Ο Μώρις Μαγρίζος έφυγε, το όραμά του έμεινε...

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, ΔΟΘΗΚΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2022 21:20

Με την υπόσχεση ότι το όραμά του για την αναστήλωση της Συναγωγής της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας θα γίνει πραγματικότητα, έργο που ο ίδιος ξεκίνησε, αλλά δυστυχώς δεν θα το δει ολοκληρωμένο, αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι τον Μώρις Μαγρίζο φίλοι, συνεργάτες,

συγγενείς απ’ όλη την Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος της Ι.Κ.Λ. που σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή, οδηγήθηκε συνοδεία αρκετών δεκάδων πολιτών στην τελευταία του κατοικία μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Όλοι είχαν να πουν από μια καλή κουβέντα για τον άνθρωπο που τόσα πολλά πρόσφερε τόσο στη σπουδαία και δραστήρια κοινότητα της πόλης, αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Ο Μώρις Μαγρίζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, μέσα σε μια παραδοσιακή εβραϊκή οικογένεια, όπου η συμμετοχή και η προσφορά ήταν τρόπος ζωής, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΙΚΛ, κ. Ηλίας Καμπέλης κατά την εκφώνηση του επικήδειου του. Γι’ αυτό κι εκείνος μεγαλώνοντας αγάπησε βαθιά την Κοινότητα κι από μικρός άρχισε να συμμετέχει στα κοινά. Ξεκίνησε, όπως περιέγραψε, από την εβραϊκή νεολαία της Λάρισας, συνέχισε στο Διοικητικό Συμβούλιο ως αναπληρωματικό μέλος για πολλά χρόνια, και έτσι, αποκτώντας σιγά-σιγά την εμπειρία, ανέλαβε θέσεις πιο απαιτητικές, μέχρι το 2002, που η Κοινότητά του εμπιστεύτηκε τη θέση του προέδρου.
Ο Μώρις Μαγρίζος επί 18 ολόκληρα χρόνια κατείχε αυτήν τη θέση και ούτε μια στιγμή δεν κουράστηκε, δεν λιγοψύχησε από τις δυσκολίες, δεν συμβιβάστηκε με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο γι’ αυτήν την Κοινότητα. Όπως τονίστηκε ήταν ενεργά παρών σε καθετί που την αφορούσε, με ιδιαίτερη μαχητικότητα αλλά και με πηγαία ανθρωπιά. Αεικίνητος και δραστήριος, την εκπροσώπησε παντού, ισχυροποίησε τη θέση της, υπερασπίστηκε τα οράματά της.
Ο κ. Καμπέλης πρόσθεσε ότι ο Μώρις Μαγρίζος αφοσιώθηκε με πάθος και στον Ελληνικό Εβραϊσμό γενικότερα, μέσα από την ενεργή δράση του στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε Αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα, αλλά και με τη συνεισφορά του στις ανενεργές Κοινότητες της Ρόδου, της Καβάλας και των Χανίων.
«Όλη αυτή η δράση ωστόσο συνδυάστηκε με μια γνήσια ταπεινότητα και απλότητα. Ο Μώρις ήταν πάντα προσιτός, διαθέσιμος για κάθε μέλος της Κοινότητάς μας, για κάθε φίλο Λαρισαίο, έτοιμος να ακούσει, να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι υπήρξε πάντα μέλος της Επιτροπής Χεβρά Κεδοσά, θεωρώντας ύψιστο χρέος του να συνεισφέρει στην προετοιμασία των αγαπημένων μας ανθρώπων για το τελευταίο τους ταξίδι» σημείωσε ο κ. Καμπέλης, καταλήγοντας στα εξής. «Σ’ αυτό το τελευταίο σου ταξίδι σε συνοδεύουμε κι εμείς σήμερα, αγαπημένε μας Μώρις, αγαπημένε μας Πρόεδρε. Μαζί με όλη την πόλη της Λάρισας, που την αγάπησες και την υπηρέτησες ως ενεργός πολίτης και ως καταξιωμένος επιχειρηματίας. Μαζί με όλους τους συνοδοιπόρους σου στον Ελληνικό Εβραϊσμό, που βρίσκονται εδώ για να σε αποχαιρετίσουν όπως σου αξίζει. Μαζί με τα μέλη της Κοινότητάς μας, που τα αγαπούσες το καθένα ξεχωριστά.
Και κυρίως, μαζί με την ωραία οικογένεια που δημιούργησες με την αγαπημένη σου σύντροφο Ρόζα, την οικογένεια που ενωμένη σαν μια γροθιά πορεύεται στις δυσκολίες και στις χαρές της ζωής. Τα παιδιά σου Νίνο και Τζουλιάνα και τους συντρόφους τους και τις εγγονούλες σου, που έκαναν έναν «γίγαντα» σαν εσένα να λιώνεις από τρυφερότητα. Θα μας λείψεις πολύ, αγαπητέ Μώρις. Θα μας λείψει η εμπειρία σου, η συμβουλή σου, η αγάπη σου. Θα μας μείνει όμως το παράδειγμά σου ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Πορέψου ήσυχος. Δεν θα ξεχαστείς».
Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο λόγος του γιου του, Νίνο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγαλόπνοο όραμα της Συναγωγής, δίνοντας κι αυτός με τη σειρά του, την υπόσχεση πως θα ολοκληρωθεί με τις ενέργειες όλων.
Από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (στο οποίο ο Μωρίς Μαγρίζος ήταν Β’ αντιπρόεδρος) βρέθηκε ο πρόεδρος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ (παράλληλα είναι και πρόεδρος και της Ισρ. Κοινότητας Θεσσαλονίκης), από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, ο Ραβίνος Αθηνών Γκάμπριελ Νεγρίν, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων ο πρόεδρος, κ. Ιάκωβος Βενουζίου, από Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου το μέλος του Δ.Σ., κ. Μιχάλης Σαμπεθάι, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας, το μέλος του Δ.Σ., κ. Άννα Άνθη, από τη Διαχειριστική Επιτροπή (ο Μώρις Μαγρίζος ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής) Κοινότητας Ρόδου, ο πρόεδρος, κ. Δανιήλ Μπεναρντούτ, ενώ ψηφίσματα εξέδωσαν επίσης οι Ισραηλιτικές Κοινότητες Ιωαννίνων και Χαλκίδας.
Παρόντες στην κηδεία ήταν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής, ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου πρωτοσύγκελος π. Ιγνάντιος Μουρτζανός, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Γιάννης Νταβέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε», κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, επιχειρηματίες της Λάρισας, φίλοι, συνεργάτες και συγγενείς της οικογένειας Μαγρίζου.
Αντί στεφάνων επιθυμία της οικογένειας ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την αναστήλωση της Συναγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων τη σεβάστηκαν.
*Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν, ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης και το Επιμελητήριο Λάρισας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass