Καιρός-πλήγμα για σιτάρι, βαμβάκι, κεράσια

ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠ. ΜΠΙΛΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ Ν. ΔΟΥΚΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2022 21:30
Αυτοψία στα χαλαζόπληκτα χωράφια στα Βούναινα πραγματοποίησαν  εκπρόσωποι του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ Αυτοψία στα χαλαζόπληκτα χωράφια στα Βούναινα πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ

Του Γ. Ρούστα
«Όσα γλίτωσαν από το χαλάζι θα καταστραφούν από τη συνεχή βροχή. Δεν υπάρχει ελπίδα για μας…». Απογοητευμένος ο Νικαιώτης παραγωγός σιτηρών εκφράζει την απαισιοδοξία του, με αφορμή τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή.


Σύμφωνα με γεωπόνους του νομού Λάρισας «η χθεσινή βροχή, αλλά και αυτή που αναμένεται το επόμενο διάστημα θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τα σιτηρά, αλλά και το βαμβάκι, το οποίο δεν θέλει χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης φυτοπαθολογικών ασθενειών και ανάπτυξης επιβλαβών εντόμων, ενώ οι χαλαζόπληκτοι παραγωγοί, λόγω βροχής δεν κατάφεραν να μπουν στα χωράφια και να ψεκάσουν για την περαιτέρω προστασία της καλλιέργειάς τους.
Να σημειωθεί ότι και τα κεράσια έχουν χτυπηθεί, ενώ στον αντίποδα το καλαμπόκι και το σκόρδο φαίνεται να γλιτώνει στην παρούσα φάση, τις μεγάλες καταστροφές.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ Λάρισας, ενώ οι 34 εκτιμητές (συμβασιούχοι και μόνιμοι) αναμένεται να ξεκινήσουν τις αυτοψίες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Το τοπικό Υποκατάστημα αναμένει την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου, καθώς επίσης και την ενίσχυσή του με άλλα 15 άτομα εποχικό προσωπικό. Συνίσταται στους πληγέντες παραγωγούς να αφήσουν μάρτυρες στα χωράφια τους, ενώ οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τα σιτηρά.
ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ
ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν από τη χθεσινή έντονη βροχή βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στη Νίκαια, καθώς η ορμή του νερού ήταν μεγάλη, η στάθμη του ποταμού Νεμπεγλεριώτη ανέβηκε επικίνδυνα, ενώ και τα σκουπίδια της λαϊκής αγοράς που διεξάγονταν στην κωμόπολη συνέβαλαν στο φαινόμενο, καθώς σκέπασαν τα φρεάτια.
Χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων, ενώ τα συνεργεία του Δήμου Κιλελέρ καθάριζαν συνεχώς τα φρεάτια. Αρκετές αυλές σπιτιών πλημμύρισαν, με τους κατοίκους να προσπαθούν να βγάλουν τα νερά με κουβάδες.
Στο σκοτάδι έμειναν λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης από την Genesis η Νεάπολη Λάρισας, η Χάλκη, ο Πλατύκαμπος κι άλλα χωριά του Δήμου Κιλελέρ
ΕΛΓΑ
Τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα υποδέχτηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης για να τον ενημερώσει για τα έντονα φαινόμενα χαλαζοπτώσεων που έπληξαν καλλιέργειες σε περιοχές της Θεσσαλίας τις προηγούμενες μέρες. Παράλληλα ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών. Επιπλέον, συζητήθηκε η επέκταση των μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα καθώς και με πιο αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ χθες και σήμερα Σάββατο επισκέπτονται περιοχές που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις τις προηγούμενες μέρες.
Τον κ. Δούκα συνοδεύει ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ
Τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση επισκέφθηκε κλιμάκιο αντιπροσωπειών του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γεωπόνων του ΕΛΓΑ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν κοινότητες σε όλο την έκταση του Δήμου. Το κλιμάκιο από τα Βούναινα έκανε μια πρώτη εκτίμηση που αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν σε αλώνιστα σιτηρά και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, ελαιοκράμβης, αμπελιών, φιστικιών και οπωροφόρων δέντρων. Το μέγεθος της ζημίας, από μια πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο. Οι εκτιμητές-γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δήλωσαν ότι προβούν σε δίκαιες και τάχιστες εκτιμήσεις σεβόμενοι τον μόχθο των αγροτών οι οποίοι δυστυχώς, λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων, προεξοφλούν ότι η παραγωγή τους φέτος θα συρρικνωθεί σημαντικά.
Παράλληλα ανακοινώθηκε από την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ ότι οι αγρότες των κοινοτήτων Βουναίνων, Αγ. Αναργύρων, Κραννώνα, Κυπαρίσσου και Μαυτοβουνίου των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση στις 8-6-2022 μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς ΕΛΓΑ στους αρμόδιους ανταποκριτές ως και την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Για τις Τοπικές Κοινότητες Διλόφου, Ζαππείου, Μύρων, Ελευθερίου και Νίκης – Αχιλλείου οι αγρότες για το χαλάζι και τη βροχόπτωση στις 9-6-22 μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς ΕΛΓΑ στους αρμόδιους ανταποκριτές ως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί πρέπει να έχουν μαζί τους τη Δήλωση ΟΣΔΕ 2022.
Την επιτόπου επιστασία των ζημιών έκαναν, επικεφαλής κλιμακίων, ο αντιπεριφειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απ. Μπίλλης, ο γεωπόνος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας Γ. Σαμαράς, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Αν. Ρεντζιάς, Κ. Φιλιππούλης, και Αλ. Χονδρονάσιος και ο πρόεδρος της ΤΚ Βουναίνων Μ. Χατζηλιάδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass