ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

«Να κοιτάξουμε με τόλμη την Ιστορία μας»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 21:00

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη

«Η επέτειος των 200 ετών σύγχρονου βίου, μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε με τόλμη την Ιστορία μας, να εμβαθύνουμε

στις δύσκολες στιγμές, να στηριχθούμε στις επιτυχίες μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Να ονειρευτούμε την Ελλάδα των επόμενων 100 ετών και να χαράξουμε αναλόγως την πορεία μας, πετώντας τα βαρίδια που μας κρατούν πίσω. Να ξεσηκώσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στον αγώνα για το κοινό καλό».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «Ε» η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, σε μια συνέντευξη στην οποία ξετυλίγει το νήμα των εκδηλώσεων που νοηματοδοτούν τη 200ή Επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Λάρισα και η Θεσσαλία συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το εγχείρημα με σειρά ουσιαστικών προτάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, -άλλες υλοποιήθηκαν και άλλες έρχονται μέσα στο καλοκαίρι- αλλά και έργα που αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο και βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μιλά για όλα όσα έγιναν, όσα θα γίνουν, για τα εμπόδια που συνάντησε η Επιτροπή λόγω της πανδημίας, για τις επικρίσεις που έχει δεχτεί, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει η ίδια την τεράστια αυτή ευθύνη που έχει αναλάβει στη δυσκολότερη περίοδο της χώρας.

•  Κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η χώρα τιμά και γιορτάζει τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, σε μια δύσκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, περίοδο λόγω της πανδημίας. Τώρα που γίνονται τα πρώτα βήματα επιστροφής σε μια κανονικότητα με περιορισμούς, μπορείτε να μας περιγράψετε πώς αντιμετωπίσατε ως Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τα εμπόδια που έθεσε η Covid-19; Πόσο επηρέασε τους σχεδιασμούς σας;
- Η πανδημία ήταν ένα γεγονός απρόβλεπτο για ολόκληρο τον κόσμο. Ασφαλώς άλλαξε τους σχεδιασμούς μας, αλλά τελικά τίποτα δεν έμεινε πίσω. Η τεχνολογία πρόσφερε λύσεις. Πολλές εκδηλώσεις τόσο από σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους και φορείς όσο και από την ομογένεια, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι δράσεις που οργανώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων. Για να αποκτήσετε μια σαφέστερη ιδέα του έργου που γίνεται, από την αρχή του χρόνου ως σήμερα στο ημερολόγιό μας έχουν καταγραφεί 93 δράσεις και εκδηλώσεις, από τις οποίες 16 είναι καινούργιες, 32 βρίσκονται σε εξέλιξη και 45 έχουν ήδη υλοποιηθεί. Οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου ήταν μια πρώτη γεύση όσων θα ακολουθήσουν. Η δουλειά της Επιτροπής δεν τελείωσε. Ο στόχος μας είναι να γίνουν δράσεις όλο τον χρόνο, σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Και το 2021 να αναδειχθεί πραγματικά σε «Έτος της Ελλάδας». Όμως έχετε δίκιο ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο, με περιορισμούς αλλά και περισσότερες ελευθερίες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρει ευκαιρίες που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες, ώστε να προωθήσουμε και τις δράσεις που απαιτούν φυσική παρουσία. Μία από αυτές είναι το videomapping, η ταυτόχρονη προβολή στις 12 και 13 Ιουνίου, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης του 1821, σε ιστορικά κτίρια 18 πόλεων. Είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση και υλοποιείται από το Εργαστήριο Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και στους ήρωες της κάθε πόλης. Η Λάρισα είναι μία από τις 18 πόλεις οι οποίες συμμετέχουν σε αυτήν τη δράση.

•  Είχατε δηλώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε την προεδρία της Επιτροπής, ότι θέλατε η διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων να αποτελεί μια συμμετοχική διαδικασία, όπου η κοινωνία, οι δήμοι, τα πανεπιστήμια, οι φορείς και οι σύλλογοι κάθε περιοχής στην Ελλάδα θα έχουν καθοριστικό ρόλο. Σε ποιον βαθμό συμμετέχει η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Λάρισα στο πρόγραμμα αυτό;
- Πράγματι, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποφάσισε να πάρει από την αρχή τον δύσκολο δρόμο. Να μην καθορίσει, δηλαδή, η ίδια το εορταστικό πρόγραμμα της δισεκαντοντηρίδας, αλλά να ζητήσει από την κοινωνία να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει στην ουσία τον χαρακτήρα αυτής της επετείου.
Συνολικά λάβαμε 1.827 προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, εκ των οποίων οι 386 από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης κατατέθηκαν 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, επισκεφθήκαμε με αντιπροσωπείες της Επιτροπής τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Ρήγα Φεραίο.
Μιλήσαμε με τους δημάρχους αλλά και με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις σχετικά με τη φυσιογνωμία και το αποτύπωμα των επετειακών δράσεων.
Η Θεσσαλία τιμά την επέτειο με σειρά ουσιαστικών προτάσεων, οι οποίες αναδεικνύουν το παρελθόν της, εστιάζουν στο παρόν, αλλά προετοιμάζουν και το μέλλον. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις αλλά και έργα που αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο και βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επιτρέψτε μου να αναφέρω ορισμένα παραδείγματα:
- Η ψηφιακή έκθεση για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Αγιάς.
- Η δημιουργία ενός διαδικτυακού ψηφιακού μουσείου με στόχο τη διαφύλαξη των ιστορικών αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης για τις επόμενες γενιές στον Δήμο Αλμυρού.
- Η μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελασσόνας.
- Η αναβάθμιση της κεντρικής δομής του Μουσείου πόλης της Καρδίτσας.
- Η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και εκθεμάτων σχετικού με την ιστορία του Δήμου Κιλελέρ.
- Η ανάπλαση του παλαιού δημοτικού κοιμητηρίου Λάρισας σε πάρκο «Μνήμης και Ιστορίας της πόλης».
- Το υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-χρόνου άγραφον» Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
- Η δημιουργία ποδηλατόδρομου μήκους 1,6 χιλιομέτρων στα Μετέωρα.
- Η δράση του Δήμου Τρικάλων που αφορά την εισαγωγή της ρομποτικής στη σχολική κοινότητα.
- Η ψηφιοποίηση και παραγωγή περιεχομένου με θεματικές αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων της Θεσσαλίας και άλλα ακόμα. Όπως το φετινό, 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, περιλάμβανε αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, και τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

•  Στην επίσκεψή σας στη Λάρισα ανακοινώσατε τις «Γιορτές των Πόλεων», μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Η Λάρισα είναι μία από τις πόλεις που θα έχει ενεργό ρόλο;
- Οι «Γιορτές των Πόλεων» δεν είναι απλώς μια εμβληματική δράση της Επιτροπής. Είναι η δράση που περισσότερο από κάθε άλλη, μας θυμίζει ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα πρέπει και να χαρούμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να ξεδώσουμε. Άλλωστε, ο λαός μας ήξερε πάντα πώς να μετατρέπει σε τραγούδι και τη λύπη του και τη χαρά του. Οι «Γιορτές των Πόλεων» θα γίνουν ταυτόχρονα και θα είναι ανοιχτές σε όλους, στις 51 πρωτεύουσες των νομών -ασφαλώς και στη Λάρισα- στις 24 και 25 Ιουλίου, στη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Βλέπετε, σε μια τόσο πολυσύνθετη πορεία, όπως αυτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το κάθε τι, ακόμη και το πιο απλό, μπορεί να έχει πολλαπλούς συμβολισμούς.

•  Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση βρίσκουν τη χώρα μας να έχει διανύσει μια πολυκύμαντη διαδρομή, με σπουδαία επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες. Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, καλούμαστε να θυμηθούμε, να εμπνευστούμε και να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο. Πόσο εύκολο είναι οι Έλληνες πολίτες να ταυτιστούν με το όραμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση, με τις ελευθερίες του περιορισμένες και τον φόβο σε κυρίαρχο ρόλο;
- Όπως σας εξήγησα δεν υπάρχει ένα όραμα της Επιτροπής διαφορετικό από εκείνο της κοινωνίας. Όλοι μαζί συνδιαμορφώσαμε τον εορτασμό της επετείου με τον τρόπο που θεωρήσαμε ότι ταιριάζει καλύτερα στην ιστορική μας διαδρομή και στις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει όχι μόνο το μέλλον, αλλά που αντιμετωπίζουμε και στο παρόν. Η Επιτροπή είχε την ετοιμότητα και την ευελιξία, να αξιοποιήσει ένα τμήμα του χορηγικού της προγράμματος που προήλθε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για να δωρίσει στο ΕΣΥ 18 πλήρως εξοπλισμένες, κινητές κλίνες εντατικής θεραπείας. Επίσης, η Επιτροπή χρηματοδότησε την έρευνα για ένα καινοτόμο φάρμακο κατά του κορονοϊού. Ξέρετε, από τις ελευθερίες που εννοείτε στην ερώτησή σας, προηγείται η υγεία. Ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί σε μια πολυεπίπεδη πρόκληση, όχι μόνο ιατρική, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο φόβος, όμως, που είναι δικαιολογημένος και ιστορικά συνυφασμένος με τις πανδημίες, δεν εμπόδισε τελικά ούτε την πρόοδο ούτε την ευημερία ούτε την εξέλιξη των κοινωνιών. Είμαι αισιόδοξη ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για όλους.

• Όλο αυτό το διάστημα που η Επιτροπή εργάζεται για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος έχει δεχτεί και επικρίσεις. Η χρηματοδότηση είναι ένα θέμα που σχολιάστηκε ιδιαίτερα, παρότι έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν όλες οι εκδηλώσεις αλλά και τα έξοδα της Επιτροπής; Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική;
- Θεωρώ ότι όποιος αναλαμβάνει έναν δημόσιο ρόλο πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και κριτική. Η κριτική δεν είναι πάντα αρνητική, μπορεί να βοηθήσει να διορθωθούν πράγματα. Η Επιτροπή στο παρελθόν δέχτηκε επικρίσεις, άλλες φορές δίκαια άλλες άδικα, όμως αυτά έχουν πλέον ξεπεραστεί και βρισκόμαστε στη φάση που υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Η χρηματοδότηση της Επιτροπής δεν ήταν ένα από τα θέματα που προκάλεσαν εντάσεις. Από την αρχή, προτού ξεσπάσει η πανδημία πήραμε την απόφαση να μη δεχθούμε χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο σεβόμενοι τη δυσκολία που προκάλεσε η δεκαετής οικονομική κρίση. Όλα τα έσοδα της Επιτροπής στηρίζονται στο πρόγραμμα χορηγιών και στο Νομισματικό Πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από 14 νομίσματα σπάνιας συλλεκτικής αξίας, μεταξύ των οποίων τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, ο φοίνικας και η δραχμή. Δεν θα κουραστώ να λέω ότι όλα τα έσοδα της Επιτροπής θα επιστρέψουν στην κοινωνία μέσα από τις διάφορες επετειακές δράσεις. Στην Επιτροπή έχουμε θεσπίσει ένα εσωτερικό σύστημα ελέγχου και πλήρους διαφάνειας, και αν τυχόν περισσέψουν χρήματα στο τέλος της επετειακής χρονιάς, θα διατεθούν επίσης σε δράσεις της Επιτροπής οι οποίες θα αφορούν τη στήριξη της νέας γενιάς. Για να γίνω συγκεκριμένη, μια τέτοια δράση είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα βάλει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας. Και το κυριότερο, θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να εκπαιδεύονται στη χώρα μας αντί να αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Επίσης, το διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», θα συμβάλλει στην προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η πορεία μας προς το μέλλον.

•  Αναλάβατε μια ευθύνη που εμπεριέχει ένα ρίσκο. Όμως αυτό δεν είναι κάτι νέο για σας. Το έχετε ζήσει ξανά και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η διαφορά ήταν τότε, ότι ζούσαμε στην Ελλάδα της ευμάρειας. Έχουν μεσολαβήσει τα μνημόνια και πριν καλά-καλά συνέλθουμε ήρθε και η πανδημία. Δεν φοβάστε; Από πού αντλείτε δύναμη;
- Μου κάνουν συχνά αυτήν την ερώτηση και απαντώ ότι πρόκειται για διαφορετικά εγχειρήματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Και είχαμε σοβαρό διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στη φάση της διεκδίκησης. Αλλά ήταν κάτι μετρήσιμο. Είχε συγκεκριμένους στόχους και πολύ ξεκάθαρες απαιτήσεις. Το σημερινό εγχείρημα έχει άλλες δυσκολίες γιατί περιβάλλεται από έντονο συναισθηματικό φορτίο. Υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, το παραμικρό μπορεί να προκαλέσει εντάσεις. Αλλά να φοβάμαι, όχι δεν φοβάμαι. Η αποδοχή ενός δημόσιου καθήκοντος, όπως αυτό που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μεγάλη τιμή. Δεν αρνήθηκα ποτέ την ευθύνη, γιατί πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να προσφέρει στο σύνολο ανάλογα με τις δυνατότητές του και δεν δικαιούται να επιλέγει με βάση την ευκολία ή τη δυσκολία του εγχειρήματος. Δύναμη αντλώ από τη συναίσθηση του καθήκοντος που ανέλαβα και από την αποδοχή που έχει η προσπάθειά μας από τους τόπους που επισκέπτομαι.
•  Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τι ονειρεύεστε, τι ελπίζετε και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους σύγχρονους ήρωες Έλληνες πολίτες του 2021, που αγωνίζονται να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους;
- Η επέτειος των 200 ετών σύγχρονου βίου, μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε με τόλμη την Ιστορία μας, να εμβαθύνουμε στις δύσκολες στιγμές, να στηριχθούμε στις επιτυχίες μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Να ονειρευτούμε την Ελλάδα των επόμενων 100 ετών και να χαράξουμε αναλόγως την πορεία μας, πετώντας τα βαρίδια που μας κρατούν πίσω. Να ξεσηκώσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στον αγώνα για το κοινό καλό. Ελπίζω στο τέλος του 2021, ο καθένας ατομικά και όλοι συλλογικά, να φτάσουμε στο επίπεδο αυτογνωσίας που απαιτείται για την ομαλή συνέχιση αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει αγώνας για να υπερβεί κάποιος τις δυσκολίες της ζωής και τα αδιέξοδα της Ιστορίας, και να μην καταθέτει τα όπλα. Δεν έχω άλλο μήνυμα πέρα από αυτό που στέλνουν με το παράδειγμα της ζωής τους τα 1.000 ιστορικά πρόσωπα που αποτυπώνονται στη δράση μας Μικροί Μεγάλοι Ήρωες, η οποία προβάλλεται ήδη σε δημόσιες οθόνες. Πρόκειται για πρόσωπα από την πολιτική, τις τέχνες και τις επιστήμες που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Όπως κάνουν κάθε μέρα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να τη βλέπουν να μεγαλώνει, να δυναμώνει, να εξελίσσεται.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1