Εχει και φωτεινές πλευρές ο ναρκισσισμός...

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα Αγιώτη επιστήμονα σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 22:24
Από τον καθρέφτη μέχρι τη «σέλφι», ίσως τελικά να μην είναι για κακό… Από τον καθρέφτη μέχρι τη «σέλφι», ίσως τελικά να μην είναι για κακό…

Κατάγεται από το Ελευθέριο, τελείωσε το λύκειο στην Αγιά, αποφοίτησε το 2009 από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στην Αναπτυξιακή Νευροεπιστήμη το 2014 από το Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου. Από το 2016 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, ενώ είναι, επίσης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τομσκ της Ρωσίας.


Πρόκειται για τον Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος προ ολίγων ημερών παρουσίασε στο BBC μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρει ότι οι έφηβοι που είναι πιο ναρκισσιστές και διακατέχονται από συναισθήματα ανωτερότητας μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στο σχολείο και να πάρουν καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις, πράγμα που εν μέρει εξηγεί και τον αυξανόμενο ναρκισσισμό στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι ερευνητές από βρετανικά, αμερικανικά και ρωσικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον Έλληνα λέκτορα Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου InteRRact της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences», μελέτησαν 340 μαθητές, από 14 έως 19 ετών, συσχετίζοντας τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης με τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις. Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι με υψηλότερη βαθμολογία στον υποκλινικό, μη παθολογικό ή φυσιολογικό ναρκισσισμό είχαν καλύτερη σχολική επίδοση.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαγεωργίου «ο ναρκισσισμός θεωρείται ένα κοινωνικά κακόβουλο χαρακτηριστικό και αποτελεί μέρος της “σκοτεινής τριάδας” των γνωρισμάτων της προσωπικότητας, μαζί με την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός είναι μια αυξανόμενη τάση στην κοινωνία μας, όμως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το άτομο που επιδεικνύει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έχει κάποια διαταραχή της προσωπικότητας».
«Αν είσαι ναρκισσιστής» λέει «πιστεύεις έντονα ότι είσαι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο και ότι αξίζεις να επιβραβευθείς. Η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι ένα από τα βασικά σημάδια του μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού, αλλά βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της διανοητικής ανθεκτικότητας, χάρη στην οποία κάποιος είναι πιθανότερο να μη διστάσει μπροστά στις προκλήσεις και να τις δει ως ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης».
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν κάποιο ναρκισσισμό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η έρευνα του δρ. Παπαγεωργίου δείχνει ότι από μερικές απόψεις ο ναρκισσισμός μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει ένα θετικό γνώρισμα. Όπως τονίζει ο ίδιος «οι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία στον υποκλινικό ναρκισσισμό μπορεί να πλεονεκτούν, επειδή η αυξημένη αυτοπεποίθηση τούς δίνει κίνητρα και τους κάνει πιο αποφασιστικούς και επιτυχημένους σε ορισμένες περιστάσεις». «Γι’ αυτό», όπως αναφέρει, «είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία τον τρόπο που βλέπουμε τον ναρκισσισμό. Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είτε ως καλά, είτε ως κακά, όμως δεν είναι παρά προϊόντα της εξέλιξης. Δεν είναι ούτε καλά, ούτε κακά, είναι απλώς καλά ή κακά προσαρμοσμένα».
«Ίσως θα έπρεπε» καταλήγει ο “δικός μας” ψυχολόγος της διασποράς «να επεκτείνουμε τη συμβατική κοινωνική ηθική για να συμπεριλάβουμε και να επικροτήσουμε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης».
Αυτό είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα της επιστημονικής του έρευνας, κι αν ισχύει πράγματι αυτή η εκτίμηση, όλος αυτός ο χρόνος που περνάνε οι έφηβοι τραβώντας «σέλφι» και «ανεβάζοντας» κολακευτικές για τους ίδιους φωτογραφίες στους λογαριασμούς τους στο Instagram, στο Facebook ή στο Snapchat, ίσως να μην είναι χαμένος τελικά...

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1