Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣ. ΝΤΖΙΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Ένας Λαρισαίος φτιάχνει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 22:25
Το "Pioneer Campus" στο Μόναχο φιλοδοξεί να στελεχωθεί από διακεκριμένους επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο, που θα επικεντρωθούν στην έρευνα για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για διάφορες ασθένειες Το "Pioneer Campus" στο Μόναχο φιλοδοξεί να στελεχωθεί από διακεκριμένους επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο, που θα επικεντρωθούν στην έρευνα για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για διάφορες ασθένειες

ΜΟΝΑΧΟ

Το Κέντρο Χέλμχολτς του Μονάχου ψάχνει κορυφαίους ερευνητές από διάφορες χώρες -και από την Ελλάδα- προκειμένου να στελεχώσει ένα νέο πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο με την ονομασία "Pioneer Campus" στο Μόναχο.

Τα νήματα της νέας πρωτοβουλίας κινεί ένας διακεκριμένος επιστήμων της διασποράς, ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Κέντρου Χέλμχολτς στην ίδια πόλη.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Ντζιαχρήστος είχε μιλήσει στην «Ε» τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή εκδήλωση του Χειρουργικού τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της οποίας ήταν κεντρικός ομιλητής. Ο κ. Ντζιαχρήστος έχει τιμηθεί με το βραβείο «Leibritz Prize» του 2013 (σ.σ.: πρόκειται για το «γερμανικό Νόμπελ»), για πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης καρκινικών κυττάρων που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του.

Για πρώτη φορά στη Γερμανία (και πιθανώς σε όλη την Ευρώπη), θα εργασθούν κάτω από τη ίδια στέγη, σε τόσο στενή συνεργασία, γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, βιοϊατρικοί μηχανικοί κ.ά., με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για διάφορες ασθένειες, καθώς και νέων εφαρμογών στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της φαρμακευτικής τεχνολογίας. Κάτι αντίστοιχο αποτελούν στις ΗΠΑ το Howard Hughes Janelia Research Campus και το Koch Institute.

Σε ένα νέο κτίριο 4.500 τετραγωνικών μέτρων, το «Pioneer Campus» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια δημιουργική ερευνητική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με έναν υπερσύγχρονο τεχνολογικό βιοϊατρικό εξοπλισμό. Οι ερευνητές θα είναι απαλλαγμένοι από διοικητικά καθήκοντα για να επικεντρωθούν στην έρευνά τους. Τα πρώτα τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2017.

«Η ιστορία δείχνει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες πάντα λειτούργησαν ως καταλύτες για την πρόοδο των βιολογικών ανακαλύψεων με κλινική σημασία. Το Pioneer Campus και τα ξεχωριστά ταλέντα του παρέχουν μια απολύτως αναγκαία συνέργεια ανάμεσα στη βιολογική ανακάλυψη και στην κουλτούρα των μηχανικών που μετατρέπουν τις ανακαλύψεις σε λύσεις, επιταχύνοντας έτσι τις εφευρέσεις νέων μεθόδων επιτυχούς πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και νέων θεραπειών, προς όφελος όλης της κοινωνίας», δήλωσε ο Βασ. Ντζιαχρήστος.

Ο Έλληνας επιστήμονας θα είναι ο ένας από τους δύο διευθυντές του «Pioneer Campus», επικεφαλής του Τομέα Εμβιομηχανικής, μαζί με τον καθηγητή Ματίας Τσοπ, διευθυντή του Τομέα Ιατρικής. Το νέο κέντρο φιλοδοξεί να «γεννήσει» αρκετές εταιρίες-τεχνοβλαστούς, όπως η iThera από το 2010 (για καινοτόμο βιοϊατρική απεικόνιση) και η SurgVision από το 2013 (για ζωντανή απεικόνιση των όγκων κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις), που ήδη έχει δημιουργήσει ο Ντζιαχρήστος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1