Αγωνιά για την έναρξη της αγοράς ο εμπορικός κόσμος

«ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΛ – ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΧΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 8:09

Το άνοιγμα των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown. Όπως έγινε γνωστό, από την ίδια μέρα θα επιτρέπεται και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Την απόφαση ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια θα ανοίξουν νωρίτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση. «Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας» υπογράμμισε…
ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Το ασαφές χρονοδιάγραμμα της έναρξης του λιανεμπορίου προκαλεί όπως είναι επόμενο τον προβληματισμό και την ανησυχία στους Λαρισαίους εμπόρους οι οποίοι έχοντας εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στον χριστουγεννιάτικο τζίρο φοβούνται ότι αν δεν ανοίξει η αγορά μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
« Εαν και το λιανικό εμπόριο χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ο πιο ασφαλής κλάδος μετά τα σχολεία, και εφόσον έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, γιατί ματοκυλίζεται συνεχώς το άνοιγμα», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος; «Από τις 30 Νοεμβρίου, προσθέτει, αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου έπειτα μετατέθηκε για 14 Δεκεμβρίου και τώρα γίνεται συζήτηση για 21 Δεκεμβρίου, λίγο ακόμη και δεν θα έχει κανένα νόημα εάν ανοίξουμε ή όχι. Αυτή την στιγμή το ζητούμενο των εμπόρων είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 14 Δεκεμβρίου, για να υπάρχει ένα δεκαήμερο συνεχούς ροής στην αγορά έως τα Χριστούγεννα.Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην παρατεταμένη περίοδο των lockdown.
Οι τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που είναι κατεξοχήν μήνας της αγοράς και των καταναλωτών ενδέχεται να έχουν έως και τις μισές πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Οι έμποροι της Λάρισας είμαστε σε απόγνωση ζητάμε την άρση του lockdown με τα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα βέβαια για να σώσουμε ό,τι σώζεται από την κρίσιμη εορταστική περίοδο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ελπίδα να έχουμε στο μέλλον βιωσιμότητα.Το ηλεκτρονικό εμπόριο λαμβάνει αυξητικές διαστάσεις λόγω του lockdown καθόσον πλέον αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο των εμπορικών συναλλαγών. Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο το 17% διαθέτει ηλεκτρονικό κανάλι με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγαλύτεροι παίκτες της λιανικής και οι πολυεθνικές που έχουν δημοφιλή παρουσία στο διαδίκτυο παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος. Οι 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά στα 2 lockdown αλλά και άλλες τόσες που υπολειτουργούν και πλήττονται άμεσα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και θα πρέπει να στηριχθούν τόσο τώρα όσο και μετά την πανδημία για εύλογο χρονικό διάστημα. Ευχόμαστε να ανακοινωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το άνοιγμα της αγοράς, γιατί τα καταστήματα αποτελούν ένα βασικό κρίκο για τη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών που ζουν άκρως πιεσμένα τους τελευταίους μήνες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass