Ο PANICos που σώζει ζωές...

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2021 21:30

Ο Χρήστος Αποστόλου μπορεί να ξεκίνησε τις σπουδές του στη Γεωπονία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο να κάνει μια γενναία στροφή προς τον προγραμματισμό και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η καρδιά του άλλωστε τον οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση και κάτι τέτοιο αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μόλις χρόνου έχει κατασκευάσει τέσσερις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.


Το τελευταίο του επίτευγμα μάλιστα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς απευθύνεται σε άτομα, όλων των ηλικιών, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο και χρειάζονται άμεση βοήθεια.
«Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα πολλά περιστατικά που με προβληματίζουν κι αυτό με οδήγησε στο να κάνω μια εφαρμογή, η οποία θα έχει την ικανότητα με το πάτημα ενός μόλις κουμπιού να δίνει την ευκαιρία μιας σωτήριας παρέμβασης» εξηγεί στην «Ε» ο 24χρονος Λαρισαίος.
Η εφαρμογή ονομάζεται PANICosGR και αποτελεί ουσιαστικά έναν «συναγερμό» που επιτρέπει σε ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια να στείλει γρήγορα και σιωπηλά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Διαλέγεις απλά και εύκολα μια επαφή έκτακτης ανάγκης. Ένα πρόσωπο δηλαδή μέσα από τις επαφές σου στο κινητό τηλέφωνο. Τον άντρα σου, τον αδερφό σου, τη γυναίκα σου, τον φίλο σου, τη σύντροφό σου. Αυτό το πρόσωπο όταν πατηθεί το κόκκινο κουμπί από τον χρήστη της εφαρμογής ειδοποιείται άμεσα και καταλαβαίνει πως χρειάζεσαι βοήθεια».
Πώς όμως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην «Ε» ο Χρήστος Αποστόλου: «Η εφαρμογή θα πληκτρολογήσει αμέσως ένα SMS του τύπου «χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια» μαζί με την τοποθεσία (GPS) του χρήστη, στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχει συνδέσει».
Δηλαδή με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού άμεσα και σιωπηλά γίνεται η ενεργοποίηση του συναγερμού. Όπως τονίζει ο ίδιος «η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες».
Για τους παράγοντες από τους οποίους εμπνεύστηκε κάτι τέτοιο τόνισε πως «οι κίνδυνοι προκύπτουν αιφνιδιαστικά. Μια ληστεία, ένας βιασμός, μια απαγωγή, μια παραβίαση ιδιωτικού χώρου, ενδεχομένως μια σεξουαλική παρενόχληση, ή ένα τροχαίο και μια πυρκαγιά. Υπάρχουν βέβαια και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως: «Το 2021 διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα βίας. Ειδικά μάλιστα κατά των γυναικών και σημειώθηκαν δολοφονίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Όλα τα συμβάντα που κατά καιρούς μαθαίνονται είτε «κρύβονται» πίσω από πόρτες που δεν θα ανοίξουν ποτέ, περί κακοποίησης, βιασμών, ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αργοπορημένης νοσηλείας ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αποτέλεσαν για εμένα το έναυσμα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει κάποια άτομα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση που ενδεχομένως να βρεθούν με το πάτημα ενός απλού κουμπιού».
Ο Χρήστος Αποστόλου εξηγεί πως με το παρατεταμένο πάτημα του κόκκινου κουμπιού στην εφαρμογή θα πληκτρολογηθεί αυτόματα μήνυμα ανάγκης στην επαφή μαζί με την τοποθεσία του χρήστη. Αν μάλιστα είναι εφικτή η θέση του, τότε θα προστεθεί το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και η διεύθυνση. Όμως δεν σταματά εκεί, καθώς παράλληλα θα γίνει και καταγραφή ήχου από το κινητό του χρήστη για ένα λεπτό.
«Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στο πλαίσιο μιας αποδεικτικής διαδικασίας είτε από το ίδιο το πρόσωπο που έχει πέσει θύμα μιας άσχημης σε βάρος του κατάστασης, είτε από τις αρμόδιες Αρχές».
Πριν λίγο διάστημα ο Χρήστος Αποστόλου δημιούργησε και εφαρμογές που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία, αλλά και με τη δενδροφύτευση. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για το κόκκινο κουμπί έχει ήδη λίγες ημέρες λειτουργίας και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, όπως υποστηρίζει ο 24χρονος, που ετοιμάζεται να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Την εφαρμογή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τη βρούνε δωρεάν στο GooglePlayStore με όνομα PANICosGR ή στο ακόλουθο link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.christosapostolou.panicosgreece

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass