Σχέδια και γλυπτά του Φιλόλαου Τλούπα στη Λάρισα

ΑΝΟΙΞΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΡΟΪΔΕΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 200 ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2023 11:00

Παρουσία πλήθους Λαρισαίων εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ η έκθεση σχεδίων και γλυπτών του κορυφαίου διεθνώς Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα. Μια σπάνια αφιερωματική έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και που αποτελεί προπομπό μιας ακόμη μεγαλύτερης έκθεσης που θα ανοίξει τις πύλες της το ερχόμενο φθινόπωρο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.


Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης χθες στα εγκαίνια της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα «Τλούπα» στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα σχέδια και τα ιστορικά πορτρέτα του γλύπτη, ενώ σημείωσε ότι οι εν λόγω επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις αποδίδουν την πρέπουσα χρονική διάσταση και σημασία, στο «Έτος Φιλόλαου», ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζουν για τη μεγάλη, εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση και προβολή της εργασίας του καταξιωμένου δημιουργού μας, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης κατά τον μήνα Οκτώβριο. Ακόμη ευχαρίστησε τους Λαρισαίους που είχαν στις συλλογές τους έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη και τα προσέφεραν για την έκθεση. Στις διοργανώσεις που ετοιμάζονται για το Έτος Φιλόλαου αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων για τον Φιλόλαο Τλούπα, Ανδρέας Γιαννούτσος, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του παγκοσμίως διακεκριμένου γλύπτη που γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι ένα ακόμη έργο του ένα γλυπτό διαστάσεων 3 μέτρων και 20 εκατοστών του Γεωργάκη του Ολύμπιου να μπορέσει να έρθει στη Λάρισα και να τοποθετηθεί σε κάποιο κόμβο. Έχει ξεμείνει όπως είπε στο εργαστήρι του στο Σαν Ρεμί λε Σεβρέζ. Αναφορικά με την έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, σημείωσε ότι περιλαμβάνει έργα του από το 1942, φωτογραφικά τεκμήρια και είναι η πρώτη εκτεταμένη παρουσίαση των σχεδίων του που προέρχεται από ένα ντοσιέ που βρισκόταν στα χέρια της κόρης και της δεύτερης γυναίκας του και δεν είχε δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «Τα γλυπτά του μνημειακού κυρίως χαρακτήρα αφήνουν τη σφραγίδα του μεγαλείου τους από την πατρίδα του τη Λάρισα, το Αλκαζάρ και το μνημείο Αντίστασης, έργο του σε ατσάλι, τους «θάμνους», έργα ανάπλασης της παραλίας στον Άναβρο Βόλου έως τις λαμπερές Βερσαλλίες και την Τουλούζη». Αναφορά έκανε και στα μεγάλης κλίμακας έργα του όπως το Υδραγωγείο της Βαλάνς και κατέληξε λέγοντας «Τα έργα του δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής, αντοχής και δυνατότητας της ύλης τους, μετουσιώνουν την ύλη σε πνεύμα καθαρότητας, σε χαρά ζωής». Η έκθεση θα φιλοξενείται στο «Χατζηγιάννειο» μέχρι και τον Μάιο.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass