ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Πρόγραμμα υποστήριξης εξαρτημένων στη Λάρισα

* «Η Λάρισα επιλέχθηκε γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα και φαινόταν με τον αριθμό επισκέψεων στη Θεσσαλονίκη» εξηγούν στην «Ε» οι ψυχολόγοι

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2015 0:54
Οι ψυχολόγοι κ. Λαϊνάς, Χαλεπούδης και Γαβριηλίδου Οι ψυχολόγοι κ. Λαϊνάς, Χαλεπούδης και Γαβριηλίδου

Του Κ. Γκιάστα

«Η Λάρισα έχει σοβαρό πρόβλημα με τους εξαρτημένους κάτι που φαινόταν από τις πολλές επισκέψεις ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Όπως κάθε μεγάλη πόλη εκτός από το παλιό προφίλ των εξαρτημένων από ηρωίνη στα παγκάκια έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό και ανθρώπους που ενόσω εργάζονται και διατηρούν μια λειτουργικότητα στη ζωή τους, πέφτουν στο χασίς και στην κοκαΐνη παράλληλα με το αλκοόλ και οι επιπτώσεις έρχονται σταδιακά».

Με αυτόν τον απλό και απόλυτα κατανοητά τρόπο τρεις νέοι ψυχολόγοι οι Σωτήρης Λαϊνάς, Μανώλης Χαλεπούδης και Δήμητρα Γαβριηλίδου εξηγούν στην «Ε» κάποιους από τους λόγους που ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης απεξάρτησης άνοιξε τις πύλες του στη Λάρισα.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας το οποίο είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος κ. Φοίβος Ζαφειρίδης.

Η Λάρισα γίνεται η 4η πόλη που θα ξεκινήσει καθώς ξεκίνησε το 2001 στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε το 2008 στη Σητεία και πρόπερσι στα Χανιά. «Η Λάρισα επιλέχθηκε γιατί έχει ένα πλεονέκτημα να απέχει ταυτόχρονα λιγότερο από ώρα από τρεις άλλες πόλεις» εξηγούν οι ψυχολόγοι και συνεχίζουν αναλύοντας τους βασικούς στόχους του προγράμματος: «Είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες και των μελών του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Είναι επίσης η εκπαίδευση λειτουργών υγείας και πολιτών διαφόρων ειδικοτήτων στη λογική και τις πρακτικές αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και η εν γένει προαγωγή της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας».

Τα προγράμματα σύμφωνα με τους ίδιους, συγκροτούν μια εναλλακτική πρόταση απεξάρτησης πέρα από τα κλασικά «στεγνά» προγράμματα και τα προγράμματα υποκατάστασης, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις προτεινόμενες προτάσεις απεξάρτησης της χώρας. «Η ακολουθούμενη μεθοδολογία υποστήριξης βασίζεται στις πλέον σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις του πεδίου των εξαρτήσεων σύμφωνα με τις οποίες δίνεται έμφαση στον ενεργό ρόλο των άμεσα ενδιαφερομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας απεξάρτησης» τονίζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Βασικοί άξονες της λειτουργίας του προγράμματος είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των εξαρτημένων και των συγγενών τους, η έμφαση στις πρακτικές αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας και η εξατομικευμένη παρέμβαση με βάση τις ανάγκες των άμεσα ενδιαφερομένων στη δεδομένη χρονική στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από την υποστήριξη ανθρώπων με χρόνια προβλήματα εξάρτησης, γίνεται εφικτή η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ζωής, όπως για παράδειγμα εργαζόμενων ή φοιτητών. Σε αυτό το πλαίσιο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας μπορεί να υποστηρίξει ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος και από τους όμορους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας».

Οι δράσεις του Προγράμματος αναφορικά με την υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης περιλαμβάνουν:

* Συμμετοχή στο Ημερήσιο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και τις δράσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτό (πολιτιστικές, κοινωνικές, οικολογικές και αθλητικές δράσεις),

* Ατομικές συναντήσεις υποστήριξης,

* Ομάδες υποστήριξης,

* Σεμινάρια για το φαινόμενο της εξάρτησης και τους τρόπους αντιμετώπισής του

* Ευαισθητοποίηση στις έννοιες της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας,

* Υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά ζητήματα,

* Σεμινάρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών,

* Διευκόλυνση Λειτουργίας Ομάδων Αυτοβοήθειας ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.

Στα μέλη του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, το πρόγραμμα παρέχει:

* Συμβουλευτική υποστήριξη προς τα μέλη της οικογένειας ή του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος.

* Ενημέρωση αναφορικά με τη χρήση ουσιών και τις προτάσεις θεραπείας για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης.

* Ομάδες υποστήριξης

* Σεμινάρια για το φαινόμενο της εξάρτησης και τους τρόπους αντιμετώπισής του

* Ενημέρωση και διασύνδεση, εφόσον είναι επιθυμητό, με ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας οικογενειών και συγγενών/φίλων εξαρτημένων.

* Υποστήριξη για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας.

* Διευκόλυνση Λειτουργίας Ομάδων Αυτοβοήθειας / Αλληλοβοήθειας Συγγενών Εξαρτημένων.

Ωστόσο στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων αναπτύσσει και μια σειρά άλλων δράσεων για την υποστήριξη εξαρτημένων και των συγγενών τους.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε πως όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2410 233 - 332.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass