετωπίσει την ερήμωση της Θεσσαλίας, που το καλοκαίρι στερείται υδάτινης φλέβας. Είναι, όμως, και έργο ”πράσινης”, φιλικής προς το περιβάλλον υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η δυσάρεστη εξέλιξη με την εξαίρεση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα δεν ξέρω αν δείχνει ότι κάποιοι γραφειοκράτες των Αθηνών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως άσκηση επί χάρτου! Θα πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν σχεδιάζουμε σήμερα εν κενώ! Έχουν παρέλθει δεκαετίες και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και το έργο είναι πια ημιτελές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, ιδεοληψίες όπου κι αν υπάρχουν, και ας δούμε κατάματα το πρόβλημα. Οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν είναι για να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά για να υλοποιούνται. Είναι καιρός, λοιπόν, να δούμε ποιοι είμαστε υπέρ του Αχελώου και να ξαναμετρηθούμε. Ξέρω ότι μετά από τόσα χρόνια παλινδρομήσεων, μπρος πίσω, ο κόσμος έχει κουραστεί. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο που χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε επίπεδο Θεσσαλίας για να μην εγκαταλειφθεί στις καλένδες το έργο έως το 2030, γιατί φοβούμαι ότι αυτό θα συμβεί αν δεν συμπεριληφθεί η Συκιά στο ΕΣΕΚ. Θα πρότεινα, επομένως, να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης ενεργειών όλων των φορέων της Θεσσαλίας, με συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικράτειας κ. Γεραπετρίτη. Προσωπικά, επίσης θα αναδείξω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της Συκιάς με την ομιλία μου επί του προϋπολογισμού, που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας -και καλώ και όλους τους συναδέλφους της Θεσσαλίας να το κάνουν. Είναι κρίμα ένα έργο δύο γενιών να πάει στις καλένδες».
ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
«Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα ισχύει στο ακέραιο. Θέλουμε τον Αχελώο και τα συνοδά, με τη μεταφορά νερού στη Θεσσαλία, έργα και το φράγμα της Συκιάς είναι στα σχέδιά μας». Αυτή τη διαβεβαίωση παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης στον βουλευτή Χρήστο Κέλλα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες, ενώ του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφτεί σύντομα ο ίδιος τα έργα στη Συκιά και τη γύρω με τον Αχελώο περιοχή, για να διαμορφώσει… ιδίαν άποψη. «Δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση. Γι’ αυτό κάνουμε και τη διαβούλευση» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος ζήτησε σχετική ενημέρωση αύριο Δευτέρα από τον υφυπουργό κ. Θωμά.  
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χρ. Κέλλας με αφορμή τη λήξη της διαβούλευσης, αύριο Δευτέρα, του ζήτησε να δοθεί σχετική παράταση, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος διόρθωσης της αστοχίας με την ένταξη του φράγματος της Συκιάς στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass