Οι λίγοι πληρώνουν... πολλά

ΣΤΑ 724 ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ - ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ’Η ΜΗΔΕΝΙΚΑ ’Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ - ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 20:11

Λιγότερο από ενάμιση μήνα έχουν ως χρονικό περιθώριο οι φορολογούμενοι πολίτες για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη ο αριθμός αυτών που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία είναι σχετικά μικρός σχετικά με το σύνολο των 6,5 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν δήλωση φέτος. Για την ώρα όπως

δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί μόνο 2,7 εκατ. δηλώσεις, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες δείχνει να μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία.
Η ΑΑΔΕ βεβαίως σε αντίθεση με τους λογιστές εκτιμά πως στις ημέρες που απομένουν έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η υποβολή τους. Οι λογιστές όμως το θεωρούν αδύνατον, καθώς όπως λένε «ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και τα περισσότερα λογιστικά γραφεία αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους και είναι πάρα πολύ δύσκολο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του ερχόμενου μήνα».
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε πως από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν βγει προκύπτουν πως 7 στα 10 είναι χωρίς φόρο κυρίως λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης, της μόνιμης μείωσης της προκαταβολής φόρου. Συγκεκριμένα:
* Μόνο το 29,75 των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.118.471 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 809,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 724 ευρώ.
* Το 53,05 % των φορολογουμένων δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Σε σύνολο 3.759.374 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα 1.994.516 είναι μηδενικά.
* Για το 17,19% των φορολογουμένων (646.387 φυσικά πρόσωπα) προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 220,6 ευρώ.
Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
Θυμίζουμε πως όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου, μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου, που λήγει η πρώτη προθεσμία πληρωμής του φόρου, δικαιούνται έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Αυγούστου, θα πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο ενώ χάνουν την έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Πάντως οι επιλογές εξόφλησης είναι τέσσερις:
* Εφάπαξ: Αν ο λογαριασμός εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
* Σε 8 μηνιαίες δόσεις: Με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
* Σε έως 12 ή 24 δόσεις: Εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση. Με τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται σε 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
* Με κάρτες: Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι στο MyTaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ
Στο μεταξύ τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet. Η σχετική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε από την περασμένη εβδομάδα και είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
Από τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν την αρχική εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά ή την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ίδια έτη, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΑΑΔΕ οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 27 Αυγούστου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται και η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass