«Προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας»

ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΙΚ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 20:02
Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή αιρετών Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή αιρετών

«Η χώρα αποκτά επιτέλους εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων και η πρώτη προτεραιότητα, η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας της νέας κυβέρνησης είναι η θωράκιση της χώρας σε κάθε απειλή, σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή.

Οι νέες γενιές ανθρώπων πρέπει να είναι εκπαιδευμένες, πρέπει να είναι ενημερωμένες και η χώρα να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για να μπορεί να θωρακισθεί» τόνισε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Με αφορμή την ψήφιση του νέου νόμου για την πολιτική προστασία και την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ενημερωτικών συσκέψεων σε όλη τη χώρα, βρέθηκε χθες στη Λάρισα συνοδευόμενος από τον εθνικό διοικητή της Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

Ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και στη συνέχεια σε σύσκεψη με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών και Θεσσαλών δημάρχων παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νόμου και το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων, έτσι ώστε το νέο καθεστώς να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το επόμενο διάστημα, ενώ κατέγραψε παρατηρήσεις των αιρετών με αφορμή γραφειοκρατικά προβλήματα και παθογένειες του σημερινού συστήματος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μιλώντας στους δημάρχους ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως η χώρα με τον νέο νόμο αποκτά έναν εθνικό μηχανισμό, μετά μάλιστα τις δύο εθνικές τραγωδίες, σε Μάνδρα και Μάτι. Έως τη νέα αντιπυρική περίοδο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα βασιστούν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.

Τα περιγράμματα των αναγκών των Δήμων θα περιγραφούν το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις ΠΕΔ, όπως και οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, η απόκτηση του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2021. Μέσα στο 2022 σχεδιάζεται να λειτουργήσουν επίσης και τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων στις έδρες των Περιφερειών, έργο που θα δρομολογηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις προβλέψεις του νέου νόμου από τα αυτοτελή γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων έως τα ΠΕΚΕΠ και τον εθνικό διοικητή, για να ζητήσει από τους αυτοδιοικητικούς να αγκαλιάσουν το εγχείρημα.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, αφού σημείωσε το πρόβλημα των ευθυνών των δημάρχων χαρακτήρισε αδήριτη την ανάγκη ύπαρξης κεντρικού σχεδιασμού στην Πολιτική Προστασία για να χαρακτηρίσει, επίσης, φιλόδοξο τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αντιπροτείνοντας τέλος την ενημέρωση, κινητοποίηση και συμμετοχή των εθελοντικών φορέων.

Οι δήμαρχοι Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Φαρσάλων Μ. Εσκίογλου, Τεμπών Γ. Μανώλης, Τυρνάβου Γιαν. Κόκουρας, Ελασσόνας Νίκ. Γάτσας, όπως και η αντιδήμαρχος Κιλελέρ Βάνα Χλιάπη έθεσαν εξειδικευμένα θέματα των δήμων που εκπροσωπούσαν εστιάζοντας στην πολυνομία και τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει την επίλυση προβλημάτων μετά από καταστροφές, ενώ τόνισαν και τις σοβαρές ελλείψεις μέσων, ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις δημάρχων ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας, όπου με αφορμή τις ιδιαιτερότητες τονίσθηκε επιπρόσθετα η ανάγκη της στελέχωσης των Πυροσβεστικών Κλιμακίων.

«Μέλημά μας» τόνισε ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη Χαρδαλιά «είναι ο άνθρωπος, η προστασία της ζωής του και η προστασία της περιουσίας του. Η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία τους φυσικού μας πλούτου, η προστασία της χώρας μας. Χρειαζόταν συγχρονισμός στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και αυτό το είδαμε από τα περιστατικά. Εμείς συνεργαζόμαστε με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας που να είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό και καθοριστικό την ώρα που χρειάζεται.

Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε με το πλαίσιο αυτό να εναρμονιστούν όλες οι υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται και να δημιουργηθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη, ούτως ώστε να προλαβαίνουμε και να επεμβαίνουμε τη στιγμή που χρειάζεται για να μην εξαπλώνεται η κρίση».

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «συνεργάζεται και στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχουμε εντάξει έργο προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να πάρουμε μηχανήματα που χρειάζονται για κρίσιμες καταστάσεις. Μηχανήματα στον Στρατό, στην Πυροσβεστική, που είχε έλλειψη και μηχανήματα συντήρησης στην Περιφέρεια».

Με τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει πως «το στοίχημα της πολιτικής προστασίας είναι ένα στοίχημα ευθύνης, πατριωτικό, εθνικό και βασίζεται σε ένα δόγμα: Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν. Αυτό που προστίθεται είναι ότι πρέπει να υπάρχει ο άνθρωπος εκείνος που την ώρα της κρίσης, την ώρα των πολλαπλών περιστατικών θα μπορεί να πάρει την απόφαση», «στον χρόνο που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει, ώστε να μη καταρρεύσει ο μηχανισμός».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Το απόγευμα ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρουσία του νέου διοικητή των ΠΥ Θεσσαλίας, αρχιπύραρχου Γεώργ. Σηφάκη και όλων των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Όπου ο κ. Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Π.Σ., Στέφ. Κολοκούρης, με αφορμή το νέο νομοθετικό πλαίσιο, εστίασαν στην αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass