EΠΙΣΤΟΛΗ

Μια ερώτηση, πολλές και αποκαλυπτικές απαντήσεις

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2022 15:40

(Των Κώστα Γιαννακού - Φάνη Γέμτου - Κώστα Γκούμα - Τάσου Μπαρμπούτη)*

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Στις αρχές του νέου έτους ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 6/1/2022 και 14/1/2022) για τις απαντήσεις που έδωσαν τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), Υποδομών (ΥΠΟΜΕ) και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) στην αναφορά που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα όσα περιλαμβάνονται στην Αναφορά που απέστειλε τον Οκτώβριο του 2021 στον Πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.).
Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις των υπουργείων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Μέσα από τις αντιφάσεις των θέσεων κατά υπουργείο επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. για την άθλια κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, την έλλειψη προόδου σε αναγκαίες δράσεις και έργα για τη διαχείριση των υδάτων και τις οικολογικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που έχει δημιουργήσει η αποτελμάτωση των έργων Αχελώου.
Ειδικότερα:
1. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης σημειώνει πως «αποτελεί διαχρονική στρατηγική… η αειφόρος διαχείριση των υδατικών πόρων». Παραθέτει μάλιστα μια σειρά έργων που «υλοποιεί» το Υπουργείο, προσφέροντας στους μη ενημερωμένους πολίτες μία εικόνα «ιεραρχημένων» παρεμβάσεων στα οικοσυστήματα που βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση». Εμείς όμως που ζούμε στη Θεσσαλία και βιώνουμε τα αποτελέσματα της απουσίας αναγκαίων έργων και αποτελεσματικών δράσεων, απορρίπτουμε την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ. Γενικός και προκρίνουμε ως απολύτως ρεαλιστική και ειλικρινή την εικόνα που παρουσιάζεται στην απάντηση του ΥΠΟΜΕ, όπου σημειώνεται πως «τα τελευταία χρόνια ο θεσσαλικός κάμπος μετατρέπεται σε “Σαχάρα” με τον Πηνειό ποταμό να έχει εξαφανιστεί πλέον σε ορισμένα σημεία της διαδρομής του, ενώ παράνομα φράγματα που στήνουν οι αγρότες με ξύλα, πέτρες, φερτά υλικά κ.λπ. κατά μήκος του εντείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας...».
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα:
* Γιατί δεν εφαρμόζονται σήμερα (το ίδιο συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ) τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων που επιβάλλουν την τήρηση του οικολογικού ορίου για την προστασία του Πηνειού;
* Γιατί δεν προωθούνται έργα ταμίευσης γύρω από τον κάμπο (αδράνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ) που θα καλύψουν εν μέρει τις αρδευτικές (και όχι μόνο) ανάγκες, θα αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας έναντι πλημμυρών και λειψυδρίας και θα μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται ο Πηνειός και τα υπόγεια οικοσυστήματα;
* Και επιτέλους ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εφόσον μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ούτε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εφαρμόζεται συστηματικά, ούτε περιφερειακοί ταμιευτήρες προωθούνται, ούτε τα έργα Αχελώου ολοκληρώνονται.
Άραγε η κυβέρνηση της ΝΔ «αντιγράφει» την πολιτική των προκάτοχων της;
2. Σχετικά με το φιάσκο των έργων Αχελώου ο υπουργός κ. Κ. Σκρέκας κάνει μια θλιβερή προσπάθεια να καλύψει την κυβερνητική απραξία. Επισημαίνει λοιπόν ότι «έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ (δηλαδή των Σχεδίων Διαχείρισης), κατά την οποία ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ (υπογράμμιση δική μας) όλα τα δυνατά σενάρια εντός του πλαισίου, το οποίο ορίζεται από την Οδηγία 2000/60 ΕΚ, τις αποφάσεις των δικαστηρίων…» κ.λπ.
Τι να πει κανείς… Μετά από τόσα χρόνια που ως αντιπολίτευση η ΝΔ πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει τα έργα Αχελώου και μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας μας ενημερώνει ότι …θα εξεταστούν τα δυνατά σενάρια! Και για να αργήσει όσο περισσότερο γίνεται η «εξέταση των σεναρίων» φροντίζει να κρατά στο συρτάρι την ανάθεση της αναθεώρησης των ΣΔΥ της Θεσσαλίας (που χάρη στην αντιδεοντολογική παρέμβαση του κ. Φάμελλου στην πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων αφαίρεσαν την ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο). Το ίδιο κάνει και ο ΥΠΟΜΕ κ. Καραμανλής που κρατά στο συρτάρι του το πρόγραμμα επείγουσας συντήρησης των έργων της Συκιάς που του άφησε ο προηγούμενος Υπουργός.
Αλλά για να μην επιτρέψουμε στους κυβερνητικούς παράγοντες (και στην αξιωματική αντιπολίτευση) να παίζουν το κρυφτούλι με τα έργα Αχελώου, θα ενημερώσουμε ότι:
α. Όλα τα «σενάρια» επίλυσης του υδατικού προβλήματος έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Το ΣΔΛΑΠ του 2014 έδωσε και θεσμική ισχύ στα σενάρια αυτά. Η τότε κυβέρνηση είχε επιλέξει ένα από αυτά, δηλαδή το σενάριο της μεταφοράς 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση επέλεξαν να μη γίνει η μεταφορά, μια απόφαση που η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα την αλλάξει. Παρόλα αυτά η απαραίτητη αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ακόμη, ούτε καν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μελετητές (!). Το γεγονός αυτό από μόνο του πιστοποιεί τη σαφέστατη πολιτική θέση της ΝΔ να μην προχωρήσουν τα έργα μεταφοράς υδάτων, συμπίπτοντας αντικειμενικά με τις ανεύθυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό ακριβώς καταφεύγουν σε τέτοιες αόριστες απαντήσεις, γι’ αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αρνήθηκε να συναντήσει την Ε.Δ.Υ.ΘΕ., γι’ αυτό έως σήμερα αρνούνται να φέρουν το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, ώστε να ληφθεί μία οριστική απόφαση είτε να ολοκληρωθούν, είτε να κατεδαφιστούν τα έργα. Εξάλλου τέτοια «δυσάρεστα» διλήμματα συνήθως αποφεύγονται ενόψει εκλογών από αμφότερους τους εκλογικούς μονομάχους.
Όσο για την οικολογική υποβάθμιση του ποταμού Αχελώου, που στη θέση Συκιά είναι κυριολεκτικά κομμένος στα δύο και μπαζωμένος από «ανεπιθύμητες» κατασκευές (προφράγματα, εκχειλιστής κ.λπ.), το γεγονός ότι η φυσιολογική ροή του ποταμού έχει διακοπεί και ότι οι κίνδυνοι από ισχυρές πλημμύρες που απειλούν την περιοχή παραμένουν, όλα αυτά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προσπερνάνε αδιάφορα…
β. Ο λαός μας λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… Έτσι και ο κ. Σκρέκας, στα όσα αναφέρθηκε, παρέλειψε να προσθέσει ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κυβερνητική απόφαση ούτε και για την υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ταμιευτήρα Συκιάς, δηλαδή τον άλλο πυλώνα του σύνθετου αυτού έργου και στοιχείο βασικό για τη βιωσιμότητα του όλου σχεδίου «εκτροπής του Αχελώου». Ομοίως αγνόησε την εκκρεμότητα της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την υπόθεση της προστασίας του μοναστηριού στο Μυρόφυλλο κ.λπ.
Με απλά λόγια, η επανέναρξη των έργων Αχελώου απαιτεί συστηματική δουλειά, με παράλληλες κινήσεις και αποφάσεις από τα όργανα της Διοίκησης και ανυποχώρητη βούληση για ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, όπως για παράδειγμα έγινε και με το ΥΗΕ Μεσοχώρας.
Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν προβαίνει σε μια σαφή εκδήλωση των προθέσεών του, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και αντικειμενικά συμπράττει στο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος πρόσφατα από τη Λάρισα είπε ότι μας «παραμυθιάζουν» με την εκτροπή Αχελώου!
Κλείνοντας, εάν οι κυβερνήσεις δεν έχουν σκοπό να ολοκληρώσουν τα έργα οφείλουν ΕΥΘΕΩΣ να το πούνε στους πολίτες και να σταματήσουν αμέσως την κατασπατάληση οικονομικών πόρων που και οι δύο ανακοίνωσαν δήθεν για συντήρηση των έργων (!).
Και κανένας τους δεν πρέπει να βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι μόνο κάποιοι λίγοι επίμονοι ασκούν κριτική στην ανεύθυνη πολιτική τους.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους, συμμερίζονται την αγανάκτησή μας, έστω και εάν δεν την εκφράζουν δημόσια.
*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε.
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass